Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
-
- Witamy na forum!
- Posty: 3
- Rejestracja: 2012-09-22, 14:50
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
W tym roku wykorzystam spirytus 60%, ale oczywiście wszystkie sugestie biorę pod uwagę. Nie mam większego doświadczenia w robieniu przetworów, nalewek itp. i każda wskazówka jest dla mnie cenna.
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
No niestety nie wiedziałam,że aronie trzeba przemrozić.Ale chyba da się wypić?
Pigwówkę robię od 3 lat.Pycha W tym roku niestety jest mało owoców,bo kwiaty i pąki zmarzły podczas zimy.Co prawda powtarzała kwitnienie,ale nie było już tak obfite.
Pigwówkę robię od 3 lat.Pycha W tym roku niestety jest mało owoców,bo kwiaty i pąki zmarzły podczas zimy.Co prawda powtarzała kwitnienie,ale nie było już tak obfite.
Renata
Re:
Robię identyczną jest rewelacyjnaStorczyk pisze:Witajcie,
może dołączę do kolekcji przepis na
Aroniówkę
2kg aronii
2kg cukru
2 garści liści z wiśni
1 litr spirytusu
1 łyżka kwasku cytrynowego
Aronie,cukier,liście do garnka, pogotować 20-30 min. i odstawić na 24 godź
następnego dnia sok odlać dodać kwasek + spirytus , przelać do butelek
i gotowe. SMACZNEGO tylko sie nie upijcie )))
-- Ostatnio dodano 2013-04-04, 07:02 --
Jest wiele przepisów, przemrożenie jest jednym ze sposobów drugim jest dodanie liści wiśni w odpowiedniej ilości.evqa pisze:Zapytałam się o to, ponieważ w moim przepisie na nalewkę, zalecają aronię przemrozić
To mój przepis kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/03/nalewka-z-aronii.html nie różni się wiele od pozostałych, ale jednego roku padła zaraza jakaś na wiśnie i liście opadły już w sierpniu więc zrobiłam bez nich. Cóż nie polecam gorycz była nie do przepicia
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Chciałam zapytać czy ktoś zna wypróbowany przepis na nalewkę z zielonych ,niedojrzałych orzechów włoskich.Jeśli tak to poproszę o recepturę .
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Marysiu, masz przepis. Sama orzechówki nie robiłam ale inni zachwalają
Składniki na nalewkę
1 kg młodych orzechów włoskich w łupinach
1 litr alkoholu 70%
1 szklanka cukru
Przygotowanie
Orzechy wraz z łupinami pokroić w plastry. Ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Odstawić na parę dni, aby orzechy puściły sok. Dolewamy alkohol (wódkę oraz spirytus) i odkładamy na 2-3 tygodnie. Przecedzamy nalewkę (najlepiej przez gazę) i przelewamy do butelek. Można dodać małą ilość wanilii, jeśli ktoś lubi ten smak. Nalewka jest wprost niesamowitym lekiem na wszelkie przypadłości żołądkowe.
Składniki na nalewkę
1 kg młodych orzechów włoskich w łupinach
1 litr alkoholu 70%
1 szklanka cukru
Przygotowanie
Orzechy wraz z łupinami pokroić w plastry. Ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Odstawić na parę dni, aby orzechy puściły sok. Dolewamy alkohol (wódkę oraz spirytus) i odkładamy na 2-3 tygodnie. Przecedzamy nalewkę (najlepiej przez gazę) i przelewamy do butelek. Można dodać małą ilość wanilii, jeśli ktoś lubi ten smak. Nalewka jest wprost niesamowitym lekiem na wszelkie przypadłości żołądkowe.
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Danusiu ! jesteś niezawodna jak będę degustować (tylko z powodu dolegliwości żoładkowych :mrgreen)będę słać Ci dobre myśli .
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Życzę jak najmniej dolegliwości. Sama robię nalewki ale z ziół i z dodatkiem miodu. Okazało się, że są smaczne. Dobrze, że nie da się ich więcej wypić, bo bardzo mi smakują
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Mój wujek robi co roku orzechówkę...
Danusiu, podając że na orzechówkę potrzeba między innymi - "1 kg młodych orzechów włoskich w łupinach", nie podałaś ważnej rzeczy.
Mianowicie, młode orzechy na orzechówkę muszą po przekrojeniu być białe, z białym sokiem - mleczkiem.
Danusiu, podając że na orzechówkę potrzeba między innymi - "1 kg młodych orzechów włoskich w łupinach", nie podałaś ważnej rzeczy.
Mianowicie, młode orzechy na orzechówkę muszą po przekrojeniu być białe, z białym sokiem - mleczkiem.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Osobiście nie robiłam orzechówki ale wydawało mi się to oczywistetadek pisze:Mój wujek robi co roku orzechówkę...
Danusiu, podając że na orzechówkę potrzeba między innymi - "1 kg młodych orzechów włoskich w łupinach", nie podałaś ważnej rzeczy.
Mianowicie, młode orzechy na orzechówkę muszą po przekrojeniu być białe, z białym sokiem - mleczkiem.
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Jak spotkam się z wujkiem, to się go jeszcze dokładnie podpytam jak jest z tymi orzechami.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Tadku , mam nadzieję,że do czasu zanim spotkasz się z wujkiem orzechy nie zdążą całkowicie dojrzeć ! bo wtedy musztarda po obiedzie
Przepis Danusi już zrobiony tzn.wstepna faza orzechy pokrojone i zasypane cukrem.
-- Ostatnio dodano 23 sie 2013, o 19:10 --
Przepis Danusi już zrobiony tzn.wstepna faza orzechy pokrojone i zasypane cukrem.
-- Ostatnio dodano 23 sie 2013, o 19:10 --
Danusiu! Czy mogłabyś podrzucić w wolnej chwili parę przepisów na ziołówki/czy można używać suszonych ziół bo w swieże nie jestem zasobna.Mam tylko bazylię i oregano ewentualnie dziko rosnące na łąkach ale teraz chyba nie pora na zbieranie.Danka pisze:Życzę jak najmniej dolegliwości. Sama robię nalewki ale z ziół i z dodatkiem miodu. Okazało się, że są smaczne. Dobrze, że nie da się ich więcej wypić, bo bardzo mi smakują
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Marysiu, specjalnie dla Ciebie zadzwoniłem do mojego wuja z pytaniem o orzechy na nalewkę.
Wujek na pytanie pytanie o orzechy powiedział że: "Orzechy zbiera zawsze od połowy lipca do początku sierpnia".
Twierdzi że "w środku powinny mieć galaretowatą, białą masę".
Przepis na nalewkę znalazł jakiś czas temu w jakiejś damskiej gazecie.
A jak masz już zasypane orzechy cukrem, to nie poddawaj się. Jak puszczą sok to zalej je spirytusem i czekaj na efekt końcowy.
Na przyszły rok zbierz orzeszki podobnie jak mój wujek po 15 lipca, i ponownie zrób nalewkę.
Następnie napisz nam, (NIE ZAPOMNIJ) która była lepsza.
A właściwie to orzechy zebrałaś teraz?
================================= ==========
Danusiu, może się wybierzemy w przyszłym roku do Marysi na sylwestra 2015 witać z Marysią przy orzechówce rok 2016r.?
Wtedy osobiście byśmy przekonali się która z tych nalewek jest w smaku lepsza.
Wujek na pytanie pytanie o orzechy powiedział że: "Orzechy zbiera zawsze od połowy lipca do początku sierpnia".
Twierdzi że "w środku powinny mieć galaretowatą, białą masę".
Przepis na nalewkę znalazł jakiś czas temu w jakiejś damskiej gazecie.
A jak masz już zasypane orzechy cukrem, to nie poddawaj się. Jak puszczą sok to zalej je spirytusem i czekaj na efekt końcowy.
Na przyszły rok zbierz orzeszki podobnie jak mój wujek po 15 lipca, i ponownie zrób nalewkę.
Następnie napisz nam, (NIE ZAPOMNIJ) która była lepsza.
A właściwie to orzechy zebrałaś teraz?
================================= ==========
Danusiu, może się wybierzemy w przyszłym roku do Marysi na sylwestra 2015 witać z Marysią przy orzechówce rok 2016r.?
Wtedy osobiście byśmy przekonali się która z tych nalewek jest w smaku lepsza.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Moi Mili! Orzechy rzeczywiscie były już twarde w środku ale że ze mnie baba nie ułomek to za pomocą tasaka posiekałam wprawdzie nie na plasterki ale coś bardzo zbliżonego.Nie spodziewałam się,że tak szybko dojrzewają.Ja je zbieram dopiero pod koniec września i łupię.W zeszłym roku pomimo,że nie było urodzaju oddałam do punktu skupu sporo kg i był to mój udział w zakupie porzadnego drewna do kominka-dębiny.
Na sylwestra jeśli doczekamy (daj Boże) no i jeśli doczeka nalewka zapraszam.
Na sylwestra jeśli doczekamy (daj Boże) no i jeśli doczeka nalewka zapraszam.
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Ja od zawsze twierdzę że: bez pań, faceci siedzieli by jeszcze na drzewach.Ela napisała:
Orzechy rzeczywiście były już twarde w środku ale że ze mnie baba nie ułomek to za pomocą tasaka posiekałam wprawdzie nie na plasterki ale coś bardzo zbliżonego.
Panie jak by nie patrzeć popychają do przodu cały świat! Radzą sobie świetnie w męskich zawodach i tak dalej...
Jeżeli można zapytać:
Ile zapłacili Tobie za kilogram w skupie?
Jeżeli starczyło Tobie na kupno porządnego drewna do kominka, to podejrzewam ze musiała to być znacząca suma.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Tadku, jeżeli dożyjemy to możemy się wybrać. Tylko Marysia może mieć inne plany