Z pokrzyw

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lila
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 511
Rejestracja: 2009-07-01, 23:09

Z pokrzyw

Post autor: Lila »

Na początek chciałam zaproponować takie bardzo proste danie, do wykonania w 10 minut.

Chipsy z pokrzywowych liści

Obrazek

Chyba nie ma zdrowszych chipsów ;)

Zrywamy ładne duże liście pokrzywy, w taki sposób, aby pozostały ogonki.
Przygotowujemy ciasto. Należy wymieszać:
- 4 łyżki pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki kurkumy (zapobiega nowotworom)
- szczyptę imbiru (albo dwie)
- sól do smaku
- wodę w takiej ilości, aby otrzymać niezbyt gęste ciasto,
Zanurzamy w cieście kolejne liście pokrzywy trzymając je za ogonek i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy krótko z obu stron i... zajadamy :D

Przy okazji usmażyłam w ten sposób kilka kwiatów mniszka :D

Obrazek

Usmażona pokrzywa nie parzy ;) a smakuje wyśmienicie :!:
Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Lila

Ogród z pięknym widokiem
Awatar użytkownika
OlgaVD
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 370
Rejestracja: 2010-10-25, 19:08

Post autor: OlgaVD »

Ojej... jak to jest ciekawie :shock:
Myślę, że trzeba to spróbować :-) Tylko nia ma na mojej działce pokrzywę :lol:
Pozdrawiam Olga
Awatar użytkownika
anja
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 514
Rejestracja: 2010-09-05, 10:11

Post autor: anja »

Jeszcze o takim przysmaku nie słyszałam. Nie przyszło mi do głowy, że pokrzywę można zjeść :] Wygląda smakowicie :)
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Pokrzywy parzą, gdy substancja aktywna kontaktuje się bezpośrednio ze skórą. Wtedy pękają "baloniki" z substancją, które są na końcu włosków blaszek liściowych. Otoczone ciastem i lekko przesmażone listki (wpływ wysokiej temperatury) nie mają już tych właściwości.

Pędy młodych pokrzyw można dodawać także do sałatek pod warunkiem wcześniejszego ich sparzenia w ok. 60 °C (wtedy właśnie inaktywuje się histamina i kwas mrówkowy, które są odpowiedzialne za jej parzące właściwości).
:-)

Więcej w poradniku: Pokrzywa - właściwości, zastosowanie w nawożeniu i ochronie roślin
Awatar użytkownika
mlody_ogrodnik
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 4
Rejestracja: 2011-04-04, 13:54

Post autor: mlody_ogrodnik »

Wow, przyznam, że dość dziwacznie to brzmi, ale strasznie mnie zaintrygowała ta potrawa...;)
Awatar użytkownika
rzepcia
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 12
Rejestracja: 2011-02-24, 15:44

Re: Z pokrzyw

Post autor: rzepcia »

Muszę spróbować i poczęstować rodziców, którzy są miłośnikami herbaty z pokrzywy.
ODPOWIEDZ