kapusta
Re: kapusta
Ja bym nie zjadła z tej kapusty nawet jednego listka bo nie chciałbym nabrać jej postury
- Agnieszka123
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1738
- Rejestracja: 2014-07-19, 07:52
Re: kapusta
Hi hi, w moim gródku zmieściłyby się takie dwie
Re: kapusta
Zastanawiam się czy to Natto nie zanadto zadziałało
Re: kapusta
.
Bogdanie gdzie jesteś?
- Nie zjadła Ciebie ta kapusta?
Napisz co za magia kryje się pod słowem Natto,
która sprawa że urosła u Ciebie taaaaaaaaaaaaka kapusta!
W Internecie znalazłem odpowiedź że Natto to tradycyjna japońska potrawa...
Czy czasem nie karmiłeś tym daniem swojej kapusty?
Cytuję:
Bogdanie gdzie jesteś?
- Nie zjadła Ciebie ta kapusta?
Napisz co za magia kryje się pod słowem Natto,
która sprawa że urosła u Ciebie taaaaaaaaaaaaka kapusta!
W Internecie znalazłem odpowiedź że Natto to tradycyjna japońska potrawa...
Czy czasem nie karmiłeś tym daniem swojej kapusty?
Cytuję:
Nattō (jap. 納豆) - tradycyjna japońska potrawa przygotowywana ze sfermentowanych przez Bacillus subtilis ziaren soi. Popularna od okresu Nara.
Nattō jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Jego charakterystyczny zapach i ciągnącą się, kleista konsystencja mogą sprawić odpychające wrażenie na osobach nieprzyzwyczajonych. W dawnych czasach stosunek do nattō dzielił Japonię na dwie wyraźne części kulinarne: Kantō (lubiącą nattō) oraz Kansai (nielubiącą tej potrawy). Obecnie danie popularne jest w całej Japonii i poza nią, z uwagi na duże walory odżywcze. Nattō można kupić również w Polsce, w sklepach z żywnością orientalną i dalekowschodnią. Na eksport produkuje się wersję pozbawioną przykrego zapach
Czytaj dalej...
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
- Agnieszka123
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1738
- Rejestracja: 2014-07-19, 07:52
Re: kapusta
Znalazłam dokładnie ten sam opis, co Tadzio i już nic nie rozumiem
Re: kapusta
Obrazek jest z angielskich ogrodów , newsteam.co.uk
Niestety nie znam angielskich nawozów. A może dostawała japońskiej potrawy Natto
Niestety nie znam angielskich nawozów. A może dostawała japońskiej potrawy Natto
Re: kapusta
.
Pokazałem dzisiaj wspaniałą kapustę zaprezentowaną przez Bogdana znanej już Wam cioci Oli, która od razu zauważyła że kapusta jest przenawożona.
Zwróćcie uwagę na fioletową plamę, która widoczna jest na liściach tworzących głowę kapusty, oraz na jednym z nerwów liścia, widocznym u dołu zdjecia jak i kapusty.
Kolor fioletowy czy czerwonawy oraz ciemna zieleń według Poradnika ogrodniczego, świadczy o przenawożeniu azotem z niedoborem fosforu...
Cytuję:
Pokazałem dzisiaj wspaniałą kapustę zaprezentowaną przez Bogdana znanej już Wam cioci Oli, która od razu zauważyła że kapusta jest przenawożona.
Zwróćcie uwagę na fioletową plamę, która widoczna jest na liściach tworzących głowę kapusty, oraz na jednym z nerwów liścia, widocznym u dołu zdjecia jak i kapusty.
Kolor fioletowy czy czerwonawy oraz ciemna zieleń według Poradnika ogrodniczego, świadczy o przenawożeniu azotem z niedoborem fosforu...
Cytuję:
Poradnik ogrodniczy:
Niebezpieczny dla roślin może być również nadmiar azotu, szczególnie w połączeniu z niedoborem fosforu, potasu lub wody. Przenawożone azotem rośliny są nadmiernie wybujałe, ich liście są ciemnozielone, nadmierny rozwój części zielonych odbywa się kosztem kwitnienia i owocowania. Nadmiar azotu w okresie jesiennym utrudnia przejście roślin w stan spoczynku i naraża je na uszkodzenia mrozowe. Dlatego ostatnie nawożenie azotowe w ogrodzie zaleca się nie później niż w lipcu. W przypadku przenawożenia azotem stosuje się intensywne podlewanie (pomaga wypłukać nadmiar azotu wgłąb gleby) oraz nawożenie nawozami potasowymi i fosforowymi.
Czytaj dalej Błędy w nawożeniu roślin
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>