Włoszczyzna

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Włoszczyzna

Postautor: goja.k » 2013-04-04, 07:08

Kocham, kocham, świetna sprawa! Natknęłam się na ten przepis w internecie jakieś 4 lata temu. Nie mogę znaleźć obecnie autora aby się do niego odnieść. Przepraszam, nie chcę nikogo urazić.
Jesienią wyrywam resztę warzyw z grządki. Większe przenoszę do piwnicy a mniejsze pakuję do słoików według tego przepisu.

Składniki:

1,5 kg marchwi
po 70 dag pietruszki, selera
po 30 dag kapusty włoskiej, porów, cebuli
20 dag natki pietruszki, selera
70 dag soli

Wszystko umyć,wyczyścić szczoteczką do warzyw. Korzeniowe zetrzeć według upodobań (ja tarłam pół na pół duże i małe oczka),kapustę poszatkować, pory w pół krążki, cebulę w piórka. Naciowe drobno pokroić. Wszystko wymieszać, nasolić, zostawić na noc. Rano ubić mocno w czyste słoiki. Używam średnich około 310ml. Po wierzchu można jeszcze posolić. Szczelnie zamknąć. Nie pasteryzować. Trzymać w lodówce.
Dodaję do zup,sosów, do mięsa mielonego na pulpety, czy kotlety mielone całkowicie zmienia smak potrawy. Trzeba wówczas uważać z przyprawami aby nie przesadzić, ponieważ to jest dosyć słone.
Obrazek
Zapraszam do domu Małgorzata
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 258
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Włoszczyzna

Postautor: lilia0405 » 2013-04-04, 10:38

Przyda się taki sposób :-)
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 3796
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38
Lokalizacja: Mazowsze Zachodnie strefa6B

Re: Włoszczyzna

Postautor: Danka » 2013-04-04, 18:33

Można także bez kapusty, porów i cebuli. Mniej soli i pasteryzować. Robię tak od dawna. Słoki stoją dłużej. Krócej się gotuje,np.zupę. Robię także warzywa w całości czyli marchewka, pietruszka i kawałek selera. Dodać trochę soli zalać wodą i gotować. Niestety trzeba gotować trochę dłużej, żeby warzywa potem nie fermentowały. Ja gotuję do miękkości. Oczywiście miękkość na oko. A potem gotowe warzywka do sałatki warzywnej lub innej potrawy. Gdy brakuje mi startych warzyw do zupy, używam w kawałkach i wtedy używam także wody z warzyw. ;-)
Załączniki
_DSC6613.JPG
warzywa
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 13053
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: Włoszczyzna

Postautor: goja.k » 2013-04-09, 11:36

Danusiu świetny pomysł z tymi warzywkami w całości :-)
Zapraszam do domu Małgorzata
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 258
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Włoszczyzna

Postautor: mmmm5 » 2014-12-01, 18:15

A ja taki sposób wymysliłam na nadmiar pietruszki i marchewki,nie wiem czy smaczny ale ładny :
Załączniki
4-001.JPG
1-002.JPG
2-003.JPG
3-004.JPG
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4060
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Włoszczyzna

Postautor: Danka » 2014-12-01, 18:21

Rzeczywiście ładnie się prezentuję :-D
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 13053
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: Włoszczyzna

Postautor: malina » 2014-12-01, 18:33

Bardzo dobry pomysł ,będzie smaczne jak wrzucisz do zupki :oczami:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5670
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Włoszczyzna

Postautor: mmmm5 » 2014-12-02, 09:11

Danusiu,wracając do Twojego pomysłu gotowania całych pietruszek w słoikach , to jak myślisz gdybym pokroiła ja w kosteczkę taką jak do sałatki i dopiero po załaniu soloną wodą zagotowała w słoiku -to mogłoby sie udać ?
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4060
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Włoszczyzna

Postautor: Danka » 2014-12-02, 12:40

mmmm5 pisze:Danusiu,wracając do Twojego pomysłu gotowania całych pietruszek w słoikach , to jak myślisz gdybym pokroiła ja w kosteczkę taką jak do sałatki i dopiero po załaniu soloną wodą zagotowała w słoiku -to mogłoby sie udać ?

Oczywiście Marysiu. My także kroimy w warzywa. Tylko nie w kostkę ;-)
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 13053
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: Włoszczyzna

Postautor: mmmm5 » 2014-12-02, 15:43

Ja też robię rózne warzywa w słoikach ale pietruszkę pokrojoną w kosteczkę chciałbym użyć do sałatki jarzynowej takiej z majonezem i nie wiem czy nie będzie za miękka,za mokra ... Muszę wypróbować...
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4060
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Włoszczyzna

Postautor: KRYSTYNA1 » 2014-12-02, 19:48

Każdy sposób dobry na warzywa, ja obieram, kroje w mniejsze kawałki i mrożę w porcjach w jakich zazwyczaj używam. Natkę pietruszki i koperek kroję drobno, upycham w małych pojemniczkach plastykowych i również mrożę, a kiedy je potrzebuje widelcem drapie z pojemniczka i dodaję tam gdzie są potrzebne. :)
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Włoszczyzna

Postautor: goskamaja » 2014-12-02, 20:49

Krysiu robię dokładnie tak samo jak Ty!!!
Koperek lub pietruszkę można też mrozić w pojemniczkach do robienia lodu (plastikowe lub silikonowe), wtedy łatwo sobie taką kostkę można wyciągnąć i wrzucić do zupy.
pozdrawiam Gośka
goskamaja zapraszam do mnie:
a na mojej działce...
Awatar użytkownika
goskamaja
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1003
Rejestracja: 2014-07-13, 22:34
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Włoszczyzna

Postautor: malina » 2014-12-02, 21:17

Pietruszkę i koperek myję ,dobrze otrząsam ,obrywam z łodyg ,wkładam do torebki foliowej i zamrażam potem wkładam do termomiksu i na wysokich obrotach rozdrabniam i do pojemnika ,intensywny zielony kolor i zapach .

Podam przepis na Wegetę bo te sklepowe mają groźny składnik Glutaminian sodu .

WEGETA

15 szt marchewek
6 szt pietruszki
3 szt selera /małe lub śr./
2 szt pora z zielonym
4 szt małe cukinie
1 szt żółta cukinia
kawałek dyni wielkości 2 cukini
2 pęczki pietruszki
zioła jakie lubimy /albo nie/
czosnek ,sól
wychodzi z tego 800gr
Pokroić cienko w plastry ,suszyć w suszarce lub piekarniku ,miksować partiami w malakserze lub termomiksie ,na końcu dodać sól / lub nie / i do słoika .
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5670
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Włoszczyzna

Postautor: KRYSTYNA1 » 2014-12-03, 21:58

Trzeba będzie spróbować :)
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Włoszczyzna

Postautor: mmmm5 » 2014-12-04, 20:11

Wszystkie forumowiczki bawią się robieniem ozdób swiatecznych a ja zaraziłam się przepisem Halinkowym na domową wegetę.Roboty przy tym wiecej niz dużo:
Załączniki
03-003.JPG
wiórkowanie korzeni pietruszki ,cześc juz wysuszona i zmielona
02-002.JPG
pory przygotowane do suszenia
06-006.JPG
natka prawie już sucha
11-012.JPG
marchew przygotowana do suszenia
10-010.JPG
selery czekają na obróbkę
08-008.JPG
no i dynie
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4060
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Następna

Wróć do Kącik smakosza