Pasztet z pieczarek
Pasztet z pieczarek
Coś dla tych ,którzy przejedli się mięsem
Pasztet z pieczarek:
1 kg pieczarek ,3 cebule średnie ,5 jajek ,3 łyżki śmietany 18% ,30 dkg sera żółtego ,3 bułki kajzerki ,
przyprawy:sól,pieprz,gałka muszkatułowa,imbir,zielona pietruszka,papryka ostra,vegeta /bio/
Przyprawy dajemy jakie lubimy.Ja dodałam czosnku 2 ząbki.
Drobno pokroić pieczarki i cebulę,skropić /pieczarki/sokiem z cytryny podsmażyć na tłuszczu,wystudzić.Roztrzepać 5 jajek w śmietanie,bułki pokroić /nie świeże/w drobną kostkę,ser zetrzeć na tarce o większych oczkach,dodać przyprawy -wymieszać.Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą ,wyłożyć masę ,piec w piekarniku ok 1 godz.Po przestudzeniu w lodówce na kilka godzin,najlepiej na noc. Kroić w grube plastry ,można podać z sosem jaki lubimy.Ten pasztet jest też dobry na ciepło z sosem , np.Chutnej z mango.
zdjęcia z przedwczoraj:
Pasztet z pieczarek:
1 kg pieczarek ,3 cebule średnie ,5 jajek ,3 łyżki śmietany 18% ,30 dkg sera żółtego ,3 bułki kajzerki ,
przyprawy:sól,pieprz,gałka muszkatułowa,imbir,zielona pietruszka,papryka ostra,vegeta /bio/
Przyprawy dajemy jakie lubimy.Ja dodałam czosnku 2 ząbki.
Drobno pokroić pieczarki i cebulę,skropić /pieczarki/sokiem z cytryny podsmażyć na tłuszczu,wystudzić.Roztrzepać 5 jajek w śmietanie,bułki pokroić /nie świeże/w drobną kostkę,ser zetrzeć na tarce o większych oczkach,dodać przyprawy -wymieszać.Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą ,wyłożyć masę ,piec w piekarniku ok 1 godz.Po przestudzeniu w lodówce na kilka godzin,najlepiej na noc. Kroić w grube plastry ,można podać z sosem jaki lubimy.Ten pasztet jest też dobry na ciepło z sosem , np.Chutnej z mango.
zdjęcia z przedwczoraj:
Re: Pasztet z pieczarek
Halinko, ciekawa jestem czy zamiast zwykłego sera żółtego można użyć mozzarelli?
Re: Pasztet z pieczarek
Małgosiu ser jest potrzebny do związania masy ,musisz wypróbować mozzarellę tylko nie pokruszysz ją drobno i zostaną widoczne grudy,może zastąpisz innymi serami np. Grana .
Re: Pasztet z pieczarek
Można do tego pasztetu pieczarki zetrzeć na jarzynówce? nie będą zbyt rozdrobnione?
shikusia
Re: Pasztet z pieczarek
Można ,jak nie mam czasu też tak robię ,najlepiej wypróbować czy Ci będzie smakowało.shikusia pisze:Można do tego pasztetu pieczarki zetrzeć na jarzynówce? nie będą zbyt rozdrobnione?
-
- Witamy na forum!
- Posty: 15
- Rejestracja: 2014-10-03, 14:55
Re: Pasztet z pieczarek
Fajny przepis! powiedz tylko jaką konsystencję powinna mieć mniej więcej masa przed wlaniem do formy?
Re: Pasztet z pieczarek
Jest podobna jak na mielone ,nie spada z łyżki ,obojętnie jaka będzie ,będzie dobra bo jajka zwiążą i bułka wchłonie nadmiar soku .
Na 1 zdjęciu widać gęstą masę .
Na 1 zdjęciu widać gęstą masę .
Re: Pasztet z pieczarek
FAJNY PRZEPIS, ja robię z jajkami i pieczarkami.
PASZTET JAJECZNO PIECZARKOWY
• 10 ugotowanych jajek
• 2 surowe jajka
• 500 g pieczarek
• 1-2 pęczki szczypiorku
• 1 pęczek natki pietruszki
• 2 łyżki jogurtu naturalnego (ja daję grecki) lub majonez
• 1 cebula
• ½ łyżeczki suszonej bazylii
• ½ łyżeczki majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• ½ szklanki otrębów owsianych lub bułki tartej
• sól
• pieprz
Ugotowane jajka i surowe pieczarki drobniutko kroimy. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy . Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię , majeranek i paprykę. Masa powinna być dobrze słona i pieprzna. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, jogurt. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Studzimy i całkowicie zimny wyjmujemy z blaszki.
Smacznego !
PASZTET JAJECZNO PIECZARKOWY
• 10 ugotowanych jajek
• 2 surowe jajka
• 500 g pieczarek
• 1-2 pęczki szczypiorku
• 1 pęczek natki pietruszki
• 2 łyżki jogurtu naturalnego (ja daję grecki) lub majonez
• 1 cebula
• ½ łyżeczki suszonej bazylii
• ½ łyżeczki majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• ½ szklanki otrębów owsianych lub bułki tartej
• sól
• pieprz
Ugotowane jajka i surowe pieczarki drobniutko kroimy. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy . Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię , majeranek i paprykę. Masa powinna być dobrze słona i pieprzna. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, jogurt. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Studzimy i całkowicie zimny wyjmujemy z blaszki.
Smacznego !