Sałatka z cykorii - przepis

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator
Posty: 1746
Rejestracja: 2007-12-06, 18:23

Sałatka z cykorii - przepis

Post autor: rafaloku » 2010-02-11, 22:58

Przepis na sałatkę znalazłem w zbiorach książkowych, które zostały po dziadkach. Była to książka kucharska ze zdrowymi daniami, stara, przykurzona, dokładnie jaka już nie pamiętam. Stała się dla mnie świadectwem, że już za czasów młodości moich dziadków cykoria znana nam była. Przepisu dokładnie też już nie pamiętam, ilość składników dobieram na oko. Jak dotąd nikt z moich znajomych tej sałatki nie znał (sporo ludzi nawet nie wie co to cykoria...) i budziła ona zaciekawienie. Uznałem więc, że warto przepisem tym podzielić się w szerszym gronie :-D

Cykoria bardzo zdrowa jest, pełna witamin, w smaku nieco gorzka i cierpka. W połączeniu z innymi składnikami, nadaje sałatkom charakteru. Jak ów smakowite warzywo pozyskać z własnej działki pisaliśmy już kiedyś w poradniku: Cykoria sałatowa - uprawa, pędzenie, potrawy z cykorii
Można ją też uzyskać zimą, pędząc w domu z korzeni.

Przy okazji, że walentynki przed nami, sałatkę polecam jako dodatek do romantycznej kolacji dla zakochanej pary. Można ukochanej lub ukochanemu niespodziankę zrobić, bo pewnie takiej jeszcze nie jadł/a.

Przepraszam, jeżeli typowo kuchennej terminologii tu nie użyję, ale wybaczcie - jestem tylko facetem.

Składniki:
Cykoria sałatowa - 2 sztuki
Pomarańcza
Orzechy włoskie - garść
Rodzynki - garść
Majonez
Jogurt (opcjonalnie, w wersji "light")

Przygotowanie:

Bierzemy cykorie w dłoń. Oto one...

Obrazek

Można się do nich dobrać na dwa sposoby. Albo poodrywać liście i pokroić je w plastry, wyrzucając twarde środki. Albo pokroić w krążki całą cykorię i potem wyciągnąć ze środka twarde krążki. Pokrojone liście wrzucamy do miski.

Obrazek

Następnie bierzemy się za pozostałe składniki. Pomarańczę obieramy i kroimy w kosteczki. Wraz z rodzynkami dodajemy do cykorii.

Obrazek

Orzechy włoskie trzeba najpierw rozdrobnić. Ja wsypuję je do foliowego woreczka, który zakręcam aby się nie wysypały, a następnie delikatnie traktuję tłuczkiem do mięsa.

Obrazek

Rozdrobnione orzechy wsypuję do wcześniej dodanych składników. Tak wyglądają przed pomieszaniem.

Obrazek

Na koniec dodajemy majonez (łyżkę stołową) i wszystko razem mieszamy. Jeżeli chcemy zrobić wersję "light" mieszamy majonez z jogurtem naturalnym w stosunku 1/1. Przed konsumpcją warto sałatkę na kwadrans wstawić do lodówki aby się przegryzła. Można przetrzymać dłużej ale z czasem traci aromat i nieco ciemnieje. Jeśli ma na stole wyglądać efektownie, to podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Obrazek

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje ;-)
Rafał

Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13143
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Post autor: Danka » 2010-02-12, 09:34

Piję kawę z cykorią ale na żywo takiej jeszcze nie widziałam. Aż mamę zawołałam, żeby potwierdziła, że to cykoria :mrgreen:. Sałatka powinna być smaczna, tyle frykasów :!:

Awatar użytkownika
tengel27
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 899
Rejestracja: 2008-01-15, 19:29

Post autor: tengel27 » 2010-02-12, 09:57

Danusiu, tyle że do kawy to chyba nie taka cykoria jest :) O ile się nie mylę to do kawy dodaje się korzeń Cichorium intybus :D
Pozdrawiam,
Dawid

Zapraszam do mojego wiejskiego ogródka

Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13143
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Post autor: Danka » 2010-02-12, 10:12

tengel27 pisze:Danusiu, tyle że do kawy to chyba nie taka cykoria jest :) O ile się nie mylę to do kawy dodaje się korzeń Cichorium intybus :D
Niestety nie mam zielonego pojęcia jaką cykorię dodaje się do kawy. Chyba tą co piszesz. Ale byłam zaskoczona, że cykoria jest podobna do sałaty. Zupełnie inaczej ją sobie wyobrażałam. Dopiero teraz jestem uświadomiona i od mamy się dowiedziałam, że oni kiedyś uprawiali cykorię ale to też była inna cykoria, może właśnie ta, Cichorium intybus . :mrgreen:

Awatar użytkownika
jolafol
Moderator
Posty: 209
Rejestracja: 2009-07-14, 17:12

Post autor: jolafol » 2010-02-12, 22:11

Sałatka - PYCHOTA! jadłam, polecam! :-D
Pozdrawiam Jola

ODPOWIEDZ