Chleb
Re: Chleb
.
Halinko, a gdzie kupujesz mąkę do pieczenia chleba; i w jakiej cenie ?
Halinko, a gdzie kupujesz mąkę do pieczenia chleba; i w jakiej cenie ?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Chleb
Tadeuszku -córka zakupy robiła przez internet bezpośrednio od producenta ,ale też kupujemy w Marketach ,cen nie znam bo nie pamiętam,a mąki o przemiałach 650 ,720 ,1850 ,orkiszowa i inne dodatki jak len,babka płesznik itd
Re: Chleb
Kto piecze chleb może skorzysta z tego dodatku do ciasta chlebowego ,a jest to Słód jęczmienny .Przyspiesza proces fermentacji ,poprawia strukturę chleba ,poprawia smak i zapach chleba.
Płuczemy ziarna jęczmienia ,wsypujemy na sito i zanurzamy w misce z wodą na 12 godz. następnie osączamy i rozsypujemy na dużą blaszkę wyłożoną papierem na 24 godz.Od czasu do czasu przemieszamy i spryskujemy wodą ,po 24 godz. powinny pojawić się kiełki ,ale nie zielone tylko białe .Po następnych 24 godz. prażymy w piekarniku -najpierw w uchylonym ,później zamkniętym co jakiś czas przemieszać -trwa to około 1 godz. do całkowitego wysuszenia.Następnie mielimy w mikserze lub maszynce do mielenia zboża ,przesiewamy i do słoika.Mam słodu litrowy słoik i wystarcza na długo bo do 1/2 kg mąki dodaje się 1 łyżkę .Przepis wydaje się pracochłonny ,tak nie jest -jest to dla tych ,którzy lubią zjeść coś dobrego ,swojskiego.
Płuczemy ziarna jęczmienia ,wsypujemy na sito i zanurzamy w misce z wodą na 12 godz. następnie osączamy i rozsypujemy na dużą blaszkę wyłożoną papierem na 24 godz.Od czasu do czasu przemieszamy i spryskujemy wodą ,po 24 godz. powinny pojawić się kiełki ,ale nie zielone tylko białe .Po następnych 24 godz. prażymy w piekarniku -najpierw w uchylonym ,później zamkniętym co jakiś czas przemieszać -trwa to około 1 godz. do całkowitego wysuszenia.Następnie mielimy w mikserze lub maszynce do mielenia zboża ,przesiewamy i do słoika.Mam słodu litrowy słoik i wystarcza na długo bo do 1/2 kg mąki dodaje się 1 łyżkę .Przepis wydaje się pracochłonny ,tak nie jest -jest to dla tych ,którzy lubią zjeść coś dobrego ,swojskiego.
Re: Chleb
Halinko, aż poczułam zapach tego chleba. Taki słód warto sobie zrobić. Ja niezbyt często piekę chleb, ale jednak piekę. Jak długo więc można ten słód przechowywać?
Re: Chleb
Igo -trudno mi powiedzieć ,ja używam na bieżąco ,nie zalega długo nieużywany ,ale w słoiku zakręconym aby nie zalęgły się robaki powinien być zdatny do użycia co najmniej pół roku.
Re: Chleb
Jak już piekę to z 1 kg mąki. Czyli 2 łyżki. No to szybko zużyję taki słoik. Nie piekę codziennie, najwyżej raz na tydzień - dwa. Czasami częściej, czasami rzadziej. Jak rozumiem nie kupujesz chleba gotowego tylko zawsze masz swój?
Re: Chleb
Halinko, czy Ty masz młynek do mielenia ziarna ?
Ziarno na chleb również mielisz, czy kupujesz gotową mąkę ?
Pokazany chlebek na zdjeciu wygląda apetycznie.
Nie ma na pewno nic lepszego jak kromka Twojego chlebka, posmarowana masełkiem ...
Ziarno na chleb również mielisz, czy kupujesz gotową mąkę ?
Pokazany chlebek na zdjeciu wygląda apetycznie.
Nie ma na pewno nic lepszego jak kromka Twojego chlebka, posmarowana masełkiem ...
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Chleb
Tak Igo ,zazwyczaj chleb piecze córka ,ale jej nie ma i ja zmuszona jestem chleb upiec ,kupiłam raz w sklepie to chłopcy zapytali czy chce ich podtruć /dali do zrozumienia z uśmiechem tak od niechcenia żebym jednak ten chleb upiekła/.Ja mam przypisane pieczenie ciast i bagietek .
Re: Chleb
Tadziu -odpowiedziałam Ci już wcześniej gdzieś tam wyżej ,że mąkę kupujemy , ziarno na słód mielę w wyżej pokazanej maszynie.
Re: Chleb
To dzisiejszy wypiek , ale te chleby na kamieniu piecze córka , ja tylko w foremkach jak wyżej
Re: Chleb
Szukałam tego watku.Dziekuję za wskazówki,może nastepny chlebek mi się uda .Nie wiedziałam,ze musi tak długo rosnąć.Zakwas mam pierwsza klasa a do reszty dojdę.Nie moge przeczytać wszystkich polecanych wątków bo internet dzisiaj ledwo,ledwo ,aż sie boję czy zrobię płatności bo przy takim sygnale najczęściej internetowa bankowość nie działa.
Re: Chleb
Mario te pszenne chleby zagniata się twardsze żeby trzymały kształt i nie rozpłynęły się bez foremki , natomiast chleby z ciemnych mąk ich ciasto musi być rzadkie i pieczemy je tylko w foremce .
Re: Chleb
Halinko, jakie chlebusie upiekłaś....... aż przez szybkę lapka czuję ich zapach
Re: Chleb
Krystyno 1 te chleby na kamieniu piecze córka , ja piekę te z formy jak wyżej / z 23 września/ no i opanowałam bagietki też je gdzieś wcześniej pokazałam .
Re: Chleb
Wprawa czyni mistrza,wreszcie udany chlebek na zakwasie :