Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Żona często robi sernik na zimno. Jest pyszny, ale.. Ale galaretka przeważnie zjeżdża z niego, normalnie się nie trzyma. Owoce to brzoskwinie, może być to powód "poślizgu"? Co ma zrobić, żeby jakoś związać galaretkę z sernikiem?
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Dość często robię sernik na zimno, nie pamiętam aby mi galaretka zjeżdżała i też robię z brzoskwiniami.
Nie wiem jak Twoja żona robi, ja robię tak, że sernik w tortownicy wkładam do lodówki do zastygnięcia, a później leję galaretkę schłodzoną i lekko tężejącą.
Nie wiem jak Twoja żona robi, ja robię tak, że sernik w tortownicy wkładam do lodówki do zastygnięcia, a później leję galaretkę schłodzoną i lekko tężejącą.
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
No właśnie tak samo robi, a jednak zjeżdża Ciekawe.
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
A czy wina nie leży po stronie gęstości, zarówno galaretki jak i samego sernika?
Może do galaretki wystarczy dać mniej wody w końcu brzoskwinie są też dość mokre a do sernika więcej żelatyny?
Może do galaretki wystarczy dać mniej wody w końcu brzoskwinie są też dość mokre a do sernika więcej żelatyny?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
tadek pisze:A czy wina nie leży po stronie gęstości, zarówno galaretki jak i samego sernika?
Może do galaretki wystarczy dać mniej wody w końcu brzoskwinie są też dość mokre a do sernika więcej żelatyny?
Tadziu może mieć rację, nie pisałam o tym bo dla mnie rzecz oczywista, że galaretkę rozrabiam w mniejszej ilości wody.
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Już miałem taki pomysł, żeby owoce lekko wcisnąć w sernik zanim galaretką zalane będą.
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Ważne jest też by brzoskwinie dobrze odsączyć wcześniej a nie układać bezpośrednio wyciąganych z puszki. Ta niewielka ilość syropu, która może zostać na owocach tworzy wystarczającą barierę by galaretka nie przywarła do sernika.
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Też tak myślę, że syrop może przeszkadzać.
Moje odkrycie
Czy wiecie jaka jest różnica pomiędzy kopytkami a leniwymi (kluskami)?
Ja wiem, dzisiaj dowiedziałem się w sklepie u rzeźnika!
Rożnica tych klusek polega na tym że:
W obu rodzajach klusek głównymi bohaterami są pyry, z tym że:
Do leniwych, oprócz ziemniaków dodajemy jeszcze mąkę, jajka i biały ser.
A kopytka robimy tylko z mąki, jaj i ziemniaków.
Chociaż ja często robię leniwe tylko z białego serka, mąki i jaj, bez ziemniaczków.
A czy kopytka z leniwymi można zaliczyć do innych słodkości?
W końcu leniwe podaje się z masełkiem i cukrem, prawda?
Ja wiem, dzisiaj dowiedziałem się w sklepie u rzeźnika!
Rożnica tych klusek polega na tym że:
W obu rodzajach klusek głównymi bohaterami są pyry, z tym że:
Do leniwych, oprócz ziemniaków dodajemy jeszcze mąkę, jajka i biały ser.
A kopytka robimy tylko z mąki, jaj i ziemniaków.
Chociaż ja często robię leniwe tylko z białego serka, mąki i jaj, bez ziemniaczków.
A czy kopytka z leniwymi można zaliczyć do innych słodkości?
W końcu leniwe podaje się z masełkiem i cukrem, prawda?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Ja do leniwych nie dodaję ziemniaków. Gdy do sera dodajemy ziemniaki i jeszcze je dobrze doprawimy,to jak nic i mamy pierogi ruskie.
Renata
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Po dodaniu sera, ziemniaków i mocnych przypraw wyjdą pierogi ruskie?
Ja wiem że pierogi ruskie są wycinane z wałkowanego cienkiego ciasta, składającego się z jaj, mąki, wody lub jak kto woli mleka. Na to ciasto kładzie się farsz składający się z ziemniaków, sera, cebuli, pieprzu i innych przypraw... Następnie składa się je i zlepia brzegi.
Czy o takich pierogach myślałaś?
______________________________
Wpisując powyższy wpis do głowy przyszła mi myśl że inni nazywają kopytka szagówkami...
Ja wiem że pierogi ruskie są wycinane z wałkowanego cienkiego ciasta, składającego się z jaj, mąki, wody lub jak kto woli mleka. Na to ciasto kładzie się farsz składający się z ziemniaków, sera, cebuli, pieprzu i innych przypraw... Następnie składa się je i zlepia brzegi.
Czy o takich pierogach myślałaś?
______________________________
Wpisując powyższy wpis do głowy przyszła mi myśl że inni nazywają kopytka szagówkami...
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
No pewnie,że o takich,tylko z rozpędu przy pisaniu użyłam skrótu myślowego
Renata
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Planowałem na niedzielę zamiast ciasta upiec chlebek z przepisu Donatki:
Link do przepisu Donatki, na powyższy chlebekdonata pisze:Chleb z ziołami
Wygląda dość dekoracyjnie, ale wykonanie jest proste i szybkie. Zazwyczaj robię od razu podwójną proporcję.
...ale zamiast chlebka zrobiłem coś innego.
Jutro jak przez noc ciasto przejdzie sobą, rozkroję je, zaprezentuję na fotografii, i napiszę co to jest.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
A jeszcze lepsze ciasto pierogowe to : na kilogram mąki 2 duże kefiry, super się robi, lepi i nie rozklejatadek pisze:Ja wiem że pierogi ruskie są wycinane z wałkowanego cienkiego ciasta, składającego się z jaj, mąki, wody lub jak kto woli mleka
Ciasto wygląda wyśmienicie.