Kuchenne sposoby na...

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: tadek »

lilia0405 pisze:
tadek pisze:Makowiec japoński:
Potrzebujemy ok. pól kilograma maku, trzeba go sparzyć i zemleć ze szklanką cukru.
Z drugą szklanką cukru utrzeć pół kostki masła, dodać żółtka z dziewięciu jajek, poddusić pół kilo jabłek i też dodać, dosypując sześć łyżek kaszki manny, z połowę paczki proszku do pieczenia.
Można dosypać garść bakali a na końcu pianę z białek.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do formy, najlepiej na papier do pieczenia.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Kiedyś piekłam taki makowiec ale nie widziałam , że on japoński :oczami:
Lilu, a dlaczego japoński?
- I tak nikt nie wie... :rotfl:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
lawender
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1153
Rejestracja: 2014-01-12, 11:59

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: lawender »

Ja dziś piekę SALCESON..szybkie ,smaczne,wilgotne ciemne ciasto z jabłuszkami :)Pozdrawiam,,,i biegnę do kuchni,,,,,:)
Pozdrawiam serdecznie Ola - Lawender:)
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: tadek »

SALCESON ? :przestraszony: Jak znajdziesz chwilę, to podaj przepis. Ja za chwilę będę piekł babkę... i zastanawiam się czy Twój "salceson" nie był by czasami lepszy.
Jabłka mam, z promocji, po dwa złote kilo. :P
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: lilia0405 »

SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 szklanka oleju
1 opakowanie cukier wanilinowego
2-3 łyżki ciemnego kakao ja używam tego z wiatraczkiem
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 jabłek średniej wielkości
Najbardziej mozolna część to dla mnie obieranie i krojenie jabłek w kostkę.

Następnie musimy utrzeć cukier z jajkami, a pozostałe suche składniki zmieszać ze sobą.
Przelewamy jajka do naszych "suchych składników", dodajemy olej. Możecie wymieszać masę mikserem, ale jest ona bardzo gęsta i ciężko to wychodzi. Dobrze by było mieć wtedy dość dużą miskę.
Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Wymieszać.

Blachę smaruję margaryną i wysypuję bułką tartą. Przekładam masę i rozprowadzam ją. Może być ciężko, ale po chwili wszystko ładnie się rozłoży.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175stop. C na 45-50 minut.


Obrazek
Swego czasu często piekłam , bo szybkie i dzieciakom smakowało. Znikał w mig.
Jak mój Kubuś miał z 5 lat upiekłam "salceson" a piekłam wieczorem , bo jak wcześniej to już w niedzielę było ciasto reglamentowane. :lol: A że to był ranny ptaszek do wstawania, raniutko wstał i opykał 3/4 blachy i i tak niedziela była reglamentowana. :lol: Na moje pytanie dlaczego tyle zjadł, odpowiedź była prosta, bo smakowało :rotfl:

-- Ostatnio dodano 2 lut 2014, o 12:56 --

A ja biorę się za "Raffaello" :)
Awatar użytkownika
wasilewska101
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3977
Rejestracja: 2010-01-20, 11:14

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: wasilewska101 »

Pięknie to wygląda ,salcesonowa odmiana szarlotki ..
Awatar użytkownika
lawender
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1153
Rejestracja: 2014-01-12, 11:59

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: lawender »

HI..hi...Lila mnie ubiegła z wstawieniem przepisu.:) Ale moje wygląda tak samo:)Naprawdę smaczne:)
Pozdrawiam serdecznie Ola - Lawender:)
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: lilia0405 »

Olu narobiłaś mi ochotę na "salceson" oprócz "raffaello" i go szybciutko zrobiłam
Obrazek
Obrazek
Zanim skończyłam "raffaello" połowa już zginęła :lol:

Kawka a do niej coś słodkiego
Obrazek
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: Iga51 »

Ale narobiłyście apetytu tymi słodkościami. Lilka, a mogłabyś podać jeszcze swój przepis na raffaello? Wygląda bardzo apetycznie. Takie ciasta z kremami bardzo lubię. :lol:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: tadek »

Podobają mi się wasze placki, upiekę takie ciasto w przyszłą sobotę. :hyhy:

Natomiast dzisiaj upiekłem klasyczną babeczkę z wisienkami i rodzynkami. ;)
2-P1100183.JPG
1-P1100189.JPG
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: lilia0405 »

RAFFAELLO
Biszkopt:
  • 6jajek
    1 szkl. cukru
    1 łyżka oleju
    1/2 szkl.mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijamy pianę z białek, dodać,cukier+ żółtka, dodajemy mąki , proszek i olej, mieszamy łyżką. Wykladamy na blachę, w moim piecyku piekę nie dłużej jak półgodziny.

Krem:
  • 3 szkl.mleka
    3/4 szkl. cukru
    1szkl. mąki pszennej
    1 kostka masła
    aromat waniliowy
Pół mleka gotujemy w drugiej połowie rozpuszczamy make i cukier , aromat. Do gotującego mleka wlewamy druga część i gotujemy. Konsystencja budyniowa ma być.
Po ostygnięciu budyniu rozcieramy masło i dodajemy partiami budyń, ucieramy na gładki krem.
Masa kokosowa:
  • 20dag wiórek kokosowych
    2 łyżki masła
    cukier lub zapach waniliowy.
Masło rozpuszczamy, wsypujemy wiórki i podsmażamy, kokos musi lekko się zrumienić. Zestawiamy i studzimy.

Biszkopt kroimy na pół, spodnia warstwę smarujemy kremem, około 3/4 kremu. Kładziemy drugą częśc biszkoptu, rem i na krem podsmażone wiórki.

W sumie w ciągu godziny można się wyrobić.

Smacznego :)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: Iga51 »

Lilka, wspaniałe ciasto. Wszystkie składniki mam, zaraz biorę się za pieczenie. Dziękuję Ci bardzo za przepis.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: tadek »

Igo jak upieczesz, pochwal jak tobie udało się to ciasto. ;)
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: Iga51 »

Tadziu, no to się chwalę

Obrazek

Obrazek

Lilko, jeszcze raz dzięki za przepis. Raffaello się udało. Co prawda zabrało mi trochę więcej niż godzinę, bo jestem gapa i wiórki robiłam dopiero na końcu , no to musiałam czekać aż wystygną. Już smakowałam. Jest świetne. Tylko tych wiórków wyszło strasznie dużo.
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: lilia0405 »

Z wiórek po jakimś czasie robi się skorupka i już nie spadają.
Przepis to baza a później i tak modyfikujemy, według uznania u mnie akurat lubią taką grubsza warstwę wiórek.


Igo pysznie wygląda :)
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: malina »

Panie Tadeuszu czego pan jeszcze nie potrafi? Podziwiam ,pozdrawiam.Halina :padam:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
ODPOWIEDZ