Przetwory z pigwy i pigwowca
Re: Przetwory z pigwy i pigwowca
Co zrobiłam z pigwy ,którą dostałam w prezencie i nie wiedziałam co z nią zrobić -nalewkę ,soki /pokazałam tylko jeden ale jest więcej/ i posuszyłam plastry ,w gorącej herbatce odda smak i zapach .
Re: Przetwory z pigwy i pigwowca
W tym roku po raz pierwszy miałam zbiór owoców z pigwowców Nie spodziewałam się aż tyle. I zdecydowałam, że z mniejszych zrobię nalewkę a większe przeznaczyłam na kandyzowanie. Nie są to typowo suche kandyzowane owoce ale w słodkiej zalewie, które później można użyć jako cytrynkę do herbaty I przepis:
Pigwowiec kandyzowany.
1 kg cukru,
1 kg pigwowca
200 ml wody,
cynamon, ja dodałam także goździki
Owoce pigwowca umyć i osuszyć. Ostrym noże pokroić na ćwiartki,a każdą z nich na plasterki. Ja użyłam tarki do ogórków. Wychodzą cieńsze płatki i dzięki temu krótszy czas gotowania. Ale wtedy nie mają wyglądu plasterków. Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Następnie wrzucić pigwowca. Gotować przez 2 - 2,5 godziny. Póki plasterki nie zbrązowieją i nie zrobią się półprzeźroczyste. Nie rozgotują się. Gorące kandyzowane owoce przełożyć do słoiczków i zalać do pełna gorącym syropem.
Pigwowiec kandyzowany.
1 kg cukru,
1 kg pigwowca
200 ml wody,
cynamon, ja dodałam także goździki
Owoce pigwowca umyć i osuszyć. Ostrym noże pokroić na ćwiartki,a każdą z nich na plasterki. Ja użyłam tarki do ogórków. Wychodzą cieńsze płatki i dzięki temu krótszy czas gotowania. Ale wtedy nie mają wyglądu plasterków. Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Następnie wrzucić pigwowca. Gotować przez 2 - 2,5 godziny. Póki plasterki nie zbrązowieją i nie zrobią się półprzeźroczyste. Nie rozgotują się. Gorące kandyzowane owoce przełożyć do słoiczków i zalać do pełna gorącym syropem.
-
- Witamy na forum!
- Posty: 7
- Rejestracja: 2016-02-11, 20:15
Re: Sposób na twardy pigwowiec, chyba na pigwę też.
Ata, Tadek, Dziwaczek.
Witajcie! Pewnie już znacie sposób na twarde owoce pigwowca i pigwy. Jestem "nowa", dlatego dopiero się odzywam, ale jak nie Wam to może innym pomogę. Prosty sposób to włożyć owoce do zamrażarki, rozmrozić i kroić. Co prawda będą trochę mokre, ale to w niczym nie przeszkadza. Robię tak od kilku lat. Pozdrawiam!
Witajcie! Pewnie już znacie sposób na twarde owoce pigwowca i pigwy. Jestem "nowa", dlatego dopiero się odzywam, ale jak nie Wam to może innym pomogę. Prosty sposób to włożyć owoce do zamrażarki, rozmrozić i kroić. Co prawda będą trochę mokre, ale to w niczym nie przeszkadza. Robię tak od kilku lat. Pozdrawiam!
Re: Przetwory z pigwy i pigwowca
Witaj Danuta, na długo wkładasz je do zamrażarki?
Re: Przetwory z pigwy i pigwowca
Ja kroję owoce pigwy na plastry do suszenia , na krajalnicy do chleba , a na ćwiartki dużym ciężkim , ostrym nożem
-
- Witamy na forum!
- Posty: 7
- Rejestracja: 2016-02-11, 20:15
Re: Przetwory z pigwy i pigwowca
Trzeba umyte owoce zamrozić. Po rozmrożeniu wyłożyć na sitko,są trochę mokre, i kroić, obierać ze skórki itp. Z niektórych skórka schodzi jak ze sparzonych pomidorów. Pozdrawiam - nowa użytkowniczka
Re: Przetwory z pigwy i pigwowca
Dzięki za odpowiedź