Przepis na sałatkę znalazłem w zbiorach książkowych, które zostały po dziadkach. Była to książka kucharska ze zdrowymi daniami, stara, przykurzona, dokładnie jaka już nie pamiętam. Stała się dla mnie świadectwem, że już za czasów młodości moich dziadków cykoria znana nam była. Przepisu dokładnie też już nie pamiętam, ilość składników dobieram na oko. Jak dotąd nikt z moich znajomych tej sałatki nie znał (sporo ludzi nawet nie wie co to cykoria...) i budziła ona zaciekawienie. Uznałem więc, że warto przepisem tym podzielić się w szerszym gronie
Cykoria bardzo zdrowa jest, pełna witamin, w smaku nieco gorzka i cierpka. W połączeniu z innymi składnikami, nadaje sałatkom charakteru. Jak ów smakowite warzywo pozyskać z własnej działki pisaliśmy już kiedyś w poradniku: Cykoria sałatowa - uprawa, pędzenie, potrawy z cykorii
Można ją też uzyskać zimą, pędząc w domu z korzeni.
Przy okazji, że walentynki przed nami, sałatkę polecam jako dodatek do romantycznej kolacji dla zakochanej pary. Można ukochanej lub ukochanemu niespodziankę zrobić, bo pewnie takiej jeszcze nie jadł/a.
Przepraszam, jeżeli typowo kuchennej terminologii tu nie użyję, ale wybaczcie - jestem tylko facetem.
Składniki:
Cykoria sałatowa - 2 sztuki
Pomarańcza
Orzechy włoskie - garść
Rodzynki - garść
Majonez
Jogurt (opcjonalnie, w wersji "light")
Przygotowanie:
Bierzemy cykorie w dłoń. Oto one...
Można się do nich dobrać na dwa sposoby. Albo poodrywać liście i pokroić je w plastry, wyrzucając twarde środki. Albo pokroić w krążki całą cykorię i potem wyciągnąć ze środka twarde krążki. Pokrojone liście wrzucamy do miski.
Następnie bierzemy się za pozostałe składniki. Pomarańczę obieramy i kroimy w kosteczki. Wraz z rodzynkami dodajemy do cykorii.
Orzechy włoskie trzeba najpierw rozdrobnić. Ja wsypuję je do foliowego woreczka, który zakręcam aby się nie wysypały, a następnie delikatnie traktuję tłuczkiem do mięsa.
Rozdrobnione orzechy wsypuję do wcześniej dodanych składników. Tak wyglądają przed pomieszaniem.
Na koniec dodajemy majonez (łyżkę stołową) i wszystko razem mieszamy. Jeżeli chcemy zrobić wersję "light" mieszamy majonez z jogurtem naturalnym w stosunku 1/1. Przed konsumpcją warto sałatkę na kwadrans wstawić do lodówki aby się przegryzła. Można przetrzymać dłużej ale z czasem traci aromat i nieco ciemnieje. Jeśli ma na stole wyglądać efektownie, to podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje
Sałatka z cykorii - przepis
Niestety nie mam zielonego pojęcia jaką cykorię dodaje się do kawy. Chyba tą co piszesz. Ale byłam zaskoczona, że cykoria jest podobna do sałaty. Zupełnie inaczej ją sobie wyobrażałam. Dopiero teraz jestem uświadomiona i od mamy się dowiedziałam, że oni kiedyś uprawiali cykorię ale to też była inna cykoria, może właśnie ta, Cichorium intybus .tengel27 pisze:Danusiu, tyle że do kawy to chyba nie taka cykoria jest O ile się nie mylę to do kawy dodaje się korzeń Cichorium intybus