Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
A jak robicie lane kluski? zawsze mam z nimi problem ostatnio to mi taka zacierka wyszła. Z pewnością dałam za mało mąki. Nie wiem jaka powinna być gęstość
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Gosiu - tak ,za mało mąki ,ma być ciasto na tyle gęste żeby wypływało z trudem z lejka ,bo tak robię foremne lane ciasto ,zatykam palcem otwór wlewam ciasto do lejka i nad zupą popuszczam palec.Robię też ciasto bardzo gęste /w miarę/ i łyżeczką odkrawam kawałki ciasta o brzeg naczynia i strącam do zupy ,te muszą się trochę dłużej gotować ,skręcam ogień i tak się właściwie parzą ,a nie gotują .
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Napisz Małgosiu przy wolnej chwili, jak udały się Tobie lane kluseczki po poradzie Halinki.
Pomidory drobnoowocowe - odmiany, uprawa
Pomidory drobnoowocowe - odmiany, uprawa
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Udadzą się z pewnością a tu masz Tadziu pyszny "placek" warzywny.
Zrobiłam dzisiaj takie cudo. Właściwie to nie wiem pod jaką kategorię to przypiąć niech będzie obiad. Quiche jest dosyć pożywne podane z ulubioną sałatą jest genialną porcją obiadową.
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
150 g masła zimnego
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Masło pokroić w kostkę. Mąkę przesiać do miski dodać do niej masło i resztę składników. Szybko wyrobić do połączenia składników i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie:
1 por (60 g)
1/2 cukinii (40 g)
4 pomidory suszone
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli, pieprzu
60 g sera Camembert naturalny
4 jajka
200 g śmietany (u mnie 18%)
4 listki melisy cytrynowej
Formę o średnicy 28 cm wysmarować dokładnie masłem. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować. Musi być większe niż średnica formy. Następnie ściągnąć wierzchni papier, na cieście ułożyć formę dnem do góry i obrócić wraz z ciastem. Zdjąć papier i dokładnie wyłożyć formę ciastem (jeśli zostanie wam ciasta można je przechować w lodówce do tygodnia). Podziurkować widelcem. Na ciasto rozłożyć folię aluminiową i nasypać ryżu bądź fasoli (należy obciążyć ciasto, by nie podniosło się podczas pieczenia). Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie ściągnąć obciążenie i piec dalej 10 - 15 minut na jasno - złoty kolor. Wyciągnąć i przestudzić.
Pora obrać, odciąć zielone łodygi. Przeciąć w zdłuż na połowę, przepłukać i pociąć na "półksiężyce". Czosnek obrać i zmiażdżyć. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek zeszklić pora dodając pod koniec smażenia czosnek. Przemieszać razem dosłownie 1 minutę, ściągnąć z ognia przestudzić. Cukinię opłukać pociąć na cienkie plasterki (użyłam tarki do mizerii). Pomidory pokroić w niewielkie kawałki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do naczynia wybić jajka. Dodać śmietanę, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepać wszystko widelcem. Ser pokroić w 1 cm kawałeczki.
Na ciasto ułożyć plasterki cukinii i pora, następnie wylać na nie masę jajeczną i ułożyć pomidory, ser i oprószyć melisą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Wyciągnąć i przestudzić przed pokrojeniem.
Jest z tym troszkę pracy ale naprawdę warto
Zrobiłam dzisiaj takie cudo. Właściwie to nie wiem pod jaką kategorię to przypiąć niech będzie obiad. Quiche jest dosyć pożywne podane z ulubioną sałatą jest genialną porcją obiadową.
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
150 g masła zimnego
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Masło pokroić w kostkę. Mąkę przesiać do miski dodać do niej masło i resztę składników. Szybko wyrobić do połączenia składników i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie:
1 por (60 g)
1/2 cukinii (40 g)
4 pomidory suszone
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli, pieprzu
60 g sera Camembert naturalny
4 jajka
200 g śmietany (u mnie 18%)
4 listki melisy cytrynowej
Formę o średnicy 28 cm wysmarować dokładnie masłem. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować. Musi być większe niż średnica formy. Następnie ściągnąć wierzchni papier, na cieście ułożyć formę dnem do góry i obrócić wraz z ciastem. Zdjąć papier i dokładnie wyłożyć formę ciastem (jeśli zostanie wam ciasta można je przechować w lodówce do tygodnia). Podziurkować widelcem. Na ciasto rozłożyć folię aluminiową i nasypać ryżu bądź fasoli (należy obciążyć ciasto, by nie podniosło się podczas pieczenia). Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie ściągnąć obciążenie i piec dalej 10 - 15 minut na jasno - złoty kolor. Wyciągnąć i przestudzić.
Pora obrać, odciąć zielone łodygi. Przeciąć w zdłuż na połowę, przepłukać i pociąć na "półksiężyce". Czosnek obrać i zmiażdżyć. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek zeszklić pora dodając pod koniec smażenia czosnek. Przemieszać razem dosłownie 1 minutę, ściągnąć z ognia przestudzić. Cukinię opłukać pociąć na cienkie plasterki (użyłam tarki do mizerii). Pomidory pokroić w niewielkie kawałki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do naczynia wybić jajka. Dodać śmietanę, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepać wszystko widelcem. Ser pokroić w 1 cm kawałeczki.
Na ciasto ułożyć plasterki cukinii i pora, następnie wylać na nie masę jajeczną i ułożyć pomidory, ser i oprószyć melisą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Wyciągnąć i przestudzić przed pokrojeniem.
Jest z tym troszkę pracy ale naprawdę warto
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Bardzo lubimy wszelkie zapiekanki typu Quiche i często je robię ,ta twoja Gosiu wygląda smacznie i tak na pewno smakuje .Jak nie chce mi się robić ciasta lub dla odmiany ,kroję bardzo cienkie kromeczki na 0,5 cm bagietki lub bułki paryskiej ,smaruję po jednej stronie i wykładam nimi formę do zapiekania ,dalej jak Ty .Teraz zrobię wg Twojego przepisu.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Ale fajnie rozpieszczasz swoich domowników Małgosiu.
Zaproponowany przez Ciebie placuszek warzywny to inaczej tarta z warzywami.
Zawsze podziwiam jak one po wykonaniu apetycznie wyglądają.
Ja nie mam do tego typu ciast odpowiedniej, płytkiej formy ...
Zaproponowany przez Ciebie placuszek warzywny to inaczej tarta z warzywami.
Zawsze podziwiam jak one po wykonaniu apetycznie wyglądają.
Ja nie mam do tego typu ciast odpowiedniej, płytkiej formy ...
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Dzisiaj zrobiłam pseudo tartę ,w specjalnych naczyniach do zapiekania , sposobem jak opisałam wyżej na cienkich kromeczkach bułki ,jedną dla mięsożerców -drugą dla jaroszy :
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
AAAAAA przypomniałaś mi że mam płaską, szklaną miskę... tylko nie wiem czy żaroodporną.
Ładnie wyglądają twoje TATRY
Czy one są posypane gruba warstwą żółtego sera ?
Ładnie wyglądają twoje TATRY
Czy one są posypane gruba warstwą żółtego sera ?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Tadeuszku-nie grubą ,lekko posypałam serem twardym mięsożercom , a wegetarianom obłożyłam plasterkami mozarelli - są ładnie przyrumienione tylko na tych zdjęciach tego nie widać bo odbija się światło .
Może tu lepiej
Może tu lepiej
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Halinko Twoja tarta wygląda zjawiskowo pysznie
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Gosiu - nic tylko zrobić i smakować .goja.k pisze:Halinko Twoja tarta wygląda zjawiskowo pysznie
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Przypomniałam sobie o fajnym nietuzinkowym daniu -zaznaczam że jest bardzo syte ,zależy jeszcze z jakimi dodatkami jest podane.Można podać z warzywami ,serem tartym ,cebulką i sosem czosnkowym jak na zdjęciu lub dla tych co bez mięsa ani rusz z mięsem np.pokrojonego jak na gulasz usmażonego ,ale bez sosu .Wariacje na ten temat dowolne , może z grzybami ?
Ciasto na : LANGOSZE placki węgierskie
250 gr mąki
100 gr ugotowanych ziemniaków /to 1 duży -może ważyć więcej /
20-25 gr drożdży
180ml mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Drożdże rozmieszać w mleku z łyżką mąki i trochę cukru ,po chwili zagnieść ciasto ze startym ziemniakiem ,pozostawić na chwile ok.15-20 min .Podzielić na 4 cz. rozpłaszczyć ręką na płaski dosyć placek ,podsypywać mąką bo się klei na patelnię na rozgrzany olej z masłem sklarowanym .Piecze się szybko ,trzeba tylko "wycelować" w moc palnika .
SOS - śmietana gęsta 12 lub 18 % mieszam z jogurtem ,solą ,startym czosnkiem ,ja lubię gęsty ale można rozrzedzić łyżką wody.Posypać startym serem jakim kto lubi ,cebulą przysmażoną ,cukinią /na zdjęciu / i polać sosem .
W oryginale ,podają świeżą czerwoną cebulę . Smacznego życzę -pychota .
Ciasto na następny dzień nadaje się do smażenia /bo zrobimy za dużo / trzymam w lodówce .
Ciasto na : LANGOSZE placki węgierskie
250 gr mąki
100 gr ugotowanych ziemniaków /to 1 duży -może ważyć więcej /
20-25 gr drożdży
180ml mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Drożdże rozmieszać w mleku z łyżką mąki i trochę cukru ,po chwili zagnieść ciasto ze startym ziemniakiem ,pozostawić na chwile ok.15-20 min .Podzielić na 4 cz. rozpłaszczyć ręką na płaski dosyć placek ,podsypywać mąką bo się klei na patelnię na rozgrzany olej z masłem sklarowanym .Piecze się szybko ,trzeba tylko "wycelować" w moc palnika .
SOS - śmietana gęsta 12 lub 18 % mieszam z jogurtem ,solą ,startym czosnkiem ,ja lubię gęsty ale można rozrzedzić łyżką wody.Posypać startym serem jakim kto lubi ,cebulą przysmażoną ,cukinią /na zdjęciu / i polać sosem .
W oryginale ,podają świeżą czerwoną cebulę . Smacznego życzę -pychota .
Ciasto na następny dzień nadaje się do smażenia /bo zrobimy za dużo / trzymam w lodówce .
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
..........
Czy zaprezentowane przez Ciebie placki węgierskie można smakiem przyrównać do pitcy ?
- Poproszę o dokładkę !
Czy zaprezentowane przez Ciebie placki węgierskie można smakiem przyrównać do pitcy ?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Nie Tadziu to nic nie ma z pizzy ,to oryginalne danie z kuchni węgierskiej ,szukam ,czytam przepis i zaraz wiem czy mi to odpowiada ,ten placek podstawa jest o tyle dobry że można zmieniać dodatki i nigdy się nie znudzi ,ale esencją tego dania jest sos .