Pierniczki

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
Awatar użytkownika
El-ka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1302
Rejestracja: 2009-01-30, 14:19

Post autor: El-ka »

:rotfl: Dziękuje Halince i Kasi, jeżeli już Kasiu wypróbowane to je zrobię.
:serce: :hurra:
pozdrawiam Elżbieta
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Dla zobrazowania parę zdjęć :-)
Zdobienia w głównej mierze wykonane przez dwie nastolatki ;-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I taką choineczkę z tych pierniczków zrobiłam :->
Obrazek
Awatar użytkownika
El-ka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1302
Rejestracja: 2009-01-30, 14:19

Post autor: El-ka »

A ile godzin Kasiu przy tym spędziłaś ;-) , brawa dla nastolatek :super: :hurra: , nie wiem czy będę taka wytrwała. To jeszcze muszę kupić jakieś groszki i pastylki :roll:. Jak coś spłodzę też wrzucę, albo wyrzucę :mrgreen:.
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
OlgaVD
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 370
Rejestracja: 2010-10-25, 19:08

Post autor: OlgaVD »

Witam :-)
Ja też chcę zrobić pierniczki :mrgreen: Spróbuję przepis Kasi :-) Przepraszam, ale mam kilka pytań :oops: :

2 op. przyprawy do piernika - nie wiem co to jest 'op'
1 paczka cynamonu - ile to gram (mam paczkę cynamonu 10 g)
1/4 kg tłuszczu - to masło, margaryna ???
2 łyżki śmietany (słodkiej) - co to znaczy 'słodkiej'? Z cukrem?
2 dkg amoniaku (1 łyżka równa rozpuszczona w wodzie) - czy mogę zamienić je na proszek do pieczenia? ile?
Z czego zrobieni desenie na pierniczkach? Na pewno można używac przepis na lukier, który napisał dawidbanan?
:-)
Pozdrawiam Olga
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Już wyjaśniam :->

2 op. czyli 2 opakowania (paczuszki). Moje mają po 40 g, dlatego daję mniej, do około 1,5 opakowania.
Cynamon - tyle ile lubisz. Nie pamiętam ile moja paczuszka cynamonu ważyła, ale 10 g może być :-)
1/4 kg tłuszczu - to masło lub margaryna, ja daję margarynę do pieczenia (w Polsce pod znaną nazwą "Kasia" ;-) )
łyżki śmietany (słodkiej) - co to znaczy 'słodkiej'? Z cukrem?
Słodka czyli zwykła śmietanka, aby ją odróżnić od ukwaszonej nazywam ją słodką.
2 dkg amoniaku (1 łyżka równa rozpuszczona w wodzie) - czy mogę zamienić je na proszek do pieczenia? ile?
Proszek dodajesz również (1 lub 2 łyżeczki), oprócz amoniaku. Nie wiem niestety czy pierniczki bez amoniaku będą takie same :-| Myślę jednak, że możesz spróbować, ale wówczas nie rozpuszczaj proszku w wodzie, tylko dodaj sypki, łącznie ok. 3-4 łyżeczki.
Z czego zrobieni desenie na pierniczkach? Na pewno można używać przepis na lukier, który napisał dawidbanan?
Nie wiem czy można, gdyż nie próbowałam tego przepisu. Osobiście nigdy nie używam białka jaj do lukrów, robię lukier z samej wody i cukru-pudru + ewentualnie sok z cytryny (nie będzie wówczas biały). Możesz też zwykły cukier rozpuścić na karmel i posmarować gorącym pierniczki, są wtedy jak lakierowane, ale też klejące się ;-) (takie też są na zdjęciach).
U nas w sklepie są gotowe pisaki cukrowe do zdobienia (różne kolory) i tego głównie dziewczyny używały + drobne cukiereczki czy posypka.
Generalnie nadaje się wszystko co słodkie ;-) Np. kandyzowane owoce pokrojone, lukry w różnych kolorach, rozpuszczona czekolada, czekolada starta na wiórki, itp. :-)

Udanych wypieków życzę i mam nadzieję, że pierniczki będą dobre :-)

Przy okazji - cynamon, będący świetną przyprawą do pierników, może być też wykorzystany w ogrodzie na kilka zaskakujących sposobów! Przeczytajcie w poradniku forum: Cynamon w ogrodzie. Zastosowanie cynamonu w uprawie roślin!
Awatar użytkownika
OlgaVD
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 370
Rejestracja: 2010-10-25, 19:08

Post autor: OlgaVD »

Kasiu, bardzo dziękuję :-)
Może dziś zrobię :-D
Tylko nie wiem, czy znajdę w naszych sklepach przyprawy do piernika (już dawno nie widziłam, przecież nie mamy bialoruskich i rosyjskich, kiedyś byli tolki polskie, ale dawno to było :-D ). Może zrobię sama :mrgreen:
Nigdy nie widziłam u nas gotowe pisaki cukrowe do zdobienia :-( Czos wymyslę :mrgreen:
Mam nadzieje, że u mnie wyjdzie :mrgreen:
Pozdrawiam Olga
Awatar użytkownika
OlgaVD
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 370
Rejestracja: 2010-10-25, 19:08

Post autor: OlgaVD »

Kasiu, jeszcze chcę uściślić z łyżkami :mrgreen:
Wiem: Stołowa łyżka (to wielka łyżka, którą jedzą zupę), deserowa łyżka (niewiele mniejsza), herbaciana łyżka (do cukru od herbaty), kawowa łyżka (ona jest taka sama mała).
Co jest łyżka i łyżeczka? :oops: :mrgreen:
Pozdrawiam Olga
Awatar użytkownika
El-ka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1302
Rejestracja: 2009-01-30, 14:19

Post autor: El-ka »

Odpowiadam za Kasię łyżką jemy zupę, a łyżeczką np. mieszamy herbatę, jemy ciasta, są jeszcze mniejsze łyżeczki, ale tych nie bierzemy pod uwagę
w przepisach. :lol:.Ta łyżeczka jest do małych kawowych filiżanek i do ciasta, jak ktoś jest na diecie ;)
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
OlgaVD
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 370
Rejestracja: 2010-10-25, 19:08

Post autor: OlgaVD »

Dziękuję, Elżbieto :-) :-) :-)
Pozdrawiam Olga
Awatar użytkownika
dawidbanan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 89
Rejestracja: 2010-11-25, 19:07

Post autor: dawidbanan »

OlgaVD pisze:Na pewno można używac przepis na lukier, który napisał dawidbanan?
:-)
Malowanie pierniczków(te są bez dziurek, będą na stole, mam jeszcze z dziurkami, które będą na choinkę):
Obrazek

Obrazek

Ten lukier fajnie i szybko zasycha na pierniczkach.
Farbowałem go kakaem ;-)
"Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Post autor: Danka »

Oczami już jem :rotfl: ale pychotki.
Awatar użytkownika
El-ka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1302
Rejestracja: 2009-01-30, 14:19

Post autor: El-ka »

Obiecałam, że pokaże, ale proszę się nie śmiać :mrgreen:.
Załączniki
Gałganki 109.jpg
Gałganki 101.jpg
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
OlgaVD
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 370
Rejestracja: 2010-10-25, 19:08

Post autor: OlgaVD »

Elżbieto, piękne pierniczki :-)
A ja wczoraj nie zdążyłam ich zrobić :-(
Pozdrawiam Olga
Awatar użytkownika
El-ka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1302
Rejestracja: 2009-01-30, 14:19

Post autor: El-ka »

Bardzo jesteś miła Olgo, ale ja wiem jak wyglądają :hyhy:, ale za to są smaczne.
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Adżacha
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 343
Rejestracja: 2010-08-27, 22:03

Post autor: Adżacha »

Ale te wszystkie pierniczki wyglądają...Aż ślinka leci ;)
'"Stary las zanucił pieśń
zaklętą w pnie i korony drzew
Wiatru szum i rzeki szept
Powtarza wciąż słowiańską wieść" -Aminae
Mój "słowiański ogródek"
ODPOWIEDZ