Włoszczyzna
Włoszczyzna
Kocham, kocham, świetna sprawa! Natknęłam się na ten przepis w internecie jakieś 4 lata temu. Nie mogę znaleźć obecnie autora aby się do niego odnieść. Przepraszam, nie chcę nikogo urazić.
Jesienią wyrywam resztę warzyw z grządki. Większe przenoszę do piwnicy a mniejsze pakuję do słoików według tego przepisu.
Składniki:
1,5 kg marchwi
po 70 dag pietruszki, selera
po 30 dag kapusty włoskiej, porów, cebuli
20 dag natki pietruszki, selera
70 dag soli
Wszystko umyć,wyczyścić szczoteczką do warzyw. Korzeniowe zetrzeć według upodobań (ja tarłam pół na pół duże i małe oczka),kapustę poszatkować, pory w pół krążki, cebulę w piórka. Naciowe drobno pokroić. Wszystko wymieszać, nasolić, zostawić na noc. Rano ubić mocno w czyste słoiki. Używam średnich około 310ml. Po wierzchu można jeszcze posolić. Szczelnie zamknąć. Nie pasteryzować. Trzymać w lodówce.
Dodaję do zup,sosów, do mięsa mielonego na pulpety, czy kotlety mielone całkowicie zmienia smak potrawy. Trzeba wówczas uważać z przyprawami aby nie przesadzić, ponieważ to jest dosyć słone.
Jesienią wyrywam resztę warzyw z grządki. Większe przenoszę do piwnicy a mniejsze pakuję do słoików według tego przepisu.
Składniki:
1,5 kg marchwi
po 70 dag pietruszki, selera
po 30 dag kapusty włoskiej, porów, cebuli
20 dag natki pietruszki, selera
70 dag soli
Wszystko umyć,wyczyścić szczoteczką do warzyw. Korzeniowe zetrzeć według upodobań (ja tarłam pół na pół duże i małe oczka),kapustę poszatkować, pory w pół krążki, cebulę w piórka. Naciowe drobno pokroić. Wszystko wymieszać, nasolić, zostawić na noc. Rano ubić mocno w czyste słoiki. Używam średnich około 310ml. Po wierzchu można jeszcze posolić. Szczelnie zamknąć. Nie pasteryzować. Trzymać w lodówce.
Dodaję do zup,sosów, do mięsa mielonego na pulpety, czy kotlety mielone całkowicie zmienia smak potrawy. Trzeba wówczas uważać z przyprawami aby nie przesadzić, ponieważ to jest dosyć słone.
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Włoszczyzna
Przyda się taki sposób
Re: Włoszczyzna
Można także bez kapusty, porów i cebuli. Mniej soli i pasteryzować. Robię tak od dawna. Słoki stoją dłużej. Krócej się gotuje,np.zupę. Robię także warzywa w całości czyli marchewka, pietruszka i kawałek selera. Dodać trochę soli zalać wodą i gotować. Niestety trzeba gotować trochę dłużej, żeby warzywa potem nie fermentowały. Ja gotuję do miękkości. Oczywiście miękkość na oko. A potem gotowe warzywka do sałatki warzywnej lub innej potrawy. Gdy brakuje mi startych warzyw do zupy, używam w kawałkach i wtedy używam także wody z warzyw.
Re: Włoszczyzna
A ja taki sposób wymysliłam na nadmiar pietruszki i marchewki,nie wiem czy smaczny ale ładny :
Re: Włoszczyzna
Rzeczywiście ładnie się prezentuję
Re: Włoszczyzna
Bardzo dobry pomysł ,będzie smaczne jak wrzucisz do zupki
Re: Włoszczyzna
Danusiu,wracając do Twojego pomysłu gotowania całych pietruszek w słoikach , to jak myślisz gdybym pokroiła ja w kosteczkę taką jak do sałatki i dopiero po załaniu soloną wodą zagotowała w słoiku -to mogłoby sie udać ?
Re: Włoszczyzna
Oczywiście Marysiu. My także kroimy w warzywa. Tylko nie w kostkęmmmm5 pisze:Danusiu,wracając do Twojego pomysłu gotowania całych pietruszek w słoikach , to jak myślisz gdybym pokroiła ja w kosteczkę taką jak do sałatki i dopiero po załaniu soloną wodą zagotowała w słoiku -to mogłoby sie udać ?
Re: Włoszczyzna
Ja też robię rózne warzywa w słoikach ale pietruszkę pokrojoną w kosteczkę chciałbym użyć do sałatki jarzynowej takiej z majonezem i nie wiem czy nie będzie za miękka,za mokra ... Muszę wypróbować...
Re: Włoszczyzna
Każdy sposób dobry na warzywa, ja obieram, kroje w mniejsze kawałki i mrożę w porcjach w jakich zazwyczaj używam. Natkę pietruszki i koperek kroję drobno, upycham w małych pojemniczkach plastykowych i również mrożę, a kiedy je potrzebuje widelcem drapie z pojemniczka i dodaję tam gdzie są potrzebne.
Re: Włoszczyzna
Krysiu robię dokładnie tak samo jak Ty!!!
Koperek lub pietruszkę można też mrozić w pojemniczkach do robienia lodu (plastikowe lub silikonowe), wtedy łatwo sobie taką kostkę można wyciągnąć i wrzucić do zupy.
Koperek lub pietruszkę można też mrozić w pojemniczkach do robienia lodu (plastikowe lub silikonowe), wtedy łatwo sobie taką kostkę można wyciągnąć i wrzucić do zupy.
Re: Włoszczyzna
Pietruszkę i koperek myję ,dobrze otrząsam ,obrywam z łodyg ,wkładam do torebki foliowej i zamrażam potem wkładam do termomiksu i na wysokich obrotach rozdrabniam i do pojemnika ,intensywny zielony kolor i zapach .
Podam przepis na Wegetę bo te sklepowe mają groźny składnik Glutaminian sodu .
WEGETA
15 szt marchewek
6 szt pietruszki
3 szt selera /małe lub śr./
2 szt pora z zielonym
4 szt małe cukinie
1 szt żółta cukinia
kawałek dyni wielkości 2 cukini
2 pęczki pietruszki
zioła jakie lubimy /albo nie/
czosnek ,sól
wychodzi z tego 800gr
Pokroić cienko w plastry ,suszyć w suszarce lub piekarniku ,miksować partiami w malakserze lub termomiksie ,na końcu dodać sól / lub nie / i do słoika .
Podam przepis na Wegetę bo te sklepowe mają groźny składnik Glutaminian sodu .
WEGETA
15 szt marchewek
6 szt pietruszki
3 szt selera /małe lub śr./
2 szt pora z zielonym
4 szt małe cukinie
1 szt żółta cukinia
kawałek dyni wielkości 2 cukini
2 pęczki pietruszki
zioła jakie lubimy /albo nie/
czosnek ,sól
wychodzi z tego 800gr
Pokroić cienko w plastry ,suszyć w suszarce lub piekarniku ,miksować partiami w malakserze lub termomiksie ,na końcu dodać sól / lub nie / i do słoika .
Re: Włoszczyzna
Wszystkie forumowiczki bawią się robieniem ozdób swiatecznych a ja zaraziłam się przepisem Halinkowym na domową wegetę.Roboty przy tym wiecej niz dużo: