Ogórkowe koreczki (na zimę)
Ogórkowe koreczki (na zimę)
2 1/2 kg pokrojonych w koreczki średnich ogórków, 2 łyżki soli, 3 cebule pokrojone w talarki, zostawić na 3 godz.
Zalewa: 1 1/2 szkl. octu, 1 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. wody zagotować, ostudzić.
Dodatki: po 4 łyżeczki mielonego pieprzu,przyprawy carry,papryki mielonej słodkiej,
4-5 łyżek pokrojonego zielonego koperku.
Wszystko wymieszać, do słoiczków, zagotować.
Znajomi bardzo chwalą, więc życzę smacznego.[/b]
Zalewa: 1 1/2 szkl. octu, 1 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. wody zagotować, ostudzić.
Dodatki: po 4 łyżeczki mielonego pieprzu,przyprawy carry,papryki mielonej słodkiej,
4-5 łyżek pokrojonego zielonego koperku.
Wszystko wymieszać, do słoiczków, zagotować.
Znajomi bardzo chwalą, więc życzę smacznego.[/b]
- Elżbieta 46
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 407
- Rejestracja: 2008-05-16, 08:54
- Elżbieta 46
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 407
- Rejestracja: 2008-05-16, 08:54
- Elżbieta 46
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 407
- Rejestracja: 2008-05-16, 08:54
- Elżbieta 46
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 407
- Rejestracja: 2008-05-16, 08:54
- Elżbieta 46
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 407
- Rejestracja: 2008-05-16, 08:54
Ba, żeby nie były takie dobre to by na pewno zostały, a na zimę to razy 10
A to przepis na ogórki w zalewie musztardowej:małe ogórki takie jak na korniszony przekroić wzdłuż na cztery i układać ciasno w słoiczku ogonkami do góry wrzucić do słoiczka ząbek czosnku i kawałek kopru.
Zalewa:
1L wody
1szklanka octu 10%
1\2 kg cukru (musi być tyle)
3 płaskie łyżeczki soli
5 łyżek stołowych musztardy "stołowej"
wszystkie składniki wymieszać dokładnie na zimno i następnie zagotować, gorącą zalewą zalać ogórki, żeby całkowicie były zanurzone zakręcić i zagotować.
Gotować tak jak korniszony ok 7 min
A to przepis na ogórki w zalewie musztardowej:małe ogórki takie jak na korniszony przekroić wzdłuż na cztery i układać ciasno w słoiczku ogonkami do góry wrzucić do słoiczka ząbek czosnku i kawałek kopru.
Zalewa:
1L wody
1szklanka octu 10%
1\2 kg cukru (musi być tyle)
3 płaskie łyżeczki soli
5 łyżek stołowych musztardy "stołowej"
wszystkie składniki wymieszać dokładnie na zimno i następnie zagotować, gorącą zalewą zalać ogórki, żeby całkowicie były zanurzone zakręcić i zagotować.
Gotować tak jak korniszony ok 7 min
Kasiu Ewo Gosiu dziękuję i również życzę miłego dnia
pozdrawiam Ela
pozdrawiam Ela