Czy ktoś z Was robił już lub jadł zwykle leniwe pierogi z białego sera, do których jako zagęstnik zamiast mąki użyto kaszkę mannę? Ja właśnie dzisiaj ugotowałem na obiadek leniwe w których zamiast mąki znalazła się kaszka manna.
I jakie były w smaku?
Smakiem się nie różniły od tych ugotowanych z mąką.
Natomiast ich konsystencja była o wiele bardziej delikatna, przez co były miększe.
Tak prezentowały się na talerzu:
Przepis na teko typu kluchy znalazłem przypadkiem w internecie na stronie Smaker.pl
Zastanawiające jest natomiast to, czy one nie są zdrowsze w porównaniu z tymi z mąką...
- 40 dag białego sera
2 jajka
8 dag masła
8 dag kaszy manny
3 dag mąki pszennej
sól
Twaróg zemleć i dobrze utrzeć dodając miękkie masło, jajka, mannę, mąkę oraz sól. Można wymieszać mikserem, bądź wyrabiać ręką.
Formować nieduże knedle i wkładać na osolony wrzątek. Gotować aż knedle wypłyną do góry i jeszcze chwilkę.
Podawać gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. Można też polać je bułką tartą zrumienioną na maśle i również posypać cukrem.
Ja białego sera nie mieliłem, udusiłem tylko dobrze widelcem do którego dodawałem po kolei pozostałe składniki.