Pasztet z pieczarek

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Pasztet z pieczarek

Post autor: malina »

Coś dla tych ,którzy przejedli się mięsem
Pasztet z pieczarek:
1 kg pieczarek ,3 cebule średnie ,5 jajek ,3 łyżki śmietany 18% ,30 dkg sera żółtego ,3 bułki kajzerki ,
przyprawy:sól,pieprz,gałka muszkatułowa,imbir,zielona pietruszka,papryka ostra,vegeta /bio/
Przyprawy dajemy jakie lubimy.Ja dodałam czosnku 2 ząbki.
Drobno pokroić pieczarki i cebulę,skropić /pieczarki/sokiem z cytryny podsmażyć na tłuszczu,wystudzić.Roztrzepać 5 jajek w śmietanie,bułki pokroić /nie świeże/w drobną kostkę,ser zetrzeć na tarce o większych oczkach,dodać przyprawy -wymieszać.Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą ,wyłożyć masę ,piec w piekarniku ok 1 godz.Po przestudzeniu w lodówce na kilka godzin,najlepiej na noc. Kroić w grube plastry ,można podać z sosem jaki lubimy.Ten pasztet jest też dobry na ciepło z sosem , np.Chutnej z mango.
zdjęcia z przedwczoraj:
Załączniki
po upieczeniu
po upieczeniu
po wystudzeniu
po wystudzeniu
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
Merghen
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2323
Rejestracja: 2010-09-01, 07:22

Re: Pasztet z pieczarek

Post autor: Merghen »

Halinko, ciekawa jestem czy zamiast zwykłego sera żółtego można użyć mozzarelli?
Ogród:
Zasadzany na ugorze

Zapraszam, Małgorzata
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Pasztet z pieczarek

Post autor: malina »

Małgosiu ser jest potrzebny do związania masy ,musisz wypróbować mozzarellę tylko nie pokruszysz ją drobno i zostaną widoczne grudy,może zastąpisz innymi serami np. Grana .
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
shikusia
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
Posty: 20
Rejestracja: 2010-04-15, 17:37

Re: Pasztet z pieczarek

Post autor: shikusia »

Można do tego pasztetu pieczarki zetrzeć na jarzynówce? nie będą zbyt rozdrobnione?
shikusia
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Pasztet z pieczarek

Post autor: malina »

shikusia pisze:Można do tego pasztetu pieczarki zetrzeć na jarzynówce? nie będą zbyt rozdrobnione?
Można ,jak nie mam czasu też tak robię ,najlepiej wypróbować czy Ci będzie smakowało. :hyhy:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Kamikaze34
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 15
Rejestracja: 2014-10-03, 14:55

Re: Pasztet z pieczarek

Post autor: Kamikaze34 »

Fajny przepis! :) powiedz tylko jaką konsystencję powinna mieć mniej więcej masa przed wlaniem do formy?
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Pasztet z pieczarek

Post autor: malina »

Jest podobna jak na mielone ,nie spada z łyżki ,obojętnie jaka będzie ,będzie dobra bo jajka zwiążą i bułka wchłonie nadmiar soku . :)
Na 1 zdjęciu widać gęstą masę .
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

Re: Pasztet z pieczarek

Post autor: KRYSTYNA1 »

FAJNY PRZEPIS, ja robię z jajkami i pieczarkami.

PASZTET JAJECZNO PIECZARKOWY

• 10 ugotowanych jajek
• 2 surowe jajka
• 500 g pieczarek
• 1-2 pęczki szczypiorku
• 1 pęczek natki pietruszki
• 2 łyżki jogurtu naturalnego (ja daję grecki) lub majonez
• 1 cebula
• ½ łyżeczki suszonej bazylii
• ½ łyżeczki majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• ½ szklanki otrębów owsianych lub bułki tartej
• sól
• pieprz
Ugotowane jajka i surowe pieczarki drobniutko kroimy. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy . Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię , majeranek i paprykę. Masa powinna być dobrze słona i pieprzna. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, jogurt. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Studzimy i całkowicie zimny wyjmujemy z blaszki.

Smacznego !
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
ODPOWIEDZ