Wędzarnie, wędzenie

Dowolne tematy, "luźne" pogadanki i trochę relaksu.
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2408
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Bettiw »

Ostatnio bardzo zainteresował mnie temat przygotowywania wędzonek, własnych szyneczek i kiełbas, serów, ryb.. Myślę że na naszym forum jest sporo osób które mają wędzarnię i to po prostu robią, ja zgłębiałam temat i rozpoczęłam drogę nauki - wyrobu wędlin domowym sposobem.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2408
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Bettiw »

Wczoraj zapakowałam w siatki i jelita przygotowane mięso
Załączniki
20171208_214932.jpg
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2408
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Bettiw »

Tak prezentują się kiełbasy w domu, przeniosłam wyroby na noc na balkon, żeby obeschły i nabrały zwięzłości. Solidnie zabezpieczyłam przed ptakami.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2408
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Bettiw »

Dzisiaj był dzień próby, rozpaliłam drewno i czekałam, aż rozgrzeje się wędzarnia i powstanie dużo żaru. Zimno było i szybko zrobiło się ciemno, dobrze, że zabrałam farelek, trochę dogrzewałam się w altance.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2408
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Bettiw »

Moja wędzarnia
20171209_144337.jpg
20171209_144411.jpg
Trochę poległam z całym przedsięwzięciem, bo nie dowiozłam wędlin do domu, po kilku godzinach było ciemno jak w czarnej...otchłani, ogień to był za duży to przygasał, po 4 godzinach zostawiłam wszystko w wędzarni dokładając polano drewna przed odejściem, żeby doszły moje wędzonki. Pojadę po nie jutro i wtedy wszystko się okaże.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Danka »

Na wsi mamy wędzarnię w domu. Była zrobiona jeszcze przez Niemców. Przed każdymi świętami czuliśmy dym w całym mieszkaniu. Od tamtych czasów nie jadłam takich wędzonek :-)
Awatar użytkownika
Krysia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6084
Rejestracja: 2009-07-26, 17:22

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Krysia »

Beatko, wędlinki wyglądają pysznie. Mam nadzieję, że nikt obcy się na nie nie połakomił :). Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krysta
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 927
Rejestracja: 2013-10-20, 23:11

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: krysta »

Moje mięsko na razie stoi w solance :P :P
Awatar użytkownika
Petrus
Ekspert
Posty: 6710
Rejestracja: 2008-01-20, 14:54

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Petrus »

Beatko możesz też zaopatrzyć się w trociny ona dają dużo dymu. Tylko oczywiście trociny z drzew owocowych :-)
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2408
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Bettiw »

Tak Piotrze kupiłam zrębki i jałowiec do aromatyzowania wędzonek, 20 min przed końcem wędzenia wysypałam 2-3 garście zrębków i owoców jałowca na starą blachę do pieczenia ciasta i postawiłam na ogniu w wędzarni. Przygotowałam się do wędzenia i od wiosny zbierałam odpowiednie drewno tak że wczoraj na śliwie wędziłam.
Krysiu i kiedy będziesz wędzić, ja zdecydowałam się moczyć bez peklosoli, tylko w soli kamiennej i przyprawach.
Rano poleciałam na działkę, żeby pozbierać wędzonki
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2408
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Bettiw »

Mmrozno rano było, piękny widok
[attachment=0]20171210_114302.jpg[/attachment
Załączniki
20171210_114302.jpg
20171210_112836.jpg
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2408
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Bettiw »

W domu sparzyłam i spróbowałam, wyszły smaczne
20171210_153937.jpg
Krysiu powiem, że nie mogłam usnąć, że zniszczę wyroby, ale z drugiej strony zrobiłam tak, żeby nic się nie stało. Dym za dnia był widoczny, ale po zmroku ledwo się tliło i nic nie było widać.
Smakują mi szyneczki i kiełbasy, trochę zbyt pazernie pojadłam, a i mam teraz rozeznanie czego więcej dodać, pod mój gust. Już chciałabym wędzić karpie i sery popróbować z ziołami wędzone.
Czy wędzicie ryby? Jakie mięsa wędzicie i w jakich przyprawach?
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Awatar użytkownika
Krysia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6084
Rejestracja: 2009-07-26, 17:22

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Krysia »

Świetne wędlinki. Gospodarz ze Szczawnicy, u którego wynajmujemy mieszkanko też wędzi. Opowiadał mi ze szczegółami. On najbardziej lubi schabik i trochę tłusty chłop jest :lol: Pozdrawiam Cię Beatko. Na święta zapasy już masz :).
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: tadek »

.
Fajnie wyszły wędzonki Beatko. :zawstydzony:
Ja nie wędzę, ale mam książkę na ten temat.

Wiem że jest wędzenie na zimno lub gorąco...
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6571
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: Wędzarnie, wędzenie

Post autor: Sylwia,Gosia »

Beatko , czy jest coś czego nie potrafisz ? :hyhy: Jestem pełna uznania :padam:
Czy to wszystko ,począwszy od przygotowania drzewa do wyrobu wędlin , a skończywszy na wędzeniu ,to wyłącznie Twoja praca ?
W moim rodzinnym domu ,gdzie mieszka moja mama i brat z rodziną , w ogrodzie , brat zbudował grill i wędzarnie i od kilku lat z różnych okazji jemy pyszne wędliny , nie pamiętam jednak czy wędzi ryby . Wiem , że kiedyś peklował w soli do peklowania , czy nadal tak robi nie wiem , ale Twoja zdrowsza metoda ,bardzo mnie zaciekawiła , mogłabyś napisać kilka zdań ,w jaki sposób przygotowujesz mięso do wędzenia ? Sądziłam ,że bez soli peklującej ,wędliny nie mogą mieć różowego koloru , a te Twoje na fotce ,wyglądają pysznie !
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
ODPOWIEDZ