Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorcia20-84
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 262
Rejestracja: 2008-05-11, 10:24

Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: dorcia20-84 »

Mała ściągawka kiedy zabraknie nam pomysłów na pyszny obiad dla rodziny - dzielcie się swoimi przepisami :mrgreen:


Łosoś zapiekany w śmietanie

Składniki:
- 50 dag filetu z łososia
- posiekana pietruszka
- 200 ml słodkiej śmietanki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- łyżka masła (niekoniecznie)

Sposób przyrządzania:

Do żaroodpornego naczynia włożyć dzwonka lub filety z łososia. Posolić, popieprzyć, zalać śmietaną. Wcisnąć sok z cytryny i posypać pietruszką. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 min. Gotowe!





KOTLECIKI Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ Z PIEPRZEM I CEBULĄ

Potrzebujemy:

1 średnia polędwica wieprzowa
2 duże cebule
sól, pieprz,
olej lub oliwa z pestek winogron do smażenia

Polędwicę pokroić na małe kotleciki, każdy z nich rozpłaszczyć dłonią, posolić, mocno popieprzyć, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka i całość dusić pod przykryciem aż cebula się zeszkli. Na talerzach ułożyć po kilka kotlecików, a na każdym z nich kupkę zeszklonej cebuli. Podawać z ziemniakami purée lub z opiekanymi talarkami ziemniaczanymi i z sałatką o ostrym, zdecydowanym smaku (np. z kiszonych ogórków lub z kwaszonej kapusty). Jest to bardzo proste danie, ale smaczne.




Lasagne



Składniki na 6 porcji

gotowe lasagne (mozna podgotowac kolo piecu minutek)
30 dkg żółtego sera (najlepiej mozarella)


SOS BOLOŃSKI:

30 dkg mielonego mięsa
1 puszka pomidorów bez skórki
koncentrat pomidorowy do smaku
laska selera naciowego
1 marchew starta na grubych oczkach
1 duża cebula
3 ząbki czosnku



SOS BESZAMELOWY:

0,8 litra mleka

8 dkg masła

1 płaska łyżka mąki

sól, pieprz, mielona gałka muszkatułowa




SOS BOLOŃSKI: Na dużej patelni na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać mięso, posypać szczyptą oregano i smażyć do miękkości. Dodać pomidory i w całości marchewkę, drobno pokrojony seler i litek laurowy, który po ok 30 min. wyjąć. Pod koniec doprawić solą pieprzem. Mozna dodac ulubionych ziol do smaku.

SOS BESZAMELOWY: Rozpuścić w garnku masło i zarumienić. Dodać mąkę i zasmażać 2-3 minuty. Do tego wlać powoli mleko i mieszać na gładką masę. Mieszając zagotować, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatułową.

Posmarować grubo masłem formę do pieczenia. Polać sosem beszamelowym i położyć warstwe makaronu, sos boloński, ser, sos beszamelowy, makaron, itd. Ostatnia warstwa to lasagne, starty ser i beszamel. Przed włożeniem do piekarnika polać 2 łyżkami oliwy. Piec 45 min. w temp. 180 stopni.

Pracochlonne ale pyszne:)
Dotykając Nieba nie zapomnij, ze stoisz na Ziemi



Moj ogrodek
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/viewtopic.php?t=436


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tula
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
Posty: 20
Rejestracja: 2008-09-20, 14:25

Post autor: Tula »

To ja podam dla odmiany potrawy, które robi się migiem :) Wszystkie rodem z Włoch.


Spaghetti ad aglio ed olio (spaghetti z czosnkiem i oliwą) to jedno z bardzo starych, tradycyjnych dań w środkowych Włoszech.

Składniki na 2 osoby:
- makaron spaghetti - 250 gram
- czosnek - 3 duże ząbki
- oliwa z oliwek - tak, żeby zakryć dno patelni

Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, w międzyczasie posiekać na dość cienkie plasterki czosnek i lekko zezłocić go na oliwie. Ugotowany, odlany makaron dorzucić na patelnię i minutkę podsmażać z oliwą i czosnkiem, cały czas mieszając. I gotowe. Czosnek nie może być usmażony na brązowo, bo nabierze nieprzyjemnego smaku.
Można podawać posypane tartym serem.



Orecchiette con broccoli (uszka z brokułami)

Składniki na 2 osoby:
- makaron uszka - 250 gram (on ma kształt takich malutkich jakby czapeczek, co wejdą na kciuk)
- brokuły - przynajmniej jeden taki średni, ale można dać mnóstwo jak ktoś lubi
- kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Nastawić wodę na makaron. Nastawić wodę na brokuły. Brokuły pociąć na niewielkie cząstki. Wrzucić makaron do gara i niech się gotuje. Wrzucić brokuły do osolonego wrzątku i pilnować, bo takie cząstki migiem się ugotują, szybciej niż makaron. Odlać brokuły. Odlać makaron i z powrotem go do gara. Dorzucić brokuły do makaronu, dodać oliwę, wymieszać. Gotowe. Można podawać posypane tartym serem.



Risotto alla zucca (risotto z dynią)

Składniki na dwie osoby:

- kilka plasterków surowego boczku
- pół cebuli (najlepiej białej)
- łyżka tłustej śmietany
- szklanka ryżu
- trochę tartego sera
- kawałek dyni wielkości małego talerzyka (może być też melon)
- kilka łyżek oliwy z oliwek

do podlewania około 1 litr
- albo rosołu (wczorajszego na przykład ;) )
- albo bulionu z kostki
- albo wody, w której wcześniej zagotowano garść świeżych liści bazylii (z melonem lepiej tę opcję)

Przygotowanie:
Na kilku łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę i posiekany boczek. Dodać dynię posiekaną w kostki ok. 1cmx2cm, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli dynia już się nieco ciapie, to dodać surowy ryż. Smażyć mieszając około 5 minut. Następnie dodać nieco rosołu/bulionu/wody tak, aby cały czas miało konsystencję papki. Co chwilę mieszać i w miarę potrzeby dodawać płynu, aż ryż będzie ugotowany (15-20 min). Na koniec dodać łyżkę śmietany oraz trochę tartego sera i dobrze wymieszać. Gotowe.
Można podawać posypane posiekaną pietruszką i tartym serem.



Co do sosu bolońskiego dodałabym jedną uwagę - cebuli nie smaży się, należy tylko zeszklić. Czosnek i oregano zawsze dodajemy pod koniec gotowania.
Awatar użytkownika
zielino mi
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 14
Rejestracja: 2008-01-25, 12:40

Post autor: zielino mi »

Widzę, że ktoś lubi kuchnię włoska podobnie jak ja ;) Risotto z dynią pójdzie na pierwszy ogień, bo dziś zostało mi troszkę z zupy. Mam nadzieje, że wyjdzie mi prawdziwe włoskie, bo póki co to szczęścia do tego dania nie miałam ;( A jest jednym z moich ulubionych. Zresztą spaghetti też uwielbiam, szczególnie z suszonymi pomidorami, albo czosnkiem i pepperoni, albo pesto albo ..... na 1001 sposobów ;)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: tadek »

O kurcze!! :zdziwko:
Coś niedobrego się chyba stało w tym wątku !
Dorcia rozpoczęła ciekawy wątek, podchwyciły go dwie następne osoby i potem cała trójka znikła !? :przestraszony:
Czyżby nastąpiło jakieś zbiorowe zatrucie ?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: lilia0405 »

tadek pisze:O kurcze!! :zdziwko:
Coś niedobrego się chyba stało w tym wątku !
Dorcia rozpoczęła ciekawy wątek, podchwyciły go dwie następne osoby i potem cała trójka znikła !? :przestraszony:
Czyżby nastąpiło jakieś zbiorowe zatrucie ?
Tadziu nie ma problemu, czekamy na Twoje propozycje ;) :-P

-- Ostatnio dodano 13 kwie 2012, o 08:41 --

Jako, że teraz sporo czasu spędzam na działce albo na innych pracach poza domem, staram się robić posiłki w miarę szybkie.


ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
ziemniaki pokrojone w talarki( jak są z poprzedniego obiadu mogą być lub troszkę wcześniej ugotowane w mundurkach)
kiełbaska, boczek lub mięsko( do wybory albo wszystkiego po troszku)
cebula, czosnek
ser
Sorry nie podaje ilości ale ja tak na oko, ;)

W naczyniu żaroodpornym warstwami układamy, ziemniaki posypane przyprawą do ziemniaków, pieprzem i solą jak nie solone, podsmażoną kiełbaskę z cebulką i czosnkiem, i znowu ziemniaczki, tyle warstw robimy na ile starczy towaru lub jakie jest wysokie naczynie, ostatnia warstwa ziemniaki i posypujemy serem. pieczemy w piekarniku do 30min.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: tadek »

Lili, aż strach się bać!
Jesteś teraz drugą osobą która wpisała się w tym wątku a jak wpisze coś trzecia, to czy my nie znikniemy?
- Tak jak poprzednia trójka? :przestraszony: :rotfl:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: lilia0405 »

tadek pisze:Lili, aż strach się bać!
Jesteś teraz drugą osobą która wpisała się w tym wątku a jak wpisze coś trzecia, to czy my nie znikniemy?
- Tak jak poprzednia trójka? :przestraszony: :rotfl:

Woj czego to się bać :zdziwko: , do odważnych świat należy ;) :rotfl:

A jak znikniemy Tadziu to oboje :P :hyhy: :hyhy:
użytkownik usunięty

Jeśli lubimy ruskie

Post autor: użytkownik usunięty »

No to żebyście całkiem nie znikli prosty, by nie rzec że prostacki przepis na obiadek.
Nie wiem czy już był taki całkiem prosty przepis dla wielbicieli ruskich pierogów, bez robienia pierogów. ;)

Gotujemy makaron (świderki czy kolanka), do niego dodajemy podsmażoną na złoto cebulę w sporej ilości i rozdrobniony twaróg. Mieszamy składniki solimy i pieprzymy do smaku. Nawet nie ma potrzeby podawania proporcji, jak kto lubi.

:)
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: tadek »

Danielo, jesteś trzecią osobą której brakowało do zniknięcia.
Nie licz że z nami nie znikniesz. W tej chwili możne nas uratować jakiś cud, chyba że przez te 4 lata przekleństwo zniknięcia z nudów zmarło. :rotfl:
Chyba że faktycznie w razem trójkę znikniemy w kuchni, aby przygotować wszystkim tu zebranym jakiś pyszny, świąteczny obiad z okazji ponownego rozruszania zapomnianego tematu.
___________________

A co do prostych obiadków to proponuję kluchy z białego twarogu.

W zależności od ilości osób.
Bierzemy potrzebną ilość białego twarogu,
-na dwie osoby starczy kostka 25 dkg.
Do tego jajko i mąka.
Mąki należy dać tyle aby konsystencja ciasta nie była ani za miękka, ani za twarda. Na wyczucie. Lepiej mniej, aby potem można było dosypać.
Wszystkie składniki wkładamy do miski, łączymy je przez ugniatanie a następnie powstałą masę dzielimy widelcem lub łyżką na porcje wielkości małych kluseczek, które najlepiej kłaść od razu do wrzącej, osolonej wody.
Gotujemy z kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z cukrem i bułką tartą przyrumienioną na patelni na złoty kolor. Kto może i lubi może polać je ukwaszona śmietanką.
:D Proste?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: lilia0405 »

Aby odczarować wątek ciąg dalszy następuje :P .

Jako, że u mnie chłopa mnogo :rotfl: , obiadki muszą być treściwe i w odpowiedniej ilości :hyhy: .

ZAPIEKANKA MAKARONOWA
paczka makaronu świderki
wędlina
cebula
ser
sól, pieprz i koncentrat pomidorowy

Ugotowany makaron al dente, podsmażamy wędlinę z cebulą, mieszamy makaron z wędliną, doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat wymieszany z wodą, wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać serem i do piekarnika, na około30min.
Awatar użytkownika
dziwaczek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 524
Rejestracja: 2011-11-10, 17:35

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: dziwaczek »

Przy deszczowej niedzieli troszkę bardziej czaso i pracochłonny obiadek, ale warto ;-)
Udka z kurczaka z ryżem i warzywami
Składniki:
Udka
ryż
miód
przyprawa curry
czosnek
por
marchew
wywar z jarzyn (kostka rosołowa)
olej
papryka
sól czosnkowa

Poprzedniego dnia wieczorem (lub przynajmniej godzinę wcześniej):
do miski dajemy umyte i osuszone udka (4)
łyżkę miodu (wielokwiatowy)
czosnek (wg upodobania np. 4 ząbki rozgniecione lub pokrojone w plasterki)
curry (dużo)
Wszystko razem dokładnie mieszamy, nacieramy mięsko i odstawiamy do lodówki

Przygotowanie właściwe:
Udka lekko osączamy z marynaty, zdejmujemy czosnek i obsmażamy na rumiano na oleju (uwaga, pryska),
rozpuszczamy kostkę rosołową w gorącej wodzie (lub podgrzewamy wywar), por, marchewkę, papryki kroimy na drobne kawałki.
Do naczynia wlewamy trochę wywaru, wkładamy obsmażone udka doprawiamy solą czosnkową i dusimy.
Na oleju z podsmażania udek smażymy pora, marchewkę. Wsypujemy suchy ryż i chwilę podsmażamy. Następnie dolewamy troszkę wywaru i dalej smażymy, dodajemy paprykę, gdy płyn się wchłonie, kolejna porcja wywaru (jak risotto)... Oczywiście do mięska i ryżu dodajemy też pozostałość marynaty.

Przepis podawał kiedyś Maciej Kuroń, ale nie pamiętam czy to dokładnie w takiej wersji. Papryka może być świeża, ja dodaję poza sezonem podsmażoną na oliwie ze słoika (robię zapas w sezonie) - wtedy daję pod koniec gotowania.
Pozdrawiam
elka
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: tadek »

lilia0405 pisze:Jako, że u mnie chłopa mnogo :rotfl: , obiadki muszą być treściwe i w odpowiedniej ilości :hyhy: .

ZAPIEKANKA MAKARONOWA
paczka makaronu świderki...

Ugotowany makaron al dente, podsmażamy wędlinę z cebulą, mieszamy makaron z wędliną, doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat wymieszany z wodą, wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać serem i do piekarnika, na około30min.
Lilu, a czy "Twój chłop" podzieli się chociaż tą zapiekanką? Czy sam zjada całość? ;)
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
użytkownik usunięty

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: użytkownik usunięty »

tadek pisze: Lilu, a czy "Twój chłop" podzieli się chociaż tą zapiekanką? Czy sam zjada całość? ;)
Dzieli się pewnie tak (jak większość panów), że oddaje naczynie do zapiekania... do mycia. ;)
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Naleśnik - również na fajny obiadek?

Post autor: tadek »

Tu dzielimy się pomysłami na fajny obiadek...
No właśnie... a co z naleśnikami, szczególnie w formie mini podane z kapustą. :zdziwko:
Czy to też jest fajny obiadek? Czy fanaberia? :|
Ich wielkość nie pozwoliła nawet na zawiniecie w nie kapusty, nie mówiąc o braku jakiegokolwiek sosu, w którym moglibyśmy je maczać.
P1060891.JPG
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
pogodynka
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 148
Rejestracja: 2013-03-20, 10:57

Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki

Post autor: pogodynka »

Nie jem mięsa i mięso podobnych produktów ,więc zaproponuję-
naleśniki z farszem szpinakowym.Szpinak z dodatkiem czosnku,i do wyboru-ser żółty lub feta,
Jeśli nalesniki sie popanieruje ,mamy pyszne krokiety.
ODPOWIEDZ