Chleb
Re: Chleb
Mario , ale pyszny chlebek Ci się upiekł , mniam , mniam
Re: Chleb
Chleb z mąką dyniową i ziarnami słonecznika:
Re: Chleb
Piękne chleby, dawno mnie nie było, a tu takie ciekawostki, kiedyś też piekłam chleby, raczej w foremce, pamiętam, że trochę pracy było, może bardziej pilnowania, ale smak wyśmienity, no i dodatki można dosypać dowolne. Dziewczyny tak trzymać
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Marysiu , aż ślinka leci ... Wygląda smakowicie i taka złota skórka Ci wyszła .Jak już wypróbujesz wszystkie oryginalne mąki ,które zakupiłaś , to koniecznie napisz , co najbardziej Ci smakowało , trudno mi zgadnąć z jakiej mąki chlebek byłby najsmaczniejszy. A tak " na oko' chociaż , mogłabyś podać proporcje ?
Beatko - Dzięki
Beatko - Dzięki
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Dzisiejszy wypiek , waga całości : 1650 gramów.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Chleb
Żeby nie powtarzać , podpisuję się pod Gosią /wybacz /Sylwia,Gosia pisze:Marysiu , aż ślinka leci ... Wygląda smakowicie i taka złota skórka Ci wyszła .Jak już wypróbujesz wszystkie oryginalne mąki ,które zakupiłaś , to koniecznie napisz , co najbardziej Ci smakowało , trudno mi zgadnąć z jakiej mąki chlebek byłby najsmaczniejszy. A tak " na oko' chociaż , mogłabyś podać proporcje ?
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Ok. Halinko , lubię "podwójne myśli " .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Gosia robotna gospodyni, pięknie wypieki wyglądają no i smakują na pewno wybornie,
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Halinko i Beatko , dziękuję .Zawsze to miło ,jak ktoś doceni moje starania . Mój młodszy syn , zawsze mówi ,że wszystko co piekę jest dobre ,bo robione w domu ,chwali nawet te mniej udane .
Halinko , w końcu zrozumiałam dlaczego robisz chlebki w foremce . Mój przepis ,który dostałam wiosną z odrobiną zakwasu , jest chyba na taki właśnie chleb .To 1 kg mąki na 560 ml wody i konsystencja taka jak kiedyś mi pokazywałaś .Ponieważ koleżanka z tego samego przepisu robiła chleb bez foremki , to sądziłam ,że to ten gęściejszy ,ale chyba nie .Porównałam przepisy z książeczki i chleb ,który można robić bez foremki ,a co za tym idzie gęściejsze ciasto ,to jakieś 450 ml wody na 1 kg mąki .Dzisiaj taki próbowałam wyrobić i do tego trzeba mieć nie lada zdrowie i krzepę .Dolałam troszkę ( 50 ml ) mleka i wyrobiłam ,nadal dość gęstą masę .Poeksperymentuję , na błędach najlepiej się uczymy ,a chleb domowy i tak da się zjeść w razie czego.
Do zainteresowanych : mam przepis na chleb z dynią .Kiedyś go na pewno wypróbuję i napiszę ile jest wart ,ale jeśli np. Marysia chce wykorzystać zamrożoną dynię ( lub ktoś inny) , to służę przepisem.
Halinko , w końcu zrozumiałam dlaczego robisz chlebki w foremce . Mój przepis ,który dostałam wiosną z odrobiną zakwasu , jest chyba na taki właśnie chleb .To 1 kg mąki na 560 ml wody i konsystencja taka jak kiedyś mi pokazywałaś .Ponieważ koleżanka z tego samego przepisu robiła chleb bez foremki , to sądziłam ,że to ten gęściejszy ,ale chyba nie .Porównałam przepisy z książeczki i chleb ,który można robić bez foremki ,a co za tym idzie gęściejsze ciasto ,to jakieś 450 ml wody na 1 kg mąki .Dzisiaj taki próbowałam wyrobić i do tego trzeba mieć nie lada zdrowie i krzepę .Dolałam troszkę ( 50 ml ) mleka i wyrobiłam ,nadal dość gęstą masę .Poeksperymentuję , na błędach najlepiej się uczymy ,a chleb domowy i tak da się zjeść w razie czego.
Do zainteresowanych : mam przepis na chleb z dynią .Kiedyś go na pewno wypróbuję i napiszę ile jest wart ,ale jeśli np. Marysia chce wykorzystać zamrożoną dynię ( lub ktoś inny) , to służę przepisem.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Chleb
Gosiu , dlatego piekę chleb w foremce bo nie muszę uważać na gęstość ciasta , zawsze urośnie , natomiast by upiec chleb bez foremki na kamieniu trzeba długo wyrabiać do odpowiedniej gęstości , aby się nie "rozlazł", a ja nie mam siły w ręce /wiadome/ i cierpliwości
Re: Chleb
Dlatego też ciasto powinien mieścić dobrze umięśniony przystojniak, będący jednocześnie ozdobą kuchni; a PANIE powinny TYLKO nim i robotą w kuchni i w domu zarządzać......a ja nie mam siły w ręce /wiadome/ i cierpliwości
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Chleb
Halinko , masz całkowitą rację . Dzisiejsze chlebki bez formy wyszły nieco płaskawe , choć jak na ciemny chleb wystarczająco pulchne , wolę jednak te w foremce , dokładnie tak samo jak Ty Halinko .
Kochany Tadziu , gdzie Ty się uchowałeś !? Masz całkowitą rację , tylko gdzie znaleźć takiego przystojniaka ,w dodatku takiego ,który chciałby wyrabiać ciasto na chleb ?
Kochany Tadziu , gdzie Ty się uchowałeś !? Masz całkowitą rację , tylko gdzie znaleźć takiego przystojniaka ,w dodatku takiego ,który chciałby wyrabiać ciasto na chleb ?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Re: Chleb
Tadziu , przystojniak ozdobą kuchni - nie będę rozwijać tematu ja takiego , nawet nieprzystojnego nie mam mnie maszyna zarabia chleb i nie muszę się jej odwdzięczać
Gosiu , tak trzymaj , chleb ma być smaczny , obojętnie jak jest zarabiany
Gosiu , tak trzymaj , chleb ma być smaczny , obojętnie jak jest zarabiany