Witam , proszę Was o poradę.
Da się to radę jakoś uratować ?
Sadzone w II połowie września, kopane z gruntu z bryłą korzeniową sadzonki po 130 cm.
Wyglądają coraz słabiej z tygodnia na tydzień.
Sadzone w grunt rodzimy po prostu pole z podglebiem gliniastym.
Ziemia do sadzenia wymieszana z kompostem trawy, górę też wyściółkowałem skoszoną trawą.
Nie wiem już czego im brakuje a czego mają nadmiar.
Jeszcze miesiąc po posadzeniu w miarę się trzymały a po przymrozkach -5 na koniec pazdziernika jest coraz gorzej ale nie wiem czy to łączyć z ich fatalną kondycją
Tuje Brabant - przelane, przesuszone czy choroby grzybowe ?
Re: Tuje Brabant - przelane, przesuszone czy choroby grzybowe ?
Hej, jeżeli tuje były kopane z gruntu to żeby się przyjęły muszą mieć odpowiednią wielkość kopanej bryły korzeniowej. Zbyt mało korzeni lub ich brak to pewna śmierć dla tui. Pamiętasz czy twoje tuje miały duża bryłę czy jak to wyglądało?
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Re: Tuje Brabant - przelane, przesuszone czy choroby grzybowe ?
Ogólnie tak wyglądały sadzonki z bryłą a drugie zdjęcie jest z samego sadzenia .
Nie wygląda ona chyba jakoś zbyt skromnie.
Rozumiem jakieś błędy przy kopaniu, sadzeniu ale z 52 sztuk praktycznie 50 wygląda identycznie.
Gdzieś ktoś mi napisał po tych zdjęciach, że są przelane.
Ja natomiast w październiku ograniczyłem całkowicie podlewanie bo był to dość mokry miesiąc.
Korzenie rozkopywałem to woda tam nie stoi, natomiast świeżych wyraźnych przyrostów to tam brak...
Nie wygląda ona chyba jakoś zbyt skromnie.
Rozumiem jakieś błędy przy kopaniu, sadzeniu ale z 52 sztuk praktycznie 50 wygląda identycznie.
Gdzieś ktoś mi napisał po tych zdjęciach, że są przelane.
Ja natomiast w październiku ograniczyłem całkowicie podlewanie bo był to dość mokry miesiąc.
Korzenie rozkopywałem to woda tam nie stoi, natomiast świeżych wyraźnych przyrostów to tam brak...