Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Witajcie czy ktoś z Was robi krokieciki z ziemniaków i sera żółtego? Ja kiedyś robiłam często, potem chyba wszystkim się przejadły a teraz odkryłam ten przepis na nowo.
KROKIETY Z ZIEMNIAKÓW I SERA:
ok 1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 jaja + 1 jajko do panierki
natka pietruszki
sól, pieprz
100g startego żółtego sera
1-2 łyżki mąki
bułka tarta do panierki
W misce mieszam ziemniaki, natkę drobno posiekaną, ser, jaja, przyprawy, stopniowo dodaję mąkę w miarę potrzeby. Z masy formuję płaskie kotleciki, maczam w jajku i bułce tartej, smażę na oleju aż będą rumiane.
Krokiety smakują najlepiej z sosem pieczarkowym:) mniam....
Do krokietów można wykorzystać ziemniaki pozostałe z wczorajszego obiadu. Smacznego:)
KROKIETY Z ZIEMNIAKÓW I SERA:
ok 1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 jaja + 1 jajko do panierki
natka pietruszki
sól, pieprz
100g startego żółtego sera
1-2 łyżki mąki
bułka tarta do panierki
W misce mieszam ziemniaki, natkę drobno posiekaną, ser, jaja, przyprawy, stopniowo dodaję mąkę w miarę potrzeby. Z masy formuję płaskie kotleciki, maczam w jajku i bułce tartej, smażę na oleju aż będą rumiane.
Krokiety smakują najlepiej z sosem pieczarkowym:) mniam....
Do krokietów można wykorzystać ziemniaki pozostałe z wczorajszego obiadu. Smacznego:)
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Wszystko co z ziemniaków /pyrów/ u mnie lubią ,dużo i różnorodne dania goszczą na stole z ziemniaków .
Gosiu ja jeszcze w innym wydaniu stosowałam Twój przepis - do środka nakładałam parówki lub mielone mięso i sos na to .
Gosiu ja jeszcze w innym wydaniu stosowałam Twój przepis - do środka nakładałam parówki lub mielone mięso i sos na to .
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Widać Małgosiu jak Twoje krokieciki skwierczą na patelni... apetycznie wyglądają.
Również znam tą potrawę i faktycznie, musiał bym ją któregoś dnia zrobić na obiad.
- Podam je z ... buraczkami.
.................................
Z Poradnika Ogrodniczego:
Ziemniaki (Solanum tuberosum) to osiągające około 60 cm wysokości rośliny o jadalnych bulwach. Przeciętna bulwa ziemniaka ma około 7 cm długości i 4 cm szerokości, białawą lub różowawą skórkę, miąższ biały lub żółtawy. Bulwy można spożywać po ugotowaniu - świeżo zebrane lub po okresie przechowywania. Stanowią doskonałe źródło skrobi, białka roślinnego i składników mineralnych. Na organizm działają odkwaszająco. Ziemniaki często są niesłusznie uważane za przyczynę otyłości. Jednak gotowane ziemniaki nie tuczą, dopóki nie dodamy do nich tłuszczu i soli - to te dodatki są niezdrowe dla naszego organizmu, a nie same ziemniaki. Unikajmy zatem ziemniaków w postaci frytek czy chipsów.
Czytaj dalej ...
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Moja Hanka uwielbia ziemniaki pod każdą postacią i myślę, że ten przepis by jej podpasywał, szczególnie z buraczkami za którymi również przepada,
- Agnieszka123
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1738
- Rejestracja: 2014-07-19, 07:52
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Ciekawy pomysł na te kotleciki ziemniaczane, wypróbuję
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Smakowicie wyglądają ziemniaczane kotleciki
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Można także zrobić z samych ugotowanych ziemniaków. Dodać gałki muszkatołowej, a potem sos grzybowy. Z normalnych leśnych grzybów. Równie smaczne.goskamaja pisze:Witajcie czy ktoś z Was robi krokieciki z ziemniaków i sera żółtego? Ja kiedyś robiłam często, potem chyba wszystkim się przejadły a teraz odkryłam ten przepis na nowo.
KROKIETY Z ZIEMNIAKÓW I SERA:
ok 1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 jaja + 1 jajko do panierki
natka pietruszki
sól, pieprz
100g startego żółtego sera
1-2 łyżki mąki
bułka tarta do panierki
W misce mieszam ziemniaki, natkę drobno posiekaną, ser, jaja, przyprawy, stopniowo dodaję mąkę w miarę potrzeby. Z masy formuję płaskie kotleciki, maczam w jajku i bułce tartej, smażę na oleju aż będą rumiane.
Krokiety smakują najlepiej z sosem pieczarkowym:) mniam....
Do krokietów można wykorzystać ziemniaki pozostałe z wczorajszego obiadu. Smacznego:)
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Danusiu, przyrządzasz często takie kriokieciki?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Krokieciki apetyczne spróbuję zrobić , ja robiłam z serem kopytka inaczej szagówki i bardzo dobre gotowałam i podałam polane tłuszczem:)
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Dzisiaj na obiad była inna forma zapiekanki ,
Ugotowałam tortellini ,zrobiłam sos beszamel dobrze przyprawiony ,sól ,pieprz,zioła jakie lubimy ,pesto paprykowe ,czosnek, ser ostry starty ,na tortellini położyłam usmażone maleńkie klopsiki na to wylałam beszamel, ser tarty i do piekarnika aż się ładnie zarumieniło.Do tego surówka z białej rzodkwi z jabłkiem +sos 1 łyżka śmietany z 1 łyżką majonezu +trochę soli ,cukru ,pieprzu i octu winnego .
Ugotowałam tortellini ,zrobiłam sos beszamel dobrze przyprawiony ,sól ,pieprz,zioła jakie lubimy ,pesto paprykowe ,czosnek, ser ostry starty ,na tortellini położyłam usmażone maleńkie klopsiki na to wylałam beszamel, ser tarty i do piekarnika aż się ładnie zarumieniło.Do tego surówka z białej rzodkwi z jabłkiem +sos 1 łyżka śmietany z 1 łyżką majonezu +trochę soli ,cukru ,pieprzu i octu winnego .
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Ale musiało pachnieć... apetycznie wygląda Twoja zapiekanka.
A pierożki (tortellini) kupiłaś, czy sama lepiłaś?
Halinko to jest Twój kolejny super pomysł na pożywny obiad, jaki można bez zbędnego trudu wykonać w międzyczasie... pomiędzy śledzeniem wydarzeń na Forum Ogrodniczym, sprzątaniem mieszkania, i oddawaniu się hobby.
JESTEŚ WSPANIAŁA !
Aby cieszyć się smakiem potraw doprawionych aromatycznymi, świeżymi ziołami wcale nie trzeba być właścicielem działki czy nawet przydomowego ogródka. Dla tych roślin, rosnących w naturze często w skrajnych warunkach, wystarczająca może okazać się nawet niewielka gliniana donica lub skrzynka balkonowa, w której zazwyczaj sadzi się pelargonie.
Świeże liście oraz pędy ziół, dodane nawet w niewielkiej ilości, znacznie podniosą walory smakowe przygotowanych dań, natomiast sam aromat ziołowych okazów z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie.
Jak tego dokonać, przeczytacie a artykule - Miniaturowy ogródek ziołowy, czyli uprawa ziół w domu, na balkonie i tarasie
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Tadziu ,dzięki za docenienie
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Och Halinko zrobiłam się głodna, aż u mnie pachnie
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Muszę się z Wami podzielić fajnym przepisem. Wygrzebałam stary zeszyt ze szkoły, trochę wzbogaciłam przepis i bardzo proszę pyszny obiadek ...
Składniki:
3-4 nogi z kurczaka (około 1 kg)
7 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 płaska łyżeczka rozmarynu
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
3 szczypty soli do nóżek
1 ząbek czosnku
garść grzybów suszonych
0,5 l wody
sól, pieprz do smaku
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
Nóżki przeciąć na połowę oczyścić z ewentualnych piórek i nadmiaru tłuszczu. Opłukać w zimnej wodzie. Jałowiec, ziele angielskie, kmin i rozmaryn rozgnieść w moździerzu. Mięso nasolić, natrzeć sosem sojowym i obsypać rozkruszonymi ziołami. Pozostawić na 0,5 godz. Na patelni rozgrzać 2,3 łyżki oleju i smażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do gęsiarki lub garnka z grubym dnem podlać gorącą wodą, dodać grzyby i czosnek. Dusić do miękkości mięsa (u mnie 45 minut). Uzupełniać między czasie wodą. Wyciągnąć mięso, rozmieszać skrobię w 1/4 szkl zimnej wody dodać do wywaru. Rozmieszać rózgą doprowadzić do wrzenia następnie dodać śmietanę, przyprawić i ponownie wymieszać. Do gotowego sosu włożyć mięso. Ściągnąć z ognia i podawać. U mnie z kluskami śląskimi ale genialnym dodatkiem będzie kasza jęczmienna.
Składniki:
3-4 nogi z kurczaka (około 1 kg)
7 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 płaska łyżeczka rozmarynu
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
3 szczypty soli do nóżek
1 ząbek czosnku
garść grzybów suszonych
0,5 l wody
sól, pieprz do smaku
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
Nóżki przeciąć na połowę oczyścić z ewentualnych piórek i nadmiaru tłuszczu. Opłukać w zimnej wodzie. Jałowiec, ziele angielskie, kmin i rozmaryn rozgnieść w moździerzu. Mięso nasolić, natrzeć sosem sojowym i obsypać rozkruszonymi ziołami. Pozostawić na 0,5 godz. Na patelni rozgrzać 2,3 łyżki oleju i smażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do gęsiarki lub garnka z grubym dnem podlać gorącą wodą, dodać grzyby i czosnek. Dusić do miękkości mięsa (u mnie 45 minut). Uzupełniać między czasie wodą. Wyciągnąć mięso, rozmieszać skrobię w 1/4 szkl zimnej wody dodać do wywaru. Rozmieszać rózgą doprowadzić do wrzenia następnie dodać śmietanę, przyprawić i ponownie wymieszać. Do gotowego sosu włożyć mięso. Ściągnąć z ognia i podawać. U mnie z kluskami śląskimi ale genialnym dodatkiem będzie kasza jęczmienna.
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Pychota , u mnie było by to danie z kaszą gryczaną .