Pierniczki

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
Awatar użytkownika
dawidbanan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 89
Rejestracja: 2010-11-25, 19:07

Pierniczki

Post autor: dawidbanan »

Dziś piekłem pierniczki:
Przepis na pierniczki:

Składniki:
250 g drobnego cukru
250 g płynnego miodu (np. lipowego)
100 ml mocnej kawy
300 g masła
800 g mąki pszennej
1 łyżka sody oczyszczonej
skórka drobno starta z pomarańczy
opakowanie przyprawy korzennej (lub własna kompozycja)
Przygotowanie:
Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu (cukier musi się dokładnie stopić), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła). Następnie dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. berłem, a potem ugniatamy ręką. Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej.

Przepis na lukier:
2 białka z dużych jaj miksujemy z 3 szklankami cukru pudru (kilka minut, mikserem na średnich obrotach), na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i miksujemy, aż całość będzie biała i aksamitna. Można dodać aromat np. pomarańczowy i barwniki spożywcze.


Obrazek

Obrazek
"Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Awatar użytkownika
edulkot
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1837
Rejestracja: 2010-05-11, 17:29

Post autor: edulkot »

Ale apetyczne i uśmiechnięte Twoje pierniczki :-P
Awatar użytkownika
dawidbanan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 89
Rejestracja: 2010-11-25, 19:07

Post autor: dawidbanan »

Mam nadzieje, że do świąt dotrwają :P
"Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Awatar użytkownika
roza333
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 191
Rejestracja: 2009-08-15, 15:52

Post autor: roza333 »

Witaj ogródek ładny ,pierniczki wyglądają smakowicie ja będę piekła jutro :-> pozdrawiam
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Post autor: Danka »

Apetyczne pierniczki i zapachniało świętami :oczami:
Awatar użytkownika
dawidbanan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 89
Rejestracja: 2010-11-25, 19:07

Post autor: dawidbanan »

Malowanie pierniczków:
Obrazek

Obrazek
"Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Awatar użytkownika
edulkot
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1837
Rejestracja: 2010-05-11, 17:29

Post autor: edulkot »

Dawidzie, to są smakowite arcydzieła :hyhy: :-P
Awatar użytkownika
roza333
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 191
Rejestracja: 2009-08-15, 15:52

Post autor: roza333 »

Ale śliczne te pierniczki.
Awatar użytkownika
Ha-linka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1012
Rejestracja: 2008-02-08, 08:09

Post autor: Ha-linka »

Pierniczki wyglądają apetycznie :D Bardzo ładnie je ozdobiłeś, oby tylko dotrwały do świąt :rotfl:
Pozdrawiam Halina
Moja oaza spokoju
Awatar użytkownika
Elzbieta M
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 7899
Rejestracja: 2010-09-22, 20:16

Post autor: Elzbieta M »

Dawidzie , jesteś wszechstronnie uzdolniony :-D . Czym jeszcze nas zadziwisz?
Awatar użytkownika
dawidbanan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 89
Rejestracja: 2010-11-25, 19:07

Post autor: dawidbanan »

Cieszę się, że pierniczki Wam się podobają :-)

A zadziwić to nie wiem czym..
"Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Awatar użytkownika
El-ka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1302
Rejestracja: 2009-01-30, 14:19

Pierniki

Post autor: El-ka »

Choć jestem "starą"gospodynią nie umiem upiec piernika :oops:, a marzą mi się małe pierniczki. Czy któraś z Pań ma przepis, który wyjdzie na 100%. :padam:
Kiedyś jak byłam młodą mężatką upiekłam takie "kamienie", że nikt ich nie chciał jeść :hyhy: Tak się skutecznie zniechęciłam, że już nigdy nie próbowałam. Wiem, wiem można kupić, ale to nie to samo :P Wiem, że niektóre muszą leżakować, ale może są takie nieleżakujące :mrgreen:.
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Ha-linka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1012
Rejestracja: 2008-02-08, 08:09

Post autor: Ha-linka »

Elu, ja będę piekła wg tego przepisu z netu, myślę że będą smaczne :D
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3 ... caid=6b6f9
Pozdrawiam Halina
Moja oaza spokoju
Awatar użytkownika
El-ka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1302
Rejestracja: 2009-01-30, 14:19

Post autor: El-ka »

Tylko nie wiadomo czy nie były upieczone wcześniej i czy zdążą skruszeć :niepewny:,a Święta za pasem.
pozdrawiam Elżbieta
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Podaję przepis który dostałam niedawno i wykorzystałam już, a pierniczki nam smakują :-)
Przepis generalnie jest ponoć na piernik kakaowy, ale znajoma która mi go dała też zrobiła z niego pierniczki.

1 kg mąki
2 op. przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
2 dkg amoniaku (1 łyżka równa rozpuszczona w wodzie)
1 paczka cynamonu
1/2 kg cukru
1/2 kg miodu
1/4 kg tłuszczu
4 jajka
To przepis na piernik, a dodatkowo do pierniczków dodajemy
2 łyżki śmietany (słodkiej) i proszek do pieczenia
oraz sporo więcej mąki - ale to można dodać na koniec

Mąka, kakao, przyprawy i cynamon wymieszać. Tłuszcz, cukier, miód - rozpuścić. Gorące wlać do mąki, dodać śmietanę, jajka i amoniak. Wyrobić ciasto.
Ciasto teraz jest bardzo klejące więc nie da się wywałkować z niego płatu do wycinania pierniczków, dlatego trzeba dodać teraz więcej mąki. Niestety nie podam ile, gdyż dodawałam "na oko", lecz musi być jej tyle, aby się udało rozwałkować i wycinać kształty.
Piekę w elektrycznym piekarniku więc temp. stała wynosi ok. 200 C. Gdy piekarnik jest rozgrzany wystarczy pierniczkom ok. 10 min. Piekę na papierze. Pierniczki są miękkie gdy się je wyjmuje po tym czasie i trzeba chwileczkę poczekać, aż ostygną, wówczas dadzą się zdjąć z papieru bez problemu.Są praktycznie gotowe do jedzenia po wystygnięciu.
Zdobienie już wg uznania :-)
ODPOWIEDZ