Zgodnie z obietnicą podaję przepis.
Składniki:
- zielone, twarde pomidory (jeden na osobę)
- sól, pieprz
- jajko
- bułka tarta
- 2 łyżki masła
- trochę boczku wędzonego
- łyżka mąki
- 3/4 szklanki mleka (może być trochę więcej, żeby sos nie był zbyt gęsty)
----------------------------------------------------
Pomidory pokroić na 1 cm plastry (końcówki odrzucić), posypać solą i pieprzem. Panierować w roztrzepanym z odrobiną oleju jajku i tartej bułce.
Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pokrojony w paski boczek. Zdjąć podsmażony boczek z patelni po przesmażeniu.
Na tym tłuszczu smażyć pomidory na rumiano. Przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je trochę z tłuszczu.
Na koniec do tłuszczu ze smażenia dodać łyżkę mąki, wymieszać, dodać mleko, mieszać do zgęstnienia, doprawić solą i pieprzem do smaku. (Sos można również robić na świeżym tłuszczu. Ja jednak wolę na tym ze smażenia pomidorów.)
Powstałym sosem beszamelowym polać usmażone (obłożone paskami boczku) pomidory.
Ja układam pomidory wzdłuż na połowie półmiska, kładę na nie paseczki usmażonego boczku, a sos nakładam na drugą połowę półmiska. Można je jeść z sosem lub bez.
Smacznego!
Smażone zielone pomidory z beszamelem.
Re: Smażone zielone pomidory z beszamelem.
Super przepis. Dzięki Igo
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 6571
- Rejestracja: 2015-03-24, 13:15
Re: Smażone zielone pomidory z beszamelem.
Prosto i smacznie !-zgłodniałam...
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.