Z pokrzyw
Z pokrzyw
Na początek chciałam zaproponować takie bardzo proste danie, do wykonania w 10 minut.
Chipsy z pokrzywowych liści
Chyba nie ma zdrowszych chipsów
Zrywamy ładne duże liście pokrzywy, w taki sposób, aby pozostały ogonki.
Przygotowujemy ciasto. Należy wymieszać:
- 4 łyżki pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki kurkumy (zapobiega nowotworom)
- szczyptę imbiru (albo dwie)
- sól do smaku
- wodę w takiej ilości, aby otrzymać niezbyt gęste ciasto,
Zanurzamy w cieście kolejne liście pokrzywy trzymając je za ogonek i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy krótko z obu stron i... zajadamy
Przy okazji usmażyłam w ten sposób kilka kwiatów mniszka
Usmażona pokrzywa nie parzy a smakuje wyśmienicie
Chipsy z pokrzywowych liści
Chyba nie ma zdrowszych chipsów
Zrywamy ładne duże liście pokrzywy, w taki sposób, aby pozostały ogonki.
Przygotowujemy ciasto. Należy wymieszać:
- 4 łyżki pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki kurkumy (zapobiega nowotworom)
- szczyptę imbiru (albo dwie)
- sól do smaku
- wodę w takiej ilości, aby otrzymać niezbyt gęste ciasto,
Zanurzamy w cieście kolejne liście pokrzywy trzymając je za ogonek i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy krótko z obu stron i... zajadamy
Przy okazji usmażyłam w ten sposób kilka kwiatów mniszka
Usmażona pokrzywa nie parzy a smakuje wyśmienicie
Jeszcze o takim przysmaku nie słyszałam. Nie przyszło mi do głowy, że pokrzywę można zjeść Wygląda smakowicie
Zobacz Moj skrawek zieleni
Pokrzywy parzą, gdy substancja aktywna kontaktuje się bezpośrednio ze skórą. Wtedy pękają "baloniki" z substancją, które są na końcu włosków blaszek liściowych. Otoczone ciastem i lekko przesmażone listki (wpływ wysokiej temperatury) nie mają już tych właściwości.
Pędy młodych pokrzyw można dodawać także do sałatek pod warunkiem wcześniejszego ich sparzenia w ok. 60 °C (wtedy właśnie inaktywuje się histamina i kwas mrówkowy, które są odpowiedzialne za jej parzące właściwości).
Więcej w poradniku: Pokrzywa - właściwości, zastosowanie w nawożeniu i ochronie roślin
Pędy młodych pokrzyw można dodawać także do sałatek pod warunkiem wcześniejszego ich sparzenia w ok. 60 °C (wtedy właśnie inaktywuje się histamina i kwas mrówkowy, które są odpowiedzialne za jej parzące właściwości).
Więcej w poradniku: Pokrzywa - właściwości, zastosowanie w nawożeniu i ochronie roślin
- mlody_ogrodnik
- Witamy na forum!
- Posty: 4
- Rejestracja: 2011-04-04, 13:54
Re: Z pokrzyw
Muszę spróbować i poczęstować rodziców, którzy są miłośnikami herbaty z pokrzywy.