Ogórkowe koreczki (na zimę)

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
Awatar użytkownika
ANA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 456
Rejestracja: 2008-01-18, 07:06

Ogórkowe koreczki (na zimę)

Post autor: ANA »

2 1/2 kg pokrojonych w koreczki średnich ogórków, 2 łyżki soli, 3 cebule pokrojone w talarki, zostawić na 3 godz.
Zalewa: 1 1/2 szkl. octu, 1 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. wody zagotować, ostudzić.
Dodatki: po 4 łyżeczki mielonego pieprzu,przyprawy carry,papryki mielonej słodkiej,
4-5 łyżek pokrojonego zielonego koperku.

Wszystko wymieszać, do słoiczków, zagotować.
Znajomi bardzo chwalą, więc życzę smacznego.[/b]
Awatar użytkownika
ANA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 456
Rejestracja: 2008-01-18, 07:06

Post autor: ANA »

Próbowałam wczoraj, pychotka. :-D
Awatar użytkownika
Avelina
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 398
Rejestracja: 2008-02-05, 22:12

Post autor: Avelina »

Brzmi ciekawie, może warto zrobić na zimę.
Awatar użytkownika
Elżbieta 46
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 407
Rejestracja: 2008-05-16, 08:54

Post autor: Elżbieta 46 »

Ano a czy ogórki po tych trzech godzinach odcisnąć? czy tylko odlać sok? a może nic nie robić?
Kasiu Ewo Gosiu dziękuję i również życzę miłego dnia
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Post autor: lilia0405 »

Brzmi pysznie, może spróbować :?:
Awatar użytkownika
ANA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 456
Rejestracja: 2008-01-18, 07:06

Post autor: ANA »

Elżbieta 46 pisze:Ano a czy ogórki po tych trzech godzinach odcisnąć? czy tylko odlać sok? a może nic nie robić?
Nic nie robić, wszystko razem wymieszać i do słoiczków. Naprawdę warto zrobić choćby dla spróbowania :lol:
Awatar użytkownika
Elżbieta 46
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 407
Rejestracja: 2008-05-16, 08:54

Post autor: Elżbieta 46 »

Na pewno zrobię i to jeszcze dziś :lol: a czy interesuje kogoś przepis na ogórki w zalewie musztardowej?
Kasiu Ewo Gosiu dziękuję i również życzę miłego dnia
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Avelina
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 398
Rejestracja: 2008-02-05, 22:12

Post autor: Avelina »

Mam dwa pytania do koreczków:

- jak długo gotować słoik?

- czy trzeba obierać ogórki ?
Awatar użytkownika
ANA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 456
Rejestracja: 2008-01-18, 07:06

Post autor: ANA »

Avelina pisze:Mam dwa pytania do koreczków:

- jak długo gotować słoik?

- czy trzeba obierać ogórki ?
Gotować do do 5 minut, aby tylko się zapasteryzował, ogórków się nie obiera.
Awatar użytkownika
Elżbieta 46
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 407
Rejestracja: 2008-05-16, 08:54

Post autor: Elżbieta 46 »

Ana potwierdzam pychota :-D
Kasiu Ewo Gosiu dziękuję i również życzę miłego dnia
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
piwonia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1565
Rejestracja: 2007-12-27, 10:02

Post autor: piwonia »

Elu, już zrobiłaś :?: , no to muszę się też zabrać wreszcie za przetwory, a ogórki w zalewie musztardowej kiedyś robiłam, ale coś było nie tak, bo się zepsuły :-?
Pozdrawiam - Wiesia
zapraszam
Awatar użytkownika
Elżbieta 46
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 407
Rejestracja: 2008-05-16, 08:54

Post autor: Elżbieta 46 »

Mało tego, że zrobiłam, ale już prawie zjadłam co prawda nie sama bo smakowały wszystkim :mrgreen:.
Kasiu Ewo Gosiu dziękuję i również życzę miłego dnia
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
ANA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 456
Rejestracja: 2008-01-18, 07:06

Post autor: ANA »

Elżbieta 46 pisze:Mało tego że zrobiłam ale już prawie zjadłam co prawda nie sama bo smakowały wszystkim :mrgreen:
O Ty łakomczuszku, ;-) cieszę się Elu, że Ci smakowały. :lol: A co będzie na zimę, następna porcja do zrobienia? Ja proszę o przepis na ogórki musztardowe. :->
Awatar użytkownika
Elżbieta 46
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 407
Rejestracja: 2008-05-16, 08:54

Post autor: Elżbieta 46 »

Ba, żeby nie były takie dobre to by na pewno zostały, a na zimę to razy 10 :mrgreen:
A to przepis na ogórki w zalewie musztardowej:małe ogórki takie jak na korniszony przekroić wzdłuż na cztery i układać ciasno w słoiczku ogonkami do góry wrzucić do słoiczka ząbek czosnku i kawałek kopru.
Zalewa:
1L wody
1szklanka octu 10%
1\2 kg cukru (musi być tyle)
3 płaskie łyżeczki soli
5 łyżek stołowych musztardy "stołowej"
wszystkie składniki wymieszać dokładnie na zimno i następnie zagotować, gorącą zalewą zalać ogórki, żeby całkowicie były zanurzone zakręcić i zagotować.
Gotować tak jak korniszony ok 7 min
Kasiu Ewo Gosiu dziękuję i również życzę miłego dnia
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
ANA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 456
Rejestracja: 2008-01-18, 07:06

Post autor: ANA »

Ogórków nie obierać ze skórki?
ODPOWIEDZ