Chleb

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Chleb

Post autor: tadek »

.

Halinko, a gdzie kupujesz mąkę do pieczenia chleba; i w jakiej cenie ? :zdziwko:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina »

Tadeuszku -córka zakupy robiła przez internet bezpośrednio od producenta ,ale też kupujemy w Marketach ,cen nie znam bo nie pamiętam,a mąki o przemiałach 650 ,720 ,1850 ,orkiszowa i inne dodatki jak len,babka płesznik itd
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina »

Kto piecze chleb może skorzysta z tego dodatku do ciasta chlebowego ,a jest to Słód jęczmienny .Przyspiesza proces fermentacji ,poprawia strukturę chleba ,poprawia smak i zapach chleba.
Płuczemy ziarna jęczmienia ,wsypujemy na sito i zanurzamy w misce z wodą na 12 godz. następnie osączamy i rozsypujemy na dużą blaszkę wyłożoną papierem na 24 godz.Od czasu do czasu przemieszamy i spryskujemy wodą ,po 24 godz. powinny pojawić się kiełki ,ale nie zielone tylko białe .Po następnych 24 godz. prażymy w piekarniku -najpierw w uchylonym ,później zamkniętym co jakiś czas przemieszać -trwa to około 1 godz. do całkowitego wysuszenia.Następnie mielimy w mikserze lub maszynce do mielenia zboża ,przesiewamy i do słoika.Mam słodu litrowy słoik i wystarcza na długo bo do 1/2 kg mąki dodaje się 1 łyżkę .Przepis wydaje się pracochłonny ,tak nie jest -jest to dla tych ,którzy lubią zjeść coś dobrego ,swojskiego. :hyhy:
Załączniki
Przed skiełkowaniem
Przed skiełkowaniem
Po wykiełkowaniu ,widać białe kiełki
Po wykiełkowaniu ,widać białe kiełki
Mielenie
Mielenie
Przesiewanie
Przesiewanie
Finalny produkt
Finalny produkt
Do słoiczka
Do słoiczka
i chlebek
i chlebek
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: Chleb

Post autor: Iga51 »

Halinko, aż poczułam zapach tego chleba. :) Taki słód warto sobie zrobić. Ja niezbyt często piekę chleb, ale jednak piekę. Jak długo więc można ten słód przechowywać?
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina »

Igo -trudno mi powiedzieć ,ja używam na bieżąco ,nie zalega długo nieużywany ,ale w słoiku zakręconym aby nie zalęgły się robaki powinien być zdatny do użycia co najmniej pół roku.
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: Chleb

Post autor: Iga51 »

Jak już piekę to z 1 kg mąki. Czyli 2 łyżki. No to szybko zużyję taki słoik. Nie piekę codziennie, najwyżej raz na tydzień - dwa. Czasami częściej, czasami rzadziej. Jak rozumiem nie kupujesz chleba gotowego tylko zawsze masz swój?
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Chleb

Post autor: tadek »

Halinko, czy Ty masz młynek do mielenia ziarna ?
Ziarno na chleb również mielisz, czy kupujesz gotową mąkę ?

Pokazany chlebek na zdjeciu wygląda apetycznie.
Nie ma na pewno nic lepszego jak kromka Twojego chlebka, posmarowana masełkiem ... :oczami:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina »

Tak Igo ,zazwyczaj chleb piecze córka ,ale jej nie ma i ja zmuszona jestem chleb upiec ,kupiłam raz w sklepie to chłopcy zapytali czy chce ich podtruć /dali do zrozumienia z uśmiechem tak od niechcenia żebym jednak ten chleb upiekła/.Ja mam przypisane pieczenie ciast i bagietek . :)
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina »

Tadziu -odpowiedziałam Ci już wcześniej gdzieś tam wyżej ,że mąkę kupujemy , ziarno na słód mielę w wyżej pokazanej maszynie. :orany:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina »

To dzisiejszy wypiek , ale te chleby na kamieniu piecze córka , ja tylko w foremkach jak wyżej
Załączniki
ciasto rośnie w specjalnym koszyku
ciasto rośnie w specjalnym koszyku
wyjęty  na drewnianą łopatę
wyjęty na drewnianą łopatę
zsuwamy na kamień gorący
zsuwamy na kamień gorący
Na kamieniu w piekarniku
Na kamieniu w piekarniku
Po upieczeniu , fajnie popękał
Po upieczeniu , fajnie popękał
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb

Post autor: mmmm5 »

Szukałam tego watku.Dziekuję za wskazówki,może nastepny chlebek mi się uda .Nie wiedziałam,ze musi tak długo rosnąć.Zakwas mam pierwsza klasa a do reszty dojdę.Nie moge przeczytać wszystkich polecanych wątków bo internet dzisiaj ledwo,ledwo ,aż sie boję czy zrobię płatności bo przy takim sygnale najczęściej internetowa bankowość nie działa.
:padam:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina »

Mario te pszenne chleby zagniata się twardsze żeby trzymały kształt i nie rozpłynęły się bez foremki , natomiast chleby z ciemnych mąk ich ciasto musi być rzadkie i pieczemy je tylko w foremce .
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

Re: Chleb

Post autor: KRYSTYNA1 »

:orany: Halinko, jakie chlebusie upiekłaś....... aż przez szybkę lapka czuję ich zapach :-)
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina »

Krystyno 1 te chleby na kamieniu piecze córka , ja piekę te z formy jak wyżej / z 23 września/ no i opanowałam bagietki też je gdzieś wcześniej pokazałam . :/ :)
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb

Post autor: mmmm5 »

Wprawa czyni mistrza,wreszcie udany chlebek na zakwasie :
Załączniki
2-003.JPG
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
ODPOWIEDZ