Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Halinko, smak Tego wspaniałego placuszka z czym byś porównała ?
Nie chodzi mi o dodatki, które smak zmienią.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Ale pyszności...Już leci mi ślinka...Placek węgierski robię czasem, ale u mnie rodzinka woli małe placki ziemniaczane, tylko ziemniaki nie ścieram na miazgę ale na tarce do marchewki - tak na cienkie wiórki, i dodaję dużo cebuli, pieprzu a najlepiej ostrej papryki - bo im pikantniejsze tym lepsze. A jak jeszcze polać je kwaśną śmietaną...Pycha..
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Joanno ,ale to nie jest ten typowy placek węgierski z tartych ziemniaków z gulaszem .
Tadziu ,tego placka nie można porównać do niczego innego ,to oryginalny przepis z kuchni węgierskiej ,tak jak polskiego bigosu nie porównasz do niczego innego.
Tadziu ,tego placka nie można porównać do niczego innego ,to oryginalny przepis z kuchni węgierskiej ,tak jak polskiego bigosu nie porównasz do niczego innego.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Zgadza się, zapomniałam dodać, że mój węgierski placek to ten z tartych zmienniaków...ale gapa ze mnie Chętnie skorzystam z Twojego przepisu bo i coś mi się wydaje, że jak raz domownicy spróbują to będę błagać o dokładkę.
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
To był mój obiad ,dla innych może to być przekąska ,nie ma to nazwy bo wygląda i jest sałatką :
Opisuję od dołu talerza :burak pieczony w folii w piekarniku z łyżką wody i przyprawą ,po wystudzeniu pocięty na grube plastry, na to ser sałatkowy z Turka lub Mozarella ,mix sałat czerwona ,rukola,zwykła /kupione/ pomidory suszone w oleju z dodatkiem dyni nasion lub z dodatkiem żurawiny -posypane orzeszkami pini /lub innymi/i sezamem ,polane octem balsamiko i olejem z pomidorów.Jeżeli pomidory są z nasionami dyni ,posypujemy żurawiną i odwrotnie ,jeżeli z żurawiną ,posypujemy nasionami dyni.
Produkty kupujemy w L i D -u tam są np,dni włoskie i wtedy się zaopatrujemy.Nasze pomidory mają bardzo grubą skórę i nie da się jej pogryźć .Pychota ,docenią to bezmięsni lub tacy ,którzy chcą odżywiać się zdrowo.
Chciałam zaznaczyć że to mnie zapodano ,ja tylko zjadłam i Wam przekazałam .
Opisuję od dołu talerza :burak pieczony w folii w piekarniku z łyżką wody i przyprawą ,po wystudzeniu pocięty na grube plastry, na to ser sałatkowy z Turka lub Mozarella ,mix sałat czerwona ,rukola,zwykła /kupione/ pomidory suszone w oleju z dodatkiem dyni nasion lub z dodatkiem żurawiny -posypane orzeszkami pini /lub innymi/i sezamem ,polane octem balsamiko i olejem z pomidorów.Jeżeli pomidory są z nasionami dyni ,posypujemy żurawiną i odwrotnie ,jeżeli z żurawiną ,posypujemy nasionami dyni.
Produkty kupujemy w L i D -u tam są np,dni włoskie i wtedy się zaopatrujemy.Nasze pomidory mają bardzo grubą skórę i nie da się jej pogryźć .Pychota ,docenią to bezmięsni lub tacy ,którzy chcą odżywiać się zdrowo.
Chciałam zaznaczyć że to mnie zapodano ,ja tylko zjadłam i Wam przekazałam .
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Obiadek jak się patrzy
Można by powiedzieć że nie ma w nim nic sycącego, co było by błędem.
W sałatce znajduje się serek, są też nasiona z dyni, orzechy... jednym słowem "zdrowie na talerzu"
Smacznego Halinko, ja jestem jak najbardziej za !
A co z kolacją Halinko, będzie ?
Z poradnika Forum:
Można by powiedzieć że nie ma w nim nic sycącego, co było by błędem.
W sałatce znajduje się serek, są też nasiona z dyni, orzechy... jednym słowem "zdrowie na talerzu"
Smacznego Halinko, ja jestem jak najbardziej za !
A co z kolacją Halinko, będzie ?
Z poradnika Forum:
Rukola - właściwości i zastosowanie
Podstawowym surowcem nadającym się do spożycia są młode liście rukoli zbierane zanim jeszcze pojawi się pęd kwiatostanowy. Ich lekko piekący smak i bogaty bukiet aromatów z lekkim posmakiem orzechowym sprawił właśnie, że rukola ma szerokie zastosowanie kulinarne, będąc niezastąpionym składnikiem potraw przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Młode rośliny tworzą niewielkie rozetki wzniesionych ciemnozielonych listków, by po kilku tygodniach intensywnego wzrostu wytworzyć osiągający 50 - 60 centymetrów pęd kwiatostanowy z licznymi kremowymi kwiatami przypominającymi wyglądem kwiaty starej, dobrej rzodkiewki. Po zapyleniu tworzą się łuszczyny zawierające bogate w tłuszcze nasiona, które również zaczynają być coraz powszechniej wykorzystywane w celach kulinarnych, poszerzając możliwości zastosowania rukoli.
Smakowe właściwości rukoli warto wykorzystać podczas przygotowywania wielu popularnych potraw. Liście rukoli zawierają dużo witaminy C, spore ilości cynku i żelaza, a także blisko 20% białka roślinnego. Smakują najlepiej na surowo jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, aromatyczna ozdoba na kanapki oraz urozmaicenie farszu zapiekanek. Sprawdzają się również znakomicie jako aromatyczny dodatek do kefirów, past twarogowych, a także jajecznicy.
Czytaj dalej - Rukola - uprawa, właściwości, zastosowanie
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Kolacji nie jadam
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
To tak jak ja.
Ostatni posiłek jem mniej więcej o szesnastej, przeważnie późny obiad i tyle.
A jak z deserem do kawy, coś udało się wyczarować Halinko ?
Ostatni posiłek jem mniej więcej o szesnastej, przeważnie późny obiad i tyle.
A jak z deserem do kawy, coś udało się wyczarować Halinko ?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Tadziu ,jutro coś zrobię ,dzisiaj nie mam czasu , a teraz piecze córka chleb i z doskoków przeglądam forum z ciekawości co piszesz
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Świeży, gorący chleb z masłem i miodem ... to też wspaniały rarytas !
Halinko, siedzi już w piecu chlebek ?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Tadziu ,dlaczego Twoja kromeczka krzyczy ,chyba na widok tej czerwonej ściany i tylu noży ,pociąłeś się
Chlebek już zaczęty z masłem dżemem lub miodem ,to zamiast ciasta .
Tu mają być fajne obiadki , my zeszliśmy na temat chleba, Tadziu coś nam się poprzestawiało jak te godziny
Chlebek już zaczęty z masłem dżemem lub miodem ,to zamiast ciasta .
Tu mają być fajne obiadki , my zeszliśmy na temat chleba, Tadziu coś nam się poprzestawiało jak te godziny
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Zdjęcie kromeczki nie jest moje, skorzystałem ze zdjęcia wystawionego w Internecie.
Ale za ty Twój chlebek... wygląda wspaniale !
Masz racje Halinko, temat jest o obiadkach, a my rozmawiamy o chlebie...
Myślę że naszym usprawiedliwieniem może być to, że wiele osób zamiast porządnego obiadu zajada chleb...
Ale za ty Twój chlebek... wygląda wspaniale !
Masz racje Halinko, temat jest o obiadkach, a my rozmawiamy o chlebie...
Myślę że naszym usprawiedliwieniem może być to, że wiele osób zamiast porządnego obiadu zajada chleb...
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
- Agnieszka123
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1738
- Rejestracja: 2014-07-19, 07:52
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Halinko, na tak pyszny chlebek nawet kotek ostrzy sobie pazurki
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Kluski wyszły genialne. Już mam swoją miarę na 1 jajko daję 2 łyżki mąkitadek pisze:Napisz Małgosiu przy wolnej chwili, jak udały się Tobie lane kluseczki po poradzie Halinki.
Pomidory drobnoowocowe - odmiany, uprawa
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki
Gosiu , to takie proste ,wiedziałam że dasz radę
Jak chcę ala makaron robię na tyle rzadkie aby mi wyciekało powoli z lejka ,odsuwam łyżką w garnku na bok żeby się nie skleiły ,wyłączam zupę i przez chwilę same dochodzą , a jak odrywane łyżeczką musi ciasto być bardziej gęste ,dodaję mąki krupczatki lub kaszki manny,pietruszki lub koperku tak na zielono i wtedy dłużej muszą się parować .
Jak chcę ala makaron robię na tyle rzadkie aby mi wyciekało powoli z lejka ,odsuwam łyżką w garnku na bok żeby się nie skleiły ,wyłączam zupę i przez chwilę same dochodzą , a jak odrywane łyżeczką musi ciasto być bardziej gęste ,dodaję mąki krupczatki lub kaszki manny,pietruszki lub koperku tak na zielono i wtedy dłużej muszą się parować .