Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Post autor: tadek »

A czy ktoś z was nabierze ochoty na zrobienie swojskiej "Kiszki wątrobianej" na podstawie powyższego, oryginalnego przepisu ? ;-)

Bo mnie się nie chce... :znudzony:
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: jacekan »

Żona często robi sernik na zimno. Jest pyszny, ale.. Ale galaretka przeważnie zjeżdża z niego, normalnie się nie trzyma. Owoce to brzoskwinie, może być to powód "poślizgu"? ;-) Co ma zrobić, żeby jakoś związać galaretkę z sernikiem?
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: lilia0405 »

Dość często robię sernik na zimno, nie pamiętam aby mi galaretka zjeżdżała i też robię z brzoskwiniami.
Nie wiem jak Twoja żona robi, ja robię tak, że sernik w tortownicy wkładam do lodówki do zastygnięcia, a później leję galaretkę schłodzoną i lekko tężejącą.
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: jacekan »

No właśnie tak samo robi, a jednak zjeżdża :-/ Ciekawe.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: tadek »

A czy wina nie leży po stronie gęstości, zarówno galaretki jak i samego sernika?
Może do galaretki wystarczy dać mniej wody w końcu brzoskwinie są też dość mokre a do sernika więcej żelatyny?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: lilia0405 »

tadek pisze:A czy wina nie leży po stronie gęstości, zarówno galaretki jak i samego sernika?
Może do galaretki wystarczy dać mniej wody w końcu brzoskwinie są też dość mokre a do sernika więcej żelatyny?

Tadziu może mieć rację, nie pisałam o tym bo dla mnie rzecz oczywista, że galaretkę rozrabiam w mniejszej ilości wody.
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: jacekan »

Już miałem taki pomysł, żeby owoce lekko wcisnąć w sernik zanim galaretką zalane będą.
użytkownik usunięty

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: użytkownik usunięty »

Ważne jest też by brzoskwinie dobrze odsączyć wcześniej a nie układać bezpośrednio wyciąganych z puszki. Ta niewielka ilość syropu, która może zostać na owocach tworzy wystarczającą barierę by galaretka nie przywarła do sernika.
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: jacekan »

Też tak myślę, że syrop może przeszkadzać.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Moje odkrycie

Post autor: tadek »

Czy wiecie jaka jest różnica pomiędzy kopytkami a leniwymi (kluskami)?
Ja wiem, dzisiaj dowiedziałem się w sklepie u rzeźnika!
Rożnica tych klusek polega na tym że:
W obu rodzajach klusek głównymi bohaterami są pyry, z tym że:
Do leniwych, oprócz ziemniaków dodajemy jeszcze mąkę, jajka i biały ser.
A kopytka robimy tylko z mąki, jaj i ziemniaków. :mrgreen:
Chociaż ja często robię leniwe tylko z białego serka, mąki i jaj, bez ziemniaczków.
:przestraszony:
A czy kopytka z leniwymi można zaliczyć do innych słodkości?
W końcu leniwe podaje się z masełkiem i cukrem, prawda? :wstyd:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
ATA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 261
Rejestracja: 2011-03-23, 15:21

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: ATA »

Ja do leniwych nie dodaję ziemniaków. Gdy do sera dodajemy ziemniaki i jeszcze je dobrze doprawimy,to jak nic i mamy pierogi ruskie.
Renata
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: tadek »

Po dodaniu sera, ziemniaków i mocnych przypraw wyjdą pierogi ruskie? :zdziwko:
Ja wiem że pierogi ruskie są wycinane z wałkowanego cienkiego ciasta, składającego się z jaj, mąki, wody lub jak kto woli mleka. Na to ciasto kładzie się farsz składający się z ziemniaków, sera, cebuli, pieprzu i innych przypraw... Następnie składa się je i zlepia brzegi. ;)
Czy o takich pierogach myślałaś?
______________________________
Wpisując powyższy wpis do głowy przyszła mi myśl że inni nazywają kopytka szagówkami... :znudzony:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
ATA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 261
Rejestracja: 2011-03-23, 15:21

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: ATA »

No pewnie,że o takich,tylko z rozpędu przy pisaniu użyłam skrótu myślowego :lol:
Renata
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: tadek »

:zawstydzony:

Planowałem na niedzielę zamiast ciasta upiec chlebek z przepisu Donatki:
donata pisze:Chleb z ziołami ;-)
Obrazek
Wygląda dość dekoracyjnie, ale wykonanie jest proste i szybkie. Zazwyczaj robię od razu podwójną proporcję.
Link do przepisu Donatki, na powyższy chlebek

...ale zamiast chlebka zrobiłem coś innego. :D
Jutro jak przez noc ciasto przejdzie sobą, rozkroję je, zaprezentuję na fotografii, i napiszę co to jest.

Niedzielny placek
Niedzielny placek
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Post autor: lilia0405 »

tadek pisze:Ja wiem że pierogi ruskie są wycinane z wałkowanego cienkiego ciasta, składającego się z jaj, mąki, wody lub jak kto woli mleka
A jeszcze lepsze ciasto pierogowe to : na kilogram mąki 2 duże kefiry, super się robi, lepi i nie rozkleja :)

Ciasto wygląda wyśmienicie. :shock:
ODPOWIEDZ