Tunel foliowy na działce

Wszystko co jest związane z uprawą warzyw
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Re: Tunel foliowy na działce

Post autor: Bettiw »

Pierwszy tunel stawiałam metodą prób i błędów, poprawiając konstrukcję w trakcie użytkowania i pierwszą folię założyłam 2-letnią a i tak wytrzymała 4 lata chociaż w ostatnim roku już naprawiałam szeroką taśmą klejącą. W tym pierwszym foliaku zgrzewałam folię żelazkiem przez papier do pieczenia ciasta (rantem żelazka)rozstawiłam na trawniku stanowisko pracy deskę do prasowania żelazko i zgrzewałam ponieważ w pierwszej wersji wciągnęłam w uzyskany tunelik mocny sznurek żeby całość napiąć na stelażu a potem zamykałam przód i tył w który w domu wszyłam w folię po dwa zamki błyskawiczne długie na wysokość namiotu żeby wygodnie można było wchodzić i podnieść latem do góry dla lepszej wentylacji.
Przy ostatniej wymianie folii wpadłam na lepszy pomysł. Zakupiłam białą grubą agrotkaninę i też wszyłam zamki (wykorzystałam tamte stare) i zamontowałam z przodu i tyłu, leciutko wentyluje się wewnątrz a folię i wejście z agrotkaniny do drewnianej konstrukcji przymocowałam tacherem przez cienkie paski pociętej włókniny, folia wzdłuż tunelu jest wkopana w ziemię tak żeby nie wyrwała się folia od wiatru.
Zobacz u mnie ostatnie moje zmagania i trochę zdjęć jest na stronie 76 i stary foliak i nowe naciągnięcie folii, może coś z tego wykorzystasz, stoi do tej pory nic nie robiłam a wiało już nie raz solidnie.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
erazm
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Post autor: erazm »

Mam pierwszy raz w tym roku nowy tunel foliowy o wymiarach 2 na 3 metry. Uprawiałem w nim pomidory i paprykę. Zastanawiam się czy na zimę zdjąć folię (jest wzmocniona) i zmienić miejsce uprawy.
Jakie jest wasze zdanie.
IMG-20251007-105615.jpg
.
IMG-20251007-105632-1.jpg
IMG-20251007-105652-1.jpg
Awatar użytkownika
Elzbieta M
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Post autor: Elzbieta M »

Ja mam podobny. Zwykle folię ściągałam na zimę ale ostatniej zimy tego nie zrobiłam. Folia przetrwała. Nie zmieniam też miejsca namiotu - mam w nim 2 skrzynie z dobrą ziemią, dosypuje tylko kompostu.
Jan Twardowski
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant

Post autor: Jan Twardowski »

Ja jak wcześniej miałem folię to nigdy jej nie zdejmowałem i wystarczała mi na 5 lat. Obecnie od 6 lat mam z poliwenglanu 2,5mX5,5m. Jedno co mogę doradzić to ,żeby po zbiorach i na wiosnę przed zbiorami wypalić siarką do odkażenia. Najlepiej jeszcze przed wypaleniem przekopać i nawilżyć ziemię i folię. Ja tak robię i nie mam problemów z zarazą choć akurat w tym roku coś pierwszy raz jakaś zaraza weszła ale nie było tak źle bo cały czas zbieram pomidory i jeżeli nie będzie mrozu to cały czas będę zbierał plon.
erazm
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Post autor: erazm »

Folia zdjęta, konstrukcja przestawiona w nowe miejsce.
Jan Twardowski
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant

Post autor: Jan Twardowski »

Ja jeszcze muszę poczekać bo w szklarni mam jeszcze sporo pomidorków chociaż już teraz słabo dojrzewają i mam głównie zielone i trochę różowych. Zerwę dopiero wszystkie jak będą prognozy na większy mróz bo do -4/5 stopni wytrzymują. Jak zerwę to wypalę siarką a na wiosnę powtórzę.
ODPOWIEDZ