cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
- Elżbieta 46
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 407
- Rejestracja: 2008-05-16, 08:54
cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Bigos z cukinii:
1 większa cukinia (młoda)
1\2 kg kiełbasy
1 duża cebula
3 duże pomidory
pęczek zieleninki (seler,por,pietruszka,koper)
Kiełbaskę przysmażyć na oleju dodać cebulkę i lekko przesmażyć i przełożyć do garnka patelnie przepłukać małą ilością gorącej wody i wlać do garnka,
cukinię obrać wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ok 1cm i dodać
pomidory zaparzyć obrać ze skórki pokroić w kostkę ok 2cm. Posolić, popieprzyć
zieleninkę, pokroić i dodać. Całość pogotować, aż cukinia zrobi się miękka (ok 10min) cały czas co chwilę mieszając dosolić do smaku i gotowe.
Cukinia faszerowana
2 młodziutkie cukinie
1\2 kg mięsa mielonego
1 jajko
bułka tarta
2 zgniecione ząbki czosnku
pęczek zielonej pietruszki
1 czerwona papryka
2 torebki ryżu
Ugotować ryż.
Przygotować mięso mielone jak na klopsy, dodać ostudzony ryż pokrojoną zieleninkę i pokrojoną w drobną kosteczkę wydrążoną paprykę, całość wymieszać.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż wybrać gniazda nasienne wypełnić farszem,
zapiekać w piekarniku ok 1h (najpierw tak około 40min pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę, żeby farsz się lekko zrumienił.
Można podawać polane sosem pomidorowym.
1 większa cukinia (młoda)
1\2 kg kiełbasy
1 duża cebula
3 duże pomidory
pęczek zieleninki (seler,por,pietruszka,koper)
Kiełbaskę przysmażyć na oleju dodać cebulkę i lekko przesmażyć i przełożyć do garnka patelnie przepłukać małą ilością gorącej wody i wlać do garnka,
cukinię obrać wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ok 1cm i dodać
pomidory zaparzyć obrać ze skórki pokroić w kostkę ok 2cm. Posolić, popieprzyć
zieleninkę, pokroić i dodać. Całość pogotować, aż cukinia zrobi się miękka (ok 10min) cały czas co chwilę mieszając dosolić do smaku i gotowe.
Cukinia faszerowana
2 młodziutkie cukinie
1\2 kg mięsa mielonego
1 jajko
bułka tarta
2 zgniecione ząbki czosnku
pęczek zielonej pietruszki
1 czerwona papryka
2 torebki ryżu
Ugotować ryż.
Przygotować mięso mielone jak na klopsy, dodać ostudzony ryż pokrojoną zieleninkę i pokrojoną w drobną kosteczkę wydrążoną paprykę, całość wymieszać.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż wybrać gniazda nasienne wypełnić farszem,
zapiekać w piekarniku ok 1h (najpierw tak około 40min pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę, żeby farsz się lekko zrumienił.
Można podawać polane sosem pomidorowym.
Kasiu Ewo Gosiu dziękuję i również życzę miłego dnia
pozdrawiam Ela
pozdrawiam Ela
a ja lubię cukinię zimą wg takiego przepisu:
Pokrojoną na dość grube krążki cukinię ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika włożyć: kilka gałązek kopru
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
2-3 ząbki czosnku
kilka talarków marchewki
kilka krążków cebuli
Zalać gorącą zalewą: 0,75 l wody
3 dag soli
1 dag cukru
1 dag kwasku cytrynowego
Pasteryzować 15'.
Pokrojoną na dość grube krążki cukinię ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika włożyć: kilka gałązek kopru
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
2-3 ząbki czosnku
kilka talarków marchewki
kilka krążków cebuli
Zalać gorącą zalewą: 0,75 l wody
3 dag soli
1 dag cukru
1 dag kwasku cytrynowego
Pasteryzować 15'.
- Elżbieta 46
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 407
- Rejestracja: 2008-05-16, 08:54
Mogę, mogę oczywiście, tylko przepraszam, że tak późno ale czasu trochę mało
Przepisy pochodzą z książki o dyniowatych, ale nam najbardziej przypadła do gustu cukinia w postaci peperonaty:
Do ok. 1,5 kg cukinii lub kabaczka dodaje się ok. 1 kg pomidorów obranych ze skórki (ewentualnie przecier pomidorowy), 3-5 posiekanych cebul, 3-5 papryk z usuniętymi gniazdami nasiennymi pokrojone w krążki oraz jarzynkę lub vegetę albo zioła przyprawowe (lebiodkę, estragon, tymianek, hyzop, majeranek itd.) Troszkę ostrej sproszkowanej papryki lub pieprzu dla zaostrzenia smaku, a sól - jeśli potrawa jest dobrze przyprawiona ziołami - nie jest konieczna.
Warzywa dusi się z dodatkiem kilku łyżek oleju, aż wszystkie będą miękkie. Tak przygotowaną peperonatę można pasteryzować.
Nieraz dodaje się też fasolkę szparagową, a pod koniec pokrojone w talarki parówki, resztki pieczeni itp. Jeśli peperonatę robi się do przechowywania w słoikach, nie dodaje się mięsa. Można to zrobić przed podaniem jej do jedzenia.
Tak wygląda oryginał przepisu. Ja i tak zawsze modyfikuję nieco więc co jakiś czas smakuje nieco inaczej - ważne jest by była ostra i paprykowa Z fasolką szparagową też jest niezła. No i u mnie raczej bezmięsna
A la szparagi
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę lub słupki, krótko gotować w osolonej i ocukrzonej wodzie. Podawać polaną masłem z bułeczką.
To ja bardzo lubię Tylko gotować naprawdę bardzo krótko - ja kroję w słupki i na sito na parze. Smakuje jako dodatek do obiadu nawet i bez bułeczki, na zimno - ale to kwestia gustu oczywiście.
Czy na słodko też mam podać przepis ?
Przepisy pochodzą z książki o dyniowatych, ale nam najbardziej przypadła do gustu cukinia w postaci peperonaty:
Do ok. 1,5 kg cukinii lub kabaczka dodaje się ok. 1 kg pomidorów obranych ze skórki (ewentualnie przecier pomidorowy), 3-5 posiekanych cebul, 3-5 papryk z usuniętymi gniazdami nasiennymi pokrojone w krążki oraz jarzynkę lub vegetę albo zioła przyprawowe (lebiodkę, estragon, tymianek, hyzop, majeranek itd.) Troszkę ostrej sproszkowanej papryki lub pieprzu dla zaostrzenia smaku, a sól - jeśli potrawa jest dobrze przyprawiona ziołami - nie jest konieczna.
Warzywa dusi się z dodatkiem kilku łyżek oleju, aż wszystkie będą miękkie. Tak przygotowaną peperonatę można pasteryzować.
Nieraz dodaje się też fasolkę szparagową, a pod koniec pokrojone w talarki parówki, resztki pieczeni itp. Jeśli peperonatę robi się do przechowywania w słoikach, nie dodaje się mięsa. Można to zrobić przed podaniem jej do jedzenia.
Tak wygląda oryginał przepisu. Ja i tak zawsze modyfikuję nieco więc co jakiś czas smakuje nieco inaczej - ważne jest by była ostra i paprykowa Z fasolką szparagową też jest niezła. No i u mnie raczej bezmięsna
A la szparagi
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę lub słupki, krótko gotować w osolonej i ocukrzonej wodzie. Podawać polaną masłem z bułeczką.
To ja bardzo lubię Tylko gotować naprawdę bardzo krótko - ja kroję w słupki i na sito na parze. Smakuje jako dodatek do obiadu nawet i bez bułeczki, na zimno - ale to kwestia gustu oczywiście.
Czy na słodko też mam podać przepis ?
Kasiu no pewnie, że podaj nam przepis. Jeszcze mam 4 cukinie w domu, a kolejne rosną.
Dziś wypróbowałam przepis Eli na cukinię faszerowaną i zrobiłam do tego sos z pomidorków koktailowych i wydrążonych cząstek cukinii, przyprawiłam go na ostro i danie wyszło wyśmienite. Muszę wpisać Wasze przepisy do mojego notatnika z przepisami.
Dziś wypróbowałam przepis Eli na cukinię faszerowaną i zrobiłam do tego sos z pomidorków koktailowych i wydrążonych cząstek cukinii, przyprawiłam go na ostro i danie wyszło wyśmienite. Muszę wpisać Wasze przepisy do mojego notatnika z przepisami.
Niezbyt długo, z 5 - 10 minut W wodzie to naprawdę maks. z 5 minut- ale nie są tak smaczne, lepsze na parze
Cukinia na słodko
Najlepsza jest taka cukinia, której średnica odpowiada wnętrzu dużego słoika typu twist. Cukinię umyć, obrać ze skórki nożykiem szczelinowym (cieniutko), pokroić w plastry grubości 1,5 do 2 cm, wyjąć gniazda nasienne i zważyć. Włożyć krążki do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować około 10 minut, tzn. do czasu, aż cukinia nabierze przejrzystości. Wtedy delikatnie wyjąć krążki z wody i zostawić na sicie do obcieknięcia.
Wziąć tyle cukru, ile ważyły krążki, wsypać do wody (licząc 3/4 szklanki wody na 1 kg cukru), ugotować gęsty syrop i wkładać krążki cukinii. Smażyć, dodając np. skórkę z cytryny, pomarańczy, a także szczyptę kwasku cytrynowego, laskę wanilii, goździki, kolendrę.
Gdy krążki cukinii będą wyglądem przypominały krążki ananasa, ułożyć je w słoikach (wyprażonych, sterylnych), zalać je do pełna syropem (bez dodatków aromatycznych) i natychmiast słoik zamknąć. Odwrócić do góry dnem i pod kocyk.
Takie nieco inne w smaku, musicie sami spróbować żeby ocenić Ale myślę, że to może być coś słodkiego na długie zimowe wieczory, gdy jest chętka na małe co nieco przy czytaniu forum
Cukinia na słodko
Najlepsza jest taka cukinia, której średnica odpowiada wnętrzu dużego słoika typu twist. Cukinię umyć, obrać ze skórki nożykiem szczelinowym (cieniutko), pokroić w plastry grubości 1,5 do 2 cm, wyjąć gniazda nasienne i zważyć. Włożyć krążki do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować około 10 minut, tzn. do czasu, aż cukinia nabierze przejrzystości. Wtedy delikatnie wyjąć krążki z wody i zostawić na sicie do obcieknięcia.
Wziąć tyle cukru, ile ważyły krążki, wsypać do wody (licząc 3/4 szklanki wody na 1 kg cukru), ugotować gęsty syrop i wkładać krążki cukinii. Smażyć, dodając np. skórkę z cytryny, pomarańczy, a także szczyptę kwasku cytrynowego, laskę wanilii, goździki, kolendrę.
Gdy krążki cukinii będą wyglądem przypominały krążki ananasa, ułożyć je w słoikach (wyprażonych, sterylnych), zalać je do pełna syropem (bez dodatków aromatycznych) i natychmiast słoik zamknąć. Odwrócić do góry dnem i pod kocyk.
Takie nieco inne w smaku, musicie sami spróbować żeby ocenić Ale myślę, że to może być coś słodkiego na długie zimowe wieczory, gdy jest chętka na małe co nieco przy czytaniu forum
cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy
Na swoich działkach i w ogrodach posiadamy kącik warzywny i w jakiś sposób trzeba te dobroci spożytkować.
U mnie rozpoczął się sezon cukiniowy. Były już placki ala ziemniaczane. Nie zdążylam fotki zrobić bo już zdążyły zniknąć tylko ketczup lał się strumieniami i dzieciaki pałaszowały tylko im się uszy trzęsły.
Dzisiaj na wczesna kolacyjkę zrobiłam cukinie w panierce plus do tego tzatziki.
Myślę, że Gosia poda swoją wersję cukinii w panierce
Przepis
jest bardzo prosty, a co najważniejsze w miarę szybko się robi.
Cukinię średniej wielkości pokroić w plastry, posolić, później obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć.
Tzatzyki /u]
ogórek zielony zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, odcisnąć nadmiar wody, dodać jogurt grecki i przyprawę "Tzatzyki", wymieszać.
Ilości nie podaję ja to robię na oko tak do smaku .
Smacznego!!!
U mnie rozpoczął się sezon cukiniowy. Były już placki ala ziemniaczane. Nie zdążylam fotki zrobić bo już zdążyły zniknąć tylko ketczup lał się strumieniami i dzieciaki pałaszowały tylko im się uszy trzęsły.
Dzisiaj na wczesna kolacyjkę zrobiłam cukinie w panierce plus do tego tzatziki.
Myślę, że Gosia poda swoją wersję cukinii w panierce
Przepis
jest bardzo prosty, a co najważniejsze w miarę szybko się robi.
Cukinię średniej wielkości pokroić w plastry, posolić, później obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć.
Tzatzyki /u]
ogórek zielony zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, odcisnąć nadmiar wody, dodać jogurt grecki i przyprawę "Tzatzyki", wymieszać.
Ilości nie podaję ja to robię na oko tak do smaku .
Smacznego!!!
Ja robię zapiekankę z cukini, a to, że mam synka wegetarianina, to robię często wersje bez mięska;
Średniej wielkości cukinię przekrawam wzdłuż, łyżeczką wybieram miąższ, powstałe łódeczki posypuję "Wegetą",
Nadzienie: pieczarki podsmażam na oleju z cebulką, do przestudzonych pieczarek dodaję rozdrobniony miąższ cukinii, przyprawiam solą, pieprzem i dodaję ok.2 łyżki majonezu mieszam, nakładam cukinie, na wierzch ścieram żółty ser i do piekarnika 180*ok.1godz.-pycha...
Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać do farszu- mięso mielone{podsmażone} +1 jajko-też smaczna-polecam.
Nie podaję proporcji, bo ja robię wszystko tak na wyczucie{metodą prób i błędów}, ale już mam opanowane. Ważne, że domownikom smakuje.
Oprócz tego robię placki z startej cukinii z dodatkiem ziemniaków -też pychotka.
Średniej wielkości cukinię przekrawam wzdłuż, łyżeczką wybieram miąższ, powstałe łódeczki posypuję "Wegetą",
Nadzienie: pieczarki podsmażam na oleju z cebulką, do przestudzonych pieczarek dodaję rozdrobniony miąższ cukinii, przyprawiam solą, pieprzem i dodaję ok.2 łyżki majonezu mieszam, nakładam cukinie, na wierzch ścieram żółty ser i do piekarnika 180*ok.1godz.-pycha...
Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać do farszu- mięso mielone{podsmażone} +1 jajko-też smaczna-polecam.
Nie podaję proporcji, bo ja robię wszystko tak na wyczucie{metodą prób i błędów}, ale już mam opanowane. Ważne, że domownikom smakuje.
Oprócz tego robię placki z startej cukinii z dodatkiem ziemniaków -też pychotka.