Tuje szmaragd - jasny kolor

Uprawa drzew i krzewów iglastych. Choroby, szkodniki itd.
ODPOWIEDZ
Andrew89
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Tuje szmaragd - jasny kolor

Post autor: Andrew89 »

Cześć wszystkim,

Wiosną 2024 roku posadziłem dwie tuje widoczne na pierwszym planie zdjęcia.
tuje-3.png
Pomimo stosowania nawozów nie nabrały intensywnego koloru jak te obok i praktycznie w ogóle nie urosły. W porównaniu do innych, które wyglądają zdrowo, te dwie wydają się osłabione i mniej żywotne. Zdjęcie robiłem na jesień - obecnie nie wielka różnica, z tym, że przybyło im suchych, brązowych igieł.

Czy ktoś ma pomysł, co może być przyczyną? Może to kwestia gleby, złego ukorzenienia, chorób lub innych czynników? Będę wdzięczny za wszelkie porady!

Z góry dziękuję! 😊
Andrew89
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Re: Tuje szmaragd - jasny kolor

Póki co czekam, zastosowałem Substral nawóz interwencyjny do iglaków - wóz albo przewóz :)
Awatar użytkownika
Petrus
Ekspert

Post autor: Petrus »

Cześć. Sadziłeś tuje z doniczki czy z balotu? Wszystko zależy w jakiej były wtedy kondycji. Skoro teraz wyglądają mizernie to trzeba obserwować czy stan się pogarsza czy nie. Widać, że są jasno zielone więc brakuje im azotu. Jeżeli problem leży w korzeniach i zaatakował je grzyb to prędzej czy później tuje padną.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Andrew89
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Kupowałem w szkółce doniczkowane, nie wyróżniały się jakoś na tle tych, które teraz mają przyrosty. Na choroby grzybowe żadnych oprysków nie robiłem. Trochę się właśnie boję, że stracę z nimi czas, a w czerwcu będą już na wykończeniu i będę musiał czekać do jesieni, aby zasadzić nowe :kwasny:
ODPOWIEDZ