Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Tadziu , to jest 5 l -miniaturka .
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
TYLKO PIĘĆ LITRÓW Halinko ...
Po spuszczeniu coś jeszcze z tego trochę odejdzie, czy to już jest gotowy wyrób ?
Po spuszczeniu coś jeszcze z tego trochę odejdzie, czy to już jest gotowy wyrób ?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Gotowe Tadziu ,tylko pić ,nie tak -s m a k o w a ć .
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Witam, a oto moje naleweczki
NALEWKA Z PIGWY Z MIODEM
• 1 kg dojrzałych owoców pigwy
• pełna szklanka cukru
• 1/2 l wódki
• 4 łyżki płynnego miodu lipowego bądź akacjowego
• skórka pomarańczy
• sok z 1/2 pomarańczy
• 50 ml rumu
Owoce przemyć, usunąć z gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do słoja i wlać wódkę.
Po 2–3 tygodniach nalew zlać i odstawić w ciemne miejsce.
Pigwę przesypać cukrem, zamknąć słój, następnie postawić w ciepłym miejscu na 7 dni, aż cukier się rozpuści (każdego dnia wstrząsać naczyniem).
Syrop odlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 14 dni.
Nalewkę przelać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Musi dojrzewać 2–3 miesiące.
Pestek nie wyrzucam tylko robię z nich PESTKÓWKĘ pachnie jak AMARETTO jest tylko bardziej słodka
PESTKÓWKA NALEWKA Z PESTEK PIGWY
• 1 szklanka pestek z pigwy
• 250 m spirytusu
• 250 ml wody
• 250 g cukru
Z wody oraz cukru przygotować syrop. Po zagotowaniu, ostudzić go do temperatury pokojowej.
Wyjąć pestki z pigwy .
W dużym słoiku zmieszać przestudzony syrop cukrowy ze spirytusem i pestkami.
Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na 4 tygodnie.
Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na kilka tygodni, aby nabrała smaku.
Pozdrawiam
NALEWKA Z PIGWY Z MIODEM
• 1 kg dojrzałych owoców pigwy
• pełna szklanka cukru
• 1/2 l wódki
• 4 łyżki płynnego miodu lipowego bądź akacjowego
• skórka pomarańczy
• sok z 1/2 pomarańczy
• 50 ml rumu
Owoce przemyć, usunąć z gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do słoja i wlać wódkę.
Po 2–3 tygodniach nalew zlać i odstawić w ciemne miejsce.
Pigwę przesypać cukrem, zamknąć słój, następnie postawić w ciepłym miejscu na 7 dni, aż cukier się rozpuści (każdego dnia wstrząsać naczyniem).
Syrop odlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 14 dni.
Nalewkę przelać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Musi dojrzewać 2–3 miesiące.
Pestek nie wyrzucam tylko robię z nich PESTKÓWKĘ pachnie jak AMARETTO jest tylko bardziej słodka
PESTKÓWKA NALEWKA Z PESTEK PIGWY
• 1 szklanka pestek z pigwy
• 250 m spirytusu
• 250 ml wody
• 250 g cukru
Z wody oraz cukru przygotować syrop. Po zagotowaniu, ostudzić go do temperatury pokojowej.
Wyjąć pestki z pigwy .
W dużym słoiku zmieszać przestudzony syrop cukrowy ze spirytusem i pestkami.
Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na 4 tygodnie.
Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na kilka tygodni, aby nabrała smaku.
Pozdrawiam
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Krystyno ,szkoda że nie wiedziałam wcześniej o tej Pestkówce ,tyle pestek poszło do kubła
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Narobiłam sobie apetytu ale z moich dwóch owoców nie da rady zrobić takiego napoju
- Agnieszka123
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1738
- Rejestracja: 2014-07-19, 07:52
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Ja też co roku robię nalewkę z pigwy i naprawdę polecam, w każdym razie u mnie schodzi na pniu
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Danusiu, dwa owoce to już coś.
Wystarczy dołożyć do nich innych owoców, i możesz robić nalewkę.
Krysiu, fajne masz naczynie do nastawiania nalewki.
Co to właściwie jest ?
Butla z dużym otworem, czy typowy gąsior do nastawiania nalewek ?
Przetwory z pigwy
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Jeden już używam zamiast cytryny do herbaty Smaczny
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
To na nalewkę zostało Tobie Danusiu już tylko półtora owocu albo nawet jeden ...
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
`
[quote="tadek"]
Krysiu, fajne masz naczynie do nastawiania nalewki.
Co to właściwie jest ?
Butla z dużym otworem, czy typowy gąsior do nastawiania nalewek ?
Tadziu, jest to "Balon do wina Gąsior Szeroki -Szerokootworowy" do niego osobno kupuje się odpowiedni korek.Można je kupić na Allegro.
Krysiu, fajne masz naczynie do nastawiania nalewki.
Co to właściwie jest ?
Butla z dużym otworem, czy typowy gąsior do nastawiania nalewek ?
Tadziu, jest to "Balon do wina Gąsior Szeroki -Szerokootworowy" do niego osobno kupuje się odpowiedni korek.Można je kupić na Allegro.
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Można kupić korki różnych rozmiarów w sklepach Gospodarstwa domowego
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
]KRYSTYNA1 pisze:tadek pisze: Krysiu, fajne masz naczynie do nastawiania nalewki.
Co to właściwie jest ?
Butla z dużym otworem, czy typowy gąsior do nastawiania nalewek ?
Tadziu, jest to "Balon do wina Gąsior Szeroki -Szerokootworowy" do niego osobno kupuje się odpowiedni korek.Można je kupić na Allegro.
Do tego gąsiora jest taki korek.
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
O kurcze.malina pisze:Można kupić korki różnych rozmiarów w sklepach Gospodarstwa domowego
Halinko, spojrzałem kątem oka na Twoje korki i najpierw ujrzałem luksusowe (kolorowe) papiery toaletowe.
BRAWO Krysiu ! Korek o średnicy 12 cm, to już jest coś !
Można go też użyć jako podkładkę pod garnek.
Dziękuję Wam za wytłumaczenie.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
U mnie już się moczą suszone owoce. Natknęłam się na przepis w internecie i bardzo mnie zaciekawił. Oczywiście pozmieniałam co nieco według własnego gustu i "widzi mi się"
Składniki:
200 g cukru
220 ml wody
Wodę zagotować, dodać cukier rozmieszać, doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestudzenia.
50 g orzechów włoskich
100 g suszonych fig
100 g suszonych moreli
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych daktyli
100 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
Bakalie ułożyć naprzemiennie w dużym słoiku. Następnie poniższe przyprawy:
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 goździki
1 pomarańcza
1 cytryna
Pomarańczę i cytrynę wyszorować szczoteczką, sparzyć i pokroić w grube plastry. Ułożyć je na wierzchu.
200 ml czystej wódki
200 ml rumu 40%
500 ml spirytusu
Alkohole wymieszać z syropem cukrowym i zalać tym bakalie. Słoik zakręcić i odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Następnie przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
Jeśli bakalie pochłoną trochę alkoholu, myślę uzupełnić go rumem. Ale jeszcze się zastanowię po wstępnej degustacji
a tak wygląda teraz...
Składniki:
200 g cukru
220 ml wody
Wodę zagotować, dodać cukier rozmieszać, doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestudzenia.
50 g orzechów włoskich
100 g suszonych fig
100 g suszonych moreli
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych daktyli
100 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
Bakalie ułożyć naprzemiennie w dużym słoiku. Następnie poniższe przyprawy:
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 goździki
1 pomarańcza
1 cytryna
Pomarańczę i cytrynę wyszorować szczoteczką, sparzyć i pokroić w grube plastry. Ułożyć je na wierzchu.
200 ml czystej wódki
200 ml rumu 40%
500 ml spirytusu
Alkohole wymieszać z syropem cukrowym i zalać tym bakalie. Słoik zakręcić i odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Następnie przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
Jeśli bakalie pochłoną trochę alkoholu, myślę uzupełnić go rumem. Ale jeszcze się zastanowię po wstępnej degustacji
a tak wygląda teraz...
Zapraszam do domu Małgorzata