Przetwory-sałatki
Przetwory-sałatki
Pyszna sałatka ogórkowa do obiadu polecam
SKŁADNIKI
4kg ogórków
1kg marchewki
1kg cebuli
1kg papryki czerwonej
1kg papryki żółtej lub pomarańczowej
1 główka czosnku
3 łyżki soli do przetworów
ZALEWA
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
PRZYGOTOWANIE
1 ogórki myjemy i ścieramy na tarce w plastry solimy i pozostawiamy na 2 godziny następnie osączamy
2marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych myjemy i kroimy w kostkę i przekładamy do miski z ogórkami mieszamy
3 gotujemy zalewę cukier z octem studzimy dolewamy olej
4 wkładamy sałatkę do słoików, wlewamy zalewę, zakręcamy i gotujemy ok. 20-25 minut.
Życzę smacznego
SKŁADNIKI
4kg ogórków
1kg marchewki
1kg cebuli
1kg papryki czerwonej
1kg papryki żółtej lub pomarańczowej
1 główka czosnku
3 łyżki soli do przetworów
ZALEWA
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
PRZYGOTOWANIE
1 ogórki myjemy i ścieramy na tarce w plastry solimy i pozostawiamy na 2 godziny następnie osączamy
2marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych myjemy i kroimy w kostkę i przekładamy do miski z ogórkami mieszamy
3 gotujemy zalewę cukier z octem studzimy dolewamy olej
4 wkładamy sałatkę do słoików, wlewamy zalewę, zakręcamy i gotujemy ok. 20-25 minut.
Życzę smacznego
Re: Przetwory-sałatki
Uwielbiam robić różne przetwory. Podam Wam kilka przepisów z których korzystam od lat.
BURACZKI Z PAPRYKĄ:
Składniki:
3 kg buraków
4 średnie cebule
30 dag papryki czerwonej (około 3 szt.)
Zalewa:
1 szk. octu
1 szk. wody
3/4 szk. cukru
1 łyżka soli
Buraki ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Składniki zalewy wlać do większego i ciemnego garnka. Cebulę i paprykę zmielić (np. w maszynce do mięsa), włożyć do zalewy, zagotować. Do tego dodać zmielone buraczki i zaparzać 10 min. Ważne by buraki były gorące ale nie zagotowane. Od razu wkładać do czystych słoików, zakręcać i pasteryzować 10 min.
-- Ostatnio dodano 2013-09-19, 16:40 --
PAPRYKA MARYNOWANA
Składniki:
5 kg papryki
3,5 l wody
3 średnie marchewki (oczyszczone)
Zalewa na 1 l wody:
1l wody
1/2szk octu spirytusowego
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 średnia cebula
Cebulę obieram kroję w piórka dodaję do reszty składników zalewy. Wszystko gotuję, odstawiam do przestudzenia.
Paprykę kroję na pół, wydrążam gniazda nasienne, kroję w 2 cm szerokości słupki. Jakiekolwiek zagięcia papryki są przeze mnie odkrojone i daję je do osobnych słoiczków.( Te niewielkie marynowane kawałeczki są świetnym dodatkiem do pizzy, czy sałatek.) Pokrojoną paprykę przepłukuję pod bieżącą wodą. Do czystych i suchych słoików najlepiej 0,5 l daję po 4 plasterki marchewki układam ciasno paprykę, nalewam do niej zalewę, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania.
Z 5 kg papryki otrzymałam 17 słoiczków 310 i 500ml.
UWIERZCIE MI TO ZNIKNIE W MGNIENIU OKA JEŚLI NIE BĘDĘ CHRONIĆ i grozić palcem, że to na zimę.
-- Ostatnio dodano 2013-09-19, 16:45 --
SAŁATKA Z CUKINII
Składniki:
2 kg cukinii
3 cebule
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 papryki zielone
Jeżeli są świeże cukinie i mają miękką skórkę nie ma potrzeby by ją obierać wystarczy przemyć.
Cukinię kroję na pół, wydążam gniazda nasienne, kroję w 3cm słupki. Tak samo postępuję z papryką. Cebulę obieram i kroję w piórka.
4,5 szk. letniej wody
0,5 szk soli
Mieszam sól z wodą do rozpuszczenia i zalewam tym warzywa. Pozostawiam na 1,5 godz. W tym czasie myję i osuszam słoiki u mnie 0,5 l. oraz gotuję zalewę:
2,5 szk. wody
1,5 szk octu spirytusowego
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
0,5 łyżeczki chilli w proszku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
To wszystko zagotować i ostudzić.
Warzywa wyciągam z wody i od razu wkładam ciasno do słoików, na wierzch każdego słoiczka daję po szczypcie ziaren gorczycy. Zalewam ostudzoną zalewą, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania. Można oczywiście się pokusić na ostrzejszą wersję tej sałatki i dodać do zalewy po łyżeczce chilli i imbiru ale to już dla smakoszy ostrości;)
BURACZKI Z PAPRYKĄ:
Składniki:
3 kg buraków
4 średnie cebule
30 dag papryki czerwonej (około 3 szt.)
Zalewa:
1 szk. octu
1 szk. wody
3/4 szk. cukru
1 łyżka soli
Buraki ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Składniki zalewy wlać do większego i ciemnego garnka. Cebulę i paprykę zmielić (np. w maszynce do mięsa), włożyć do zalewy, zagotować. Do tego dodać zmielone buraczki i zaparzać 10 min. Ważne by buraki były gorące ale nie zagotowane. Od razu wkładać do czystych słoików, zakręcać i pasteryzować 10 min.
-- Ostatnio dodano 2013-09-19, 16:40 --
PAPRYKA MARYNOWANA
Składniki:
5 kg papryki
3,5 l wody
3 średnie marchewki (oczyszczone)
Zalewa na 1 l wody:
1l wody
1/2szk octu spirytusowego
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 średnia cebula
Cebulę obieram kroję w piórka dodaję do reszty składników zalewy. Wszystko gotuję, odstawiam do przestudzenia.
Paprykę kroję na pół, wydrążam gniazda nasienne, kroję w 2 cm szerokości słupki. Jakiekolwiek zagięcia papryki są przeze mnie odkrojone i daję je do osobnych słoiczków.( Te niewielkie marynowane kawałeczki są świetnym dodatkiem do pizzy, czy sałatek.) Pokrojoną paprykę przepłukuję pod bieżącą wodą. Do czystych i suchych słoików najlepiej 0,5 l daję po 4 plasterki marchewki układam ciasno paprykę, nalewam do niej zalewę, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania.
Z 5 kg papryki otrzymałam 17 słoiczków 310 i 500ml.
UWIERZCIE MI TO ZNIKNIE W MGNIENIU OKA JEŚLI NIE BĘDĘ CHRONIĆ i grozić palcem, że to na zimę.
-- Ostatnio dodano 2013-09-19, 16:45 --
SAŁATKA Z CUKINII
Składniki:
2 kg cukinii
3 cebule
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 papryki zielone
Jeżeli są świeże cukinie i mają miękką skórkę nie ma potrzeby by ją obierać wystarczy przemyć.
Cukinię kroję na pół, wydążam gniazda nasienne, kroję w 3cm słupki. Tak samo postępuję z papryką. Cebulę obieram i kroję w piórka.
4,5 szk. letniej wody
0,5 szk soli
Mieszam sól z wodą do rozpuszczenia i zalewam tym warzywa. Pozostawiam na 1,5 godz. W tym czasie myję i osuszam słoiki u mnie 0,5 l. oraz gotuję zalewę:
2,5 szk. wody
1,5 szk octu spirytusowego
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
0,5 łyżeczki chilli w proszku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
To wszystko zagotować i ostudzić.
Warzywa wyciągam z wody i od razu wkładam ciasno do słoików, na wierzch każdego słoiczka daję po szczypcie ziaren gorczycy. Zalewam ostudzoną zalewą, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania. Można oczywiście się pokusić na ostrzejszą wersję tej sałatki i dodać do zalewy po łyżeczce chilli i imbiru ale to już dla smakoszy ostrości;)
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Przetwory-sałatki
Ale kusicie!
Dość często zamykałem w słoiczkach paprykę w zalewie octowo - olejowej.
Zaraz przepiszę Twój przepis, a jak będę miał papryczkę, zaraz z niego skorzystam.
Podobne przepisy w poradniku:
Papryka marynowana w occie
Zupa krem z papryki i pomidorów
Mnie nie musisz przekonywać. Uwielbiam domowe przetwory z warzyw.UWIERZCIE MI TO ZNIKNIE W MGNIENIU OKA JEŚLI NIE BĘDĘ CHRONIĆ i grozić palcem, że to na zimę.
Dość często zamykałem w słoiczkach paprykę w zalewie octowo - olejowej.
Zaraz przepiszę Twój przepis, a jak będę miał papryczkę, zaraz z niego skorzystam.
Podobne przepisy w poradniku:
Papryka marynowana w occie
Zupa krem z papryki i pomidorów
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Przetwory-sałatki
Chciałabym dowiedzieć się czy ktoś z forumowiczów marynował czosnek jesli tak to poproszę o przepis
Nie chcę korzystać z ogólnie dostepnych przepisów z internetu ,bo ostatnio przygotowywałam pastę z zielonej papryki i delikatnie mówiąc będę ją długo mieć bo jest prawie,że niejadalna
Nie chcę korzystać z ogólnie dostepnych przepisów z internetu ,bo ostatnio przygotowywałam pastę z zielonej papryki i delikatnie mówiąc będę ją długo mieć bo jest prawie,że niejadalna
Re: Przetwory-sałatki
Marysiu, myślę że możesz spróbować marynować czosnek według przepisu z Internetu.
Masz duże doświadczenie w przygotowywaniu przetworów z warzyw, wiesz jakie dodać dodatki do marynat z octem, zatem powinnaś wychwycić jak coś będzie nie tak, wbrew sztuce kulinarnej.
A zanim zaczniesz przerabiać ileś kilo czosnku, to możesz na próbę zrobić marynatę z jednej główki czosnku. Jak będzie Tobie i domownikom smakować, wtedy będziesz mogła rozpocząć marynowanie na zimę.
A tak z ciekawości, czy czosnek masz również ze swojego ogródka?
Czosnek ozdobny - uprawa, odmiany, sadzenie
Masz duże doświadczenie w przygotowywaniu przetworów z warzyw, wiesz jakie dodać dodatki do marynat z octem, zatem powinnaś wychwycić jak coś będzie nie tak, wbrew sztuce kulinarnej.
A zanim zaczniesz przerabiać ileś kilo czosnku, to możesz na próbę zrobić marynatę z jednej główki czosnku. Jak będzie Tobie i domownikom smakować, wtedy będziesz mogła rozpocząć marynowanie na zimę.
A tak z ciekawości, czy czosnek masz również ze swojego ogródka?
Czosnek ozdobny - uprawa, odmiany, sadzenie
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
- wasilewska101
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 3977
- Rejestracja: 2010-01-20, 11:14
Re: Przetwory-sałatki
Ja dodaję zalewę taką jak do ogórków kiszonych , tylko za długo nie gotować ,5 minut wystarczy ..
Re: Przetwory-sałatki
U mnie ostatnio wariacje z przetworami. Jest to przepis eksperymentalny. Nigdy jeszcze jej nie robiłam i nie wiem jak smakuje. Owszem, jadłam fasolkę szparagową ze słoika i bardzo mi smakowała. Dlatego sama postanowiłam spróbować robiąc ją jak ogórki "po warszawsku"
Składniki:
700 g fasolki szparagowej żółtej
Zalewa:
1 l wody
1/2 szk. octu (120 ml)
4 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka soli
Do słoika:
4 krążki marchewki
1 gałązka pietruszki, 1/2 gałązki selera
1 krążek cebuli lub 1 mała cebulka
1 ząbek czosnku (mały lub 1/2 dużego)
1 plasterek chrzanu
3 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 goździk
Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek, wypłukać. Wrzucić na posolony 1 łyżeczkę wrzątek i gotować 2 minuty od zagotowania. Odcedzić, pozostawić do przestudzenia. Składniki zalewy zagotować, przestudzić. Do czystych słoików włożyć wyżej wymienione przyprawy, na nie ułożyć fasolkę. Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 7 - 10 minut od zagotowania.
Z podanej ilości szparagi otrzymałam 5 słoiczków 310 ml. Zalewa z 1 l wody wystarczyła idealnie. Degustacja za miesiąc
Składniki:
700 g fasolki szparagowej żółtej
Zalewa:
1 l wody
1/2 szk. octu (120 ml)
4 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka soli
Do słoika:
4 krążki marchewki
1 gałązka pietruszki, 1/2 gałązki selera
1 krążek cebuli lub 1 mała cebulka
1 ząbek czosnku (mały lub 1/2 dużego)
1 plasterek chrzanu
3 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 goździk
Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek, wypłukać. Wrzucić na posolony 1 łyżeczkę wrzątek i gotować 2 minuty od zagotowania. Odcedzić, pozostawić do przestudzenia. Składniki zalewy zagotować, przestudzić. Do czystych słoików włożyć wyżej wymienione przyprawy, na nie ułożyć fasolkę. Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 7 - 10 minut od zagotowania.
Z podanej ilości szparagi otrzymałam 5 słoiczków 310 ml. Zalewa z 1 l wody wystarczyła idealnie. Degustacja za miesiąc
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Przetwory-sałatki
ZIMOWA SAŁATKA OBIADOWA Z CUKINII I PAPRYKI
2 kg cukinii
1 kg papryki
20 dkg cebuli
I tu możemy dowolnie korzystać z dobrodziejstwa natury i dowolnie mieszając kolory cukinii i papryki. W przypadku wersji zielono (cukinia) - czerwonej (papryka) dodajemy ok. pół łyżeczki kurkumy.
Cukinię obieramy i przekrajamy na połówki, wydrążając gniazda nasienne (w przypadku młodych owocników zostawiamy i skórkę i nasiona), następnie kroimy w cieniutkie plasterki (np. przy użyciu szatkownicy).
Z papryki również usuwamy nasiona i kroimy w drobne słupki.
Cebulę kroimy na pół i również w cienkie plastry.
1,5 łyżki soli
1 szklanka wody
Otrzymaną mieszankę warzywną zalewamy w misce roztworem wody z solą i odstawiamy na ok. 2h.
Po czym odcedzamy i przekładamy do garnka.
W międzyczasie przygotowujemy i dokładnie myjemy słoiki i zakrętki (ja używam 0,5 litrowe).
1szklanka octu
1 szklanka cukru
pieprz ziarnisty - ok. 20 ziaren
Na 2kg kg mieszanki dodajemy zalewę z octu i cukru oraz pieprz, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 1/2 h.
Następnie dodajemy 1 - 1 i 1/2 szklanki oliwy (lub oleju) i ewentualnie dosalamy. Całość zagotowujemy i na gorąco przekładamy do słoików, szczelnie je zakręcając i odstawiamy je denkiem do dołu do wystygnięcia. Dla "niedowiarków" tej metody - słoiki można pasteryzować przez ok. 3 minuty.
SMACZNEGO
2 kg cukinii
1 kg papryki
20 dkg cebuli
I tu możemy dowolnie korzystać z dobrodziejstwa natury i dowolnie mieszając kolory cukinii i papryki. W przypadku wersji zielono (cukinia) - czerwonej (papryka) dodajemy ok. pół łyżeczki kurkumy.
Cukinię obieramy i przekrajamy na połówki, wydrążając gniazda nasienne (w przypadku młodych owocników zostawiamy i skórkę i nasiona), następnie kroimy w cieniutkie plasterki (np. przy użyciu szatkownicy).
Z papryki również usuwamy nasiona i kroimy w drobne słupki.
Cebulę kroimy na pół i również w cienkie plastry.
1,5 łyżki soli
1 szklanka wody
Otrzymaną mieszankę warzywną zalewamy w misce roztworem wody z solą i odstawiamy na ok. 2h.
Po czym odcedzamy i przekładamy do garnka.
W międzyczasie przygotowujemy i dokładnie myjemy słoiki i zakrętki (ja używam 0,5 litrowe).
1szklanka octu
1 szklanka cukru
pieprz ziarnisty - ok. 20 ziaren
Na 2kg kg mieszanki dodajemy zalewę z octu i cukru oraz pieprz, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 1/2 h.
Następnie dodajemy 1 - 1 i 1/2 szklanki oliwy (lub oleju) i ewentualnie dosalamy. Całość zagotowujemy i na gorąco przekładamy do słoików, szczelnie je zakręcając i odstawiamy je denkiem do dołu do wystygnięcia. Dla "niedowiarków" tej metody - słoiki można pasteryzować przez ok. 3 minuty.
SMACZNEGO
Przyroda bez człowieka może żyć, ale człowiek bez przyrody ZGINIE.
Takie tam... - zapraszam do mojego ogródka i nie tylko
Takie tam... - zapraszam do mojego ogródka i nie tylko
Re: Przetwory-sałatki
Robicie fasolkę szparagową w słoiki? Kilka razy eksperymentowałam, zbyt kwaśna zalewa nie posmakowała domownikom, w zeszłym roku zrobiłam w zalewie pomidorowej z czosnkiem i ziołami była dobra, ale myślałam o takiej fasolce którą można by podawać z bułeczką smażoną na masełku.
Olciu jak smakowały Twoje przetwory z fasolki?
Olciu jak smakowały Twoje przetwory z fasolki?
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Re: Przetwory-sałatki
W tym roku do słoików wkładałam surową fasolkę. Bez żadnej zalewy i przypraw. Tylko trzeba długo gotować. Raz przez 1,5godziny. Potem przez godzinę.
Re: Przetwory-sałatki
.
Beatko, nie było by prościej zamrozić fasolkę, a potem ją - przed podaniem, ugotować i polać smażoną t. bułeczką na masełku?
Fasolka szparagowa jest dość ,,ciężką zapaśniczką'' do zamykania w słoikach.
Beatko, nie było by prościej zamrozić fasolkę, a potem ją - przed podaniem, ugotować i polać smażoną t. bułeczką na masełku?
Fasolka szparagowa jest dość ,,ciężką zapaśniczką'' do zamykania w słoikach.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Przetwory-sałatki
Kochane dziewczyny,rzadko mam okazję robić przetwory,ale zamrażam dużo owoców kupionych w sezonie i czasami warzywa od kogoś z ogródka.
Czy nie lepiej byłoby zblanszować fasolkę szparagową przez kilka minut we wrzątku ,a potem zamrozić ? Zachowałaby najwięcej wartości ,byłaby raczej smaczniejsza niż gotowana długo w słoiku ,zachowałaby ładny kolor i konsystencję ,no i mniej roboty !
Czy nie lepiej byłoby zblanszować fasolkę szparagową przez kilka minut we wrzątku ,a potem zamrozić ? Zachowałaby najwięcej wartości ,byłaby raczej smaczniejsza niż gotowana długo w słoiku ,zachowałaby ładny kolor i konsystencję ,no i mniej roboty !
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Przetwory-sałatki
Mroziłam taką fasolkę blanszowaną, bez efektu zachwytu, po ugotowaniu zbyt miękka, może jeszcze raz spróbuję w przyszłym roku, tak ledwo sparzoną zamrozić.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Re: Przetwory-sałatki
Sezon na przetwory trwa, po ogórkach kiszonych u mnie teraz czas na buraczki. Wczoraj robiłam buraczki z papryką.
Ugotowane i utarte na grubej tarce buraki połączyłam z usmażoną cebulą i papryką, doprawiłam octem jabłkowym cukrem i solą, utarłam spory ząbek czosnku i starczy. Po otwarciu takie buraczki można podać na zimno lub ciepło, ewentualnie dosmaczam już w salaterce przed obiadem, mojej rodzinie bardzo smakują. Inne wersje buraczków klasycznie same buraki utarte na grubej bądź drobnej tarce w zależności czy do zasmażania czy na surówkę z jabłkiem. Chwilę pasteryzuję, ok 15 min. bo wkładam do słoików chłodne buraczki.
Z ogródka staram się wszystko przetworzyć, a jeszcze ile tego dobra do zapakowania hi hi. Leczo też w międzyczasie pakuję w słoje. Ja nie robię na raz dużych ilości, bo i nie mam takich garów, więc po 4-5 kg przerabiam, w zależności czego mam więcej tak układają się przetwory.
Ugotowane i utarte na grubej tarce buraki połączyłam z usmażoną cebulą i papryką, doprawiłam octem jabłkowym cukrem i solą, utarłam spory ząbek czosnku i starczy. Po otwarciu takie buraczki można podać na zimno lub ciepło, ewentualnie dosmaczam już w salaterce przed obiadem, mojej rodzinie bardzo smakują. Inne wersje buraczków klasycznie same buraki utarte na grubej bądź drobnej tarce w zależności czy do zasmażania czy na surówkę z jabłkiem. Chwilę pasteryzuję, ok 15 min. bo wkładam do słoików chłodne buraczki.
Z ogródka staram się wszystko przetworzyć, a jeszcze ile tego dobra do zapakowania hi hi. Leczo też w międzyczasie pakuję w słoje. Ja nie robię na raz dużych ilości, bo i nie mam takich garów, więc po 4-5 kg przerabiam, w zależności czego mam więcej tak układają się przetwory.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
"Borówki" do mięs z gruszkami z... derenia
Konfitura z derenia
Każdego roku małe drzewko derenia jest obsypane owocami, musiałam coś wymyślić, bo ileż można wypić nalewki W desperacji zrobiłam konfiturę znakomicie udającą drogie borówki do mięsa. Nawet znajomi, którzy z niejednego pieca chleb jedli mówią, że smakują lepiej niż borówki i żebrzą o słoiczek.
Składniki podaję mniej więcej, bo przeważnie gotuję i piekę wszystko "na oko"
3 kg derenia - najlepiej nie przejrzałego. Zbyt dojrzały jest ciemnobordowy i rozłazi się przy wyjmowaniu (wyciskaniu) pestek.
1 kg twardych gruszek
2 op. cukru żelującego (jeśli będzie kwaśne, dodać więcej - żelującego lub zwykłego)
Dereń pozbaw pestek - najlepiej wyciśnij. Robię to tak: Do dużego gara wkładam mniejszy, do którego "wypstrykuję" pestki - robota żmudna, ale można sobie obejrzeć film...
Postaw garnek z dereniem na malutkim gazie.
Pestki zalej odrobiną wody, zagotuj, przetrzyj przez sito i sok dodać do derenia.
Teraz można zwiększyć grzanie, ale od czasu do czasu trzeba zamieszać.
Gdy się zagotuje, dodaj cukier żelujący - do smaku.
Niech się chwilę pogotuje.
A w tym czasie obierz gruszki i pokrój na ćwiartki/ ósemki (zal. od wielkości owoców)
Wrzuć gruszki i przez chwilę gotuj (nie za długo, żeby się nie rozpaćkały).
Wrzącą konfiturę włóż do słoików i zakręć.
Po 2-3 dniach pasteryzuj krótko (zal. od wielkości słoików - 5-10 min. - chodzi o to żeby gruszki pozostały jędrne)
Kisiel z derenia
Z przygotowanego j.w. derenia (bez gruszek) można robić pyszny i zdrowy kisiel.
Trzeba rozcieńczyć wodą, zagotować i dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną (ok. 2 łyżki mąki na 1/2 litra kompotu), dosłodzić jeśli zbyt kwaśny.
Z myślą o amatorach kisielku i dlatego że wyczerpałam zasoby słoików, część dereniowych konfitur (b/gruszek) zamroziłam.
Każdego roku małe drzewko derenia jest obsypane owocami, musiałam coś wymyślić, bo ileż można wypić nalewki W desperacji zrobiłam konfiturę znakomicie udającą drogie borówki do mięsa. Nawet znajomi, którzy z niejednego pieca chleb jedli mówią, że smakują lepiej niż borówki i żebrzą o słoiczek.
Składniki podaję mniej więcej, bo przeważnie gotuję i piekę wszystko "na oko"
3 kg derenia - najlepiej nie przejrzałego. Zbyt dojrzały jest ciemnobordowy i rozłazi się przy wyjmowaniu (wyciskaniu) pestek.
1 kg twardych gruszek
2 op. cukru żelującego (jeśli będzie kwaśne, dodać więcej - żelującego lub zwykłego)
Dereń pozbaw pestek - najlepiej wyciśnij. Robię to tak: Do dużego gara wkładam mniejszy, do którego "wypstrykuję" pestki - robota żmudna, ale można sobie obejrzeć film...
Postaw garnek z dereniem na malutkim gazie.
Pestki zalej odrobiną wody, zagotuj, przetrzyj przez sito i sok dodać do derenia.
Teraz można zwiększyć grzanie, ale od czasu do czasu trzeba zamieszać.
Gdy się zagotuje, dodaj cukier żelujący - do smaku.
Niech się chwilę pogotuje.
A w tym czasie obierz gruszki i pokrój na ćwiartki/ ósemki (zal. od wielkości owoców)
Wrzuć gruszki i przez chwilę gotuj (nie za długo, żeby się nie rozpaćkały).
Wrzącą konfiturę włóż do słoików i zakręć.
Po 2-3 dniach pasteryzuj krótko (zal. od wielkości słoików - 5-10 min. - chodzi o to żeby gruszki pozostały jędrne)
Kisiel z derenia
Z przygotowanego j.w. derenia (bez gruszek) można robić pyszny i zdrowy kisiel.
Trzeba rozcieńczyć wodą, zagotować i dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną (ok. 2 łyżki mąki na 1/2 litra kompotu), dosłodzić jeśli zbyt kwaśny.
Z myślą o amatorach kisielku i dlatego że wyczerpałam zasoby słoików, część dereniowych konfitur (b/gruszek) zamroziłam.