SAŁATKI: makaronowa i śledziowa
SAŁATKI: makaronowa i śledziowa
Makaronowa:
25 dkg makaronu w kształcie ryżu(ugotować), 1 filet z kurczaka(podwójny) pokrojony drobno i obsmażony,1 świeży ogórek większy(mniejsze 2) pokrojony w drobną kostkę, 1 sos koperkowo-ziołowy zrobiony wg przepisu na opakowaniu(knorra), 2 łyżki majonezu
Śledziowa:
80dkg śledzi (pokroić w paski), 6 jaj na twardo, 4 cebule, 4 ogórki kiszone, 1 puszka groszku zielonego, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa, majonez i śmietana.
Pychotki mnam, mnam.
25 dkg makaronu w kształcie ryżu(ugotować), 1 filet z kurczaka(podwójny) pokrojony drobno i obsmażony,1 świeży ogórek większy(mniejsze 2) pokrojony w drobną kostkę, 1 sos koperkowo-ziołowy zrobiony wg przepisu na opakowaniu(knorra), 2 łyżki majonezu
Śledziowa:
80dkg śledzi (pokroić w paski), 6 jaj na twardo, 4 cebule, 4 ogórki kiszone, 1 puszka groszku zielonego, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa, majonez i śmietana.
Pychotki mnam, mnam.
Całuski od Anki krakowianki.
z kalafiora
A ja dołoże szybką sałatko-surówkę - pasuje do wędlin i mięs.
1 kalafior
Peczek koperku
1 puszka kukurydzy
Majonez (około słoiczka)
Kalafior (surowy) trzemy na tarce jarzynowej (na oczkach jak do buraczków), koperek siekamy, łączymy składniki. Nie dodajemy żadnych przypraw!
1 kalafior
Peczek koperku
1 puszka kukurydzy
Majonez (około słoiczka)
Kalafior (surowy) trzemy na tarce jarzynowej (na oczkach jak do buraczków), koperek siekamy, łączymy składniki. Nie dodajemy żadnych przypraw!
Amatorka...z sercem do roślin!!!
z brokuła
Moniko jadłam -jest pyszna.
to jeszcze jedna sałateczka
brokuł z blanszowany,póżniej podzielić różyczki
pomidor pokrojony w kostkę
ze 2 jajka ugotowane
ułożyć warstwami
i wszystko polane sosem czosnkowym.
PYCHOTKA
to jeszcze jedna sałateczka
brokuł z blanszowany,póżniej podzielić różyczki
pomidor pokrojony w kostkę
ze 2 jajka ugotowane
ułożyć warstwami
i wszystko polane sosem czosnkowym.
PYCHOTKA
Lilu - brzmi pysznie: na pewno spróbuję!
Ze względu na chroniczny brak czasu lubię potrawy szybkie i łatwe w przygotowaniu. Oto kolejna taka sałatka (przystawka):
- kilka pomidorów
- starkowany żółty ser
- sos czosnkowy (ale własnej roboty, nie kupny)
Pomidory kroimy na plastry, układamy na płaskim naczyniu. Posypujemy serem i polewamy sosem. Można ułożyć 2 warstwy (nie więcej, bo się zrobi paciaraja przy nabieraniu).
Sos czosnkowy przygotowuję z majonezu i jogurtu naturalnego (mniej więcej pół na pół), do tego daję kilka ząbków zmiażdżonego czosnku. Przyprawiam solą, pieprzem i ziółkami prowansalskimi.
Ze względu na chroniczny brak czasu lubię potrawy szybkie i łatwe w przygotowaniu. Oto kolejna taka sałatka (przystawka):
- kilka pomidorów
- starkowany żółty ser
- sos czosnkowy (ale własnej roboty, nie kupny)
Pomidory kroimy na plastry, układamy na płaskim naczyniu. Posypujemy serem i polewamy sosem. Można ułożyć 2 warstwy (nie więcej, bo się zrobi paciaraja przy nabieraniu).
Sos czosnkowy przygotowuję z majonezu i jogurtu naturalnego (mniej więcej pół na pół), do tego daję kilka ząbków zmiażdżonego czosnku. Przyprawiam solą, pieprzem i ziółkami prowansalskimi.
Amatorka...z sercem do roślin!!!
Sałatki z pierożkami tortellini
Pewnie znacie takie małe pierożki z rozmaitym nadzieniem (trochę podobne do małych polskich pierożków zwanych uszkami), można je dodawać do rozmaitych sałatek.
Przykład 1
paczka tortellini (oczywiście ugotowane wg przepisu na opakowaniu i ostudzone)
polowa dużego pora
puszka ananasa
koperek
Sos:
Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przykład 2
paczka tortellini (z mięsem )
cały duży por
pokrojony w kosteczkę lub kwadraciki żółty ser
2 ogórki kiszone
Sos:
Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem.
Istnieją też wersje z różnym kolorami papryki i z fetą, do wcześniejszych przepisów można dodać pokrojoną w kwadraciki szynkę, konserwową kukurydzę itd. Nieskończona liczba pomysłów.
Smacznego!
Ps. Proporcje to najlepiej sobie samemu wypracować - ta sałatka zawsze smakuje i jest pożywna.
Przykład 1
paczka tortellini (oczywiście ugotowane wg przepisu na opakowaniu i ostudzone)
polowa dużego pora
puszka ananasa
koperek
Sos:
Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przykład 2
paczka tortellini (z mięsem )
cały duży por
pokrojony w kosteczkę lub kwadraciki żółty ser
2 ogórki kiszone
Sos:
Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem.
Istnieją też wersje z różnym kolorami papryki i z fetą, do wcześniejszych przepisów można dodać pokrojoną w kwadraciki szynkę, konserwową kukurydzę itd. Nieskończona liczba pomysłów.
Smacznego!
Ps. Proporcje to najlepiej sobie samemu wypracować - ta sałatka zawsze smakuje i jest pożywna.
SAŁATKA Z BURAKÓW I KWASZONEJ KAPUSTY
SAŁATKA Z BURAKÓW I KWASZONEJ KAPUSTY
1\2 kg buraków, 1\4 kg kwaszonej kapusty, 2 cebule, 1-2 łyżki pokrojonego szczypioru, 3-4 łyżki oleju, mniej niż łyżeczki kwasku cytrynowego, sól, cukier, pieprz.
(ja daję więcej kapusty, i robię np. raniutko do obiadu)
Buraki ugotować, obtać, zertzeć na tarce na dużych okach.Dodać pokrojoną kapustę i resztę składników, doprawić. Pyszna.
SAŁATKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW:
wszystkie składniki dodaję na "oko"
Ogórki pokroić w talarki, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych okach, cebulę bardzo cieniutko w półkrążki, dodać dobry olej lub oliwę, do smaczyć, wymieszać. Pychotka.
SMACZNEGO
1\2 kg buraków, 1\4 kg kwaszonej kapusty, 2 cebule, 1-2 łyżki pokrojonego szczypioru, 3-4 łyżki oleju, mniej niż łyżeczki kwasku cytrynowego, sól, cukier, pieprz.
(ja daję więcej kapusty, i robię np. raniutko do obiadu)
Buraki ugotować, obtać, zertzeć na tarce na dużych okach.Dodać pokrojoną kapustę i resztę składników, doprawić. Pyszna.
SAŁATKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW:
wszystkie składniki dodaję na "oko"
Ogórki pokroić w talarki, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych okach, cebulę bardzo cieniutko w półkrążki, dodać dobry olej lub oliwę, do smaczyć, wymieszać. Pychotka.
SMACZNEGO
Całuski od Anki krakowianki.
- sabinka.t1
- Powoli się rozkręca
- Posty: 37
- Rejestracja: 2009-04-06, 20:51
z rzodkiewki
Z rzodkiewki
4 jajka
2 pęczki rzodkiewki
2 pęczki szczypiorku
kubeczek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
Rzodkiewkę i jajka pokroić w kostkę , szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i solą.
Smacznego (o:
4 jajka
2 pęczki rzodkiewki
2 pęczki szczypiorku
kubeczek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
Rzodkiewkę i jajka pokroić w kostkę , szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i solą.
Smacznego (o:
Re: sałatka brokułowa
Ostatnio dosyć sporo pracowałam przy brokule to jadło się jej sporo.
Standardowa sałatka się znudziła trzeba było poszukać nowej
Produkty:
brokuł, pieczarki ,cebulka,kukurydza, sos czosnkowy.
Brokuł ugotowany lekko twardy, podzielony na różyczki, pieczarki podsmażone z cebulką , warstwami układamy, brokuł, pieczarki, kukurydza i polewamy sosem, sól pieprz do smaku.
Smacznego
Standardowa sałatka się znudziła trzeba było poszukać nowej
Produkty:
brokuł, pieczarki ,cebulka,kukurydza, sos czosnkowy.
Brokuł ugotowany lekko twardy, podzielony na różyczki, pieczarki podsmażone z cebulką , warstwami układamy, brokuł, pieczarki, kukurydza i polewamy sosem, sól pieprz do smaku.
Smacznego
Re: SAŁATKI: makaronowa i śledziowa
Z makaronu i warzyw można tworzyć różne wariacje sałatkowe, spróbujcie takiej
Składniki:
200g makaronu muszelki morskie
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
250g sera żółtego
1 cebula
5 ogórków konserwowych
1 słoiczek papryki konserwowej (320ml)
Makaron wrzucam do wrzącej wody solę 1/2 łyżeczki, gotuję 5 min od momentu zagotowania, mieszając miedzy czasie by nie przykleił się do dna garnka. Przecedzam i przelewam zimną wodą, odstawiam. Odsączam kukurydzę, fasolkę. Cebulę obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem by się sparzyła (10s.), przecedzam. Ogórki i paprykę kroję w kostkę. Ser starłam na grubych oczkach tarki ale możecie pokroić w kostkę będzie bardziej estetycznie Tak przygotowane składniki łączę ze sobą i polewam przygotowanym sosem.
Sos:
mały słoiczek majonezu (170ml)
1 łyżka stołowa musztardy (jaką lubicie)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu
Wszystkie składniki łączę ze sobą, polewam sałatkę, mieszam, próbuję i doprawiam solą, pieprzem jeśli to konieczne. Schładzam do podania.
Dla mnie bomba
Składniki:
200g makaronu muszelki morskie
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
250g sera żółtego
1 cebula
5 ogórków konserwowych
1 słoiczek papryki konserwowej (320ml)
Makaron wrzucam do wrzącej wody solę 1/2 łyżeczki, gotuję 5 min od momentu zagotowania, mieszając miedzy czasie by nie przykleił się do dna garnka. Przecedzam i przelewam zimną wodą, odstawiam. Odsączam kukurydzę, fasolkę. Cebulę obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem by się sparzyła (10s.), przecedzam. Ogórki i paprykę kroję w kostkę. Ser starłam na grubych oczkach tarki ale możecie pokroić w kostkę będzie bardziej estetycznie Tak przygotowane składniki łączę ze sobą i polewam przygotowanym sosem.
Sos:
mały słoiczek majonezu (170ml)
1 łyżka stołowa musztardy (jaką lubicie)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu
Wszystkie składniki łączę ze sobą, polewam sałatkę, mieszam, próbuję i doprawiam solą, pieprzem jeśli to konieczne. Schładzam do podania.
Dla mnie bomba
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: SAŁATKI: makaronowa i śledziowa
Ta sałatka z makaron często gości u mnie, bo ja uwielbiam makarony.