Halinko ,też czasami robiłam tak z dziećmi

Ja też Halinkomalina pisze:Pychota , lubię takie jedzonko![]()
malina pisze:Przypomniałam sobie o fajnym nietuzinkowym daniu -zaznaczam że jest bardzo syte ,zależy jeszcze z jakimi dodatkami jest podane.Można podać z warzywami ,serem tartym ,cebulką i sosem czosnkowym jak na zdjęciu lub dla tych co bez mięsa ani rusz z mięsem np.pokrojonego jak na gulasz usmażonego ,ale bez sosu .Wariacje na ten temat dowolne , może z grzybami ?
Ciasto na : LANGOSZE placki węgierskie
250 gr mąki
100 gr ugotowanych ziemniaków /to 1 duży -może ważyć więcej /
20-25 gr drożdży
180ml mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Drożdże rozmieszać w mleku z łyżką mąki i trochę cukru ,po chwili zagnieść ciasto ze startym ziemniakiem ,pozostawić na chwile ok.15-20 min .Podzielić na 4 cz. rozpłaszczyć ręką na płaski dosyć placek ,podsypywać mąką bo się klei na patelnię na rozgrzany olej z masłem sklarowanym .Piecze się szybko ,trzeba tylko "wycelować" w moc palnika .
SOS - śmietana gęsta 12 lub 18 % mieszam z jogurtem ,solą ,startym czosnkiem ,ja lubię gęsty ale można rozrzedzić łyżką wody.Posypać startym serem jakim kto lubi ,cebulą przysmażoną ,cukinią /na zdjęciu / i polać sosem .
W oryginale ,podają świeżą czerwoną cebulę . Smacznego życzę -pychota .
Ciasto na następny dzień nadaje się do smażenia /bo zrobimy za dużo / trzymam w lodówce [/size].