Dzień dobry,
bardzo proszę o poradę/pomoc w kwestii uratowania świerków conica.
Jak na zdjęciu góra świerka dosłownie posypała się w kilka dni (byłem na wyjeździe 2 tygodniowym), teraz zwróciłem uwagę, że świerki nagle są całe "gołe" od góry oraz w pojedynczych miejscach na bokach (tutaj raczej 2-3 małe punkty na całym iglaku).
Na zdjęciach ten w bardziej tragicznym stanie, drugi ma mniejsze ubytki na górze.
Były w okresie letnim odpowiednio nawożone oraz podlewane (obie sztuki są w donicach, w tym samym miejscu od mniej więcej 3 lat).
Nasłonecznione są od godziny 13, wcześniej pada na nie cień budynku.
Czy ktoś z Państwa miał podobny problem i potrafiłby pomóc.
W dniu dzisiejszym opryskane środkiem na przędziorki Ortus 05 SC - tylko to miałem w domu tak na szybko, chociaż nie wiem czy to ta przyczyna, żadnych pajęczyn nie widać na całych świerkach, zauważyłem jedynie kilka mrówek chodzących wokół donicy jednego z iglaków i o dziwo kilka os, ale może to nie jest ze sobą w ogóle powiązane.
Świerk Conica - pomoc
-
- Witamy na forum!
Re: Świerk Conica - pomoc
Cześć. Niestety część brązowa już nie odbije. Musisz to ściąć. Świerk straci swój charakterystyczny pokrój.
Opadzina igieł mogła być np. efektem nieprawidłowego podlewania (zalane podłoże w donicy spowodowało chorobę grzybową), przypaleniem od preparatu na szkodniki/choroby, ewentualne przesuszenie, przenawożenie.
Opadzina igieł mogła być np. efektem nieprawidłowego podlewania (zalane podłoże w donicy spowodowało chorobę grzybową), przypaleniem od preparatu na szkodniki/choroby, ewentualne przesuszenie, przenawożenie.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne