Pysznogłówka - Monarda-cel użytkowy

Założenie i pielęgnacja ogrodu ziołowego, uprawa i zastosowanie ziół
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ania Zielonka
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 290
Rejestracja: 2008-09-16, 17:10

Pysznogłówka - Monarda-cel użytkowy

Post autor: Ania Zielonka »

Od roku uprawiam u siebie Pysznogłówkę i chciałam ją polecić:
po 1 - jako bylinę ozdobną w piękne kwiaty i zupełnie bezproblemową

po 2 - jako składnik ciekawego wg. mnie naparu:
-garść melisy
-garść mięty
-cytryna pokrojona w plastry
-do tego czerwone płatki kwiatowe pysznogłówki - daje piękny czerwony kolor
posłodzić cukrem lub miodem do smaku, zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia
potem odcedzić i schłodzić.

Moim gościom bardzo smakowało :mrgreen:
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Spotkałam się z dodanym całym kwiatem pysznogłówki do takiego napoju, wygląda malowniczo. :-)
Wojtek
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 92
Rejestracja: 2011-05-24, 14:30

Post autor: Wojtek »

Prześliczne kwiaty, bardzo piękna roślina, która osiąga wysokość do 100 cm. Motyle i pszczoły szczególnie ją sobie upodobały, zielone liście są pachnące, jej kwiaty możemy podziwiać w środku lata ;)
Przepis na napar bardzo interesujący i zapewne warty spróbowania, czy miód też może posłużyć za słodzik???
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Post autor: lilia0405 »

Ania Zielonka pisze:posłodzić cukrem lub miodem do smaku,

Miód jak najbardziej, nie znam nic zdrowszego służącego do słodzenia.
marianna1
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 11
Rejestracja: 2009-07-13, 15:57

Re: Pysznogłówka - Monarda-cel użytkowy

Post autor: marianna1 »

Ciekawa propozycja, ale chyba miodu może wrzątkiem nie trzeba zalewać. Zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia :-D
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Pysznogłówka - Monarda-cel użytkowy

Post autor: lilia0405 »

Marianno1 oczywiście, że miodu nie zalewamy wrzątkiem, bo traci na swoich wartościach. Słodzimy już po zaparzeniu pysznogłówki.
ODPOWIEDZ