Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: tadek »

Widać rękę mistrza Małgosiu ! :shock:
Z tego co napisałaś "wygrzebałam stary zeszyt ze szkoły" wnioskuję że uczyłaś się w szkole gastronomicznej? Czy to jest fakt?

- Do zaserwowanych przez Ciebie nóżek, poproszę jeszcze buraczki oraz pyzy... :mrgreen:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: Iga51 »

Każdy lubi inaczej. Mój mąż tak jak u Halinki, z kaszą gryczaną, ja koniecznie do tych nóżek, makaron i gotowaną marchewką. Buraczki też mogą być.
Małgosiu, danie wygląda smakowicie i na pewno było smaczne. A Ty z czym podałaś?
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: mmmm5 »

A ja jestem taka głodna !!!! :( :( :zalamany:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: tadek »

To jeszcze zjedz skibkę chleba Marysiu, aby lepiej się Tobie spało... :|
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: Iga51 »

Tylko o tej porze Tadziu, nie powinno się już jeść. Ale ja po tych nóżkach też zrobiłam się głodna i zajadam budyń z czarną porzeczką.
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 257
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: goja.k »

Widzę, że wpadły Wam w oko ;)
Halinko - masz rację gryczana pasuje - tylko mnie ona jakoś nie chce przejść przez gardło.
Tadziu - tak skończyłam liceum gastronomiczne, a potem zmieniłam kierunek na studia turystyczne, ale bliżej mi do kuchni i ogródka.
Iguś - dokładnie tak każdy lubi inaczej. Ja zjadłam z kluskami śląskimi a resztę sosu wymoczyłam chlebem. Pycha :)
Zapraszam do domu Małgorzata
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: KRYSTYNA1 »

Same smakołyki , Małgosiu twój kurczak aż woła żeby go zjeść :lol: ja bym go zjadła z ziemniaczkami posypanymi koperkiem. :lol:
Zapiekanka Halinki tez smakowicie wygląda.
Ja ostatnio robiłam łososia pod pierzynką, a dzisiaj zrobiłam "Łososia gravax"w soli,pieprzu, z papryką wędzoną, cukrem i odrobiną ginu, a na tą marynatę duuuża ilość koperku. Na razie stoi w lodówce, a w niedzielę będzie kosztowanie :lol: :lol:
Załączniki
łosoś pod pierzynką :)
łosoś pod pierzynką :)
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: malina »

Krystyno - stoi w lodówce i będziesz go później smażyć czy już jest gotowy do zjedzenia na zimno :/
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: KRYSTYNA1 »

Halinko , z łososia zamarynowanego tylko trzeba koperek z marynatą nożem zsunąć i już jest gotowy na zimno do jedzenia.
Dzisiaj zrobiłam ujście zbierającego się płynu spod łososia i nadal obciążony poczeka do jutra lub do niedzieli. Zazwyczaj 2-3 dni tak trzymam go pod obciążeniem. :)
Załączniki
1-sza warstwa marynaty
1-sza warstwa marynaty
2-ga warstwa koperek
2-ga warstwa koperek
zawinięty, pod obciążeniem
zawinięty, pod obciążeniem
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: mmmm5 »

Chyba ogladałam w którymś programie Mak----cza ten przepis ,myślę,że bedzie b.smaczny (oczywiście łosoś a nie M) :hyhy:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
Awatar użytkownika
Agnieszka123
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1738
Rejestracja: 2014-07-19, 07:52

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: Agnieszka123 »

Ja też uważam, że łosoś będzie palce lizać, a M... raczej mało strawny :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Wszystkich
Agnieszka
Mój azyl
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: KRYSTYNA1 »

Ten przepis mam z internetu i robię go już parę lat, tylko dodaję albo zmieniam niektóre składniki.
Robiłam podobnie pstrąga, nie był zły, ale ja wole w tej wersji łososia.
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: KRYSTYNA1 »

Dzisiaj łososia odwinęłam, górną warstwę zsunęłam i już łosoś jest gotowy do jedzenia. :)
Załączniki
5.JPG
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6982
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: malina »

To nie był obiadek , ale wczesna kolacja z sąsiadami , paszteciki o dwóch smakach , barszcz czerwony i nie zastąpiony mój sernik - puszek no i reszta.............
Ciasto na paszteciki proste , można je zrobić /upiec/ dzień wcześniej bo odgrzane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze - spryskać wodą i chwilę zapiec w piekarniku , uprościmy sobie nawał pracy przed imprezką .
Ciasto :
2 szkl .mąki , 1/2 kostki margaryny , 1/2 szkl. śmietany 18% gęstej , 2-3dkg drożdży
drożdże rozmieszać w śmietanie , dodać resztę składników , zagnieść , wałkować na pasek szer.10cm nałożyć nadzienie , posmarować brzeg jajkiem , zwinąć i pokroić ukośnie , lub nadać inny kształt aby nie pomylić różnych nadzień . Wierzch posmarować jajkiem i zapiec do zrumienienia ok.20 min , ja pod koniec włączam na chwilę wentylator .
Jedno nadzienie to pieczarki , drugie mięsne .Można pod koniec pieczenia położyć paski sera .
Ja robię z podwójnej porcji przepisu .
Załączniki
CAM00432.jpg
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: tadek »

Ale pyszności pokazujecie dziewczyny... :super:

Tak wspaniale podane obiadki, na pewno zjadły by wszystkie niejadki! :mrgreen:

Ups, ale mi się "rymneło". :rotfl:

Ja jutro będę smażył na obiadek pospolitą mirunę... :mrgreen:
  • Obrazek
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
ODPOWIEDZ