Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, porze
Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, porze
Bardzo wszystkich proszę w imieniu mojej żony Eli o przepis na galaretkę z czarnej porzeczki. Mamy sporo zamrożonej i coś trzeba z nią zrobić.
Pozdrawiamy oboje
Pozdrawiamy oboje
Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, porze
Galaretka z porzeczki
1,5 kg porzeczek
70 dag cukru
Porzeczki oczyścić, umyć i rozgotować z małym dodatkiem wody.
Gorące owoce przetrzeć przez sito.
Przecier podgrzewać na słabym ogniu w bardzo cienkiej warstwie przez ok.5 minut.
Dodać cukier, rozmieszać do rozpuszczenia i dogotować na wolnym ogniu.
Gorącą zlać do suchych i wyparzonych słoików. Pozostawić do stężenia.
Klarowna galaretka z porzeczek
Porzeczki oczyścić, umyć, osączyć i wycisnąć przez sokowirówkę sok.
Sok przelać do wysokiego, wąskiego naczynia (najlepiej szklanego) i pozostawić w ciemnym, chłodnym miejscu do sklarowania.
Klarowny sok zlać bardzo ostrożnie, zmierzyć jego ilość i dodać cukier.
na 1 l soku bierzemy 0,6 kg cukru
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i ogrzewać ok 5 minut w bardzo cienkiej warstwie nie dopuszczając do silnego wrzenia.
Gorącą galaretkę nakładać do słoików i odstawiać do stężenia.
1,5 kg porzeczek
70 dag cukru
Porzeczki oczyścić, umyć i rozgotować z małym dodatkiem wody.
Gorące owoce przetrzeć przez sito.
Przecier podgrzewać na słabym ogniu w bardzo cienkiej warstwie przez ok.5 minut.
Dodać cukier, rozmieszać do rozpuszczenia i dogotować na wolnym ogniu.
Gorącą zlać do suchych i wyparzonych słoików. Pozostawić do stężenia.
Klarowna galaretka z porzeczek
Porzeczki oczyścić, umyć, osączyć i wycisnąć przez sokowirówkę sok.
Sok przelać do wysokiego, wąskiego naczynia (najlepiej szklanego) i pozostawić w ciemnym, chłodnym miejscu do sklarowania.
Klarowny sok zlać bardzo ostrożnie, zmierzyć jego ilość i dodać cukier.
na 1 l soku bierzemy 0,6 kg cukru
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i ogrzewać ok 5 minut w bardzo cienkiej warstwie nie dopuszczając do silnego wrzenia.
Gorącą galaretkę nakładać do słoików i odstawiać do stężenia.
Pomysł na jeżyny, maliny, truskawki, porzeczki.
Kochani! Jestem szczęśliwą posiadaczką jeżyny bezkolcowej, która już w drugim roku od posadzenia wydała kilka 3-4-metrowych pędów, z których dwa razy w tygodniu zbieram ok. kilogram owoców. Nie mam zamrażarki, więc muszę je na bieżąco przerabiać. Co - poza galaretką owocową i owocowym plackiem piaskowym - można łatwo i szybko przygotować z tych owoców?
Nalewkę robię to raczej na "żywioł", ale jak znajdę przepis to napiszę Owoce zalewam spirytusem. po kilku tygodniach odlewam i owoce zasypuję cukrem, jak cukier się rozpuści i owoce puszczą sok odcedzam i łącze z pierwszą częścią. Resztę owoców przepłukuję przegotowaną wodą i rozcieńczm bazę gdy jest za mocna
A pierogi, mniam, mniam, tylko te pestki w zębach
A pierogi, mniam, mniam, tylko te pestki w zębach
Pozdrawiam - Wiesia
zapraszam
zapraszam
Pierogi - pyszna rzecz , ale nieco pracochłonna. Choć na pewno przynajmniej raz się dla nich poświęcę.
Piwonio! Jakie powinny być proporcje maślanki i owoców w Twoim koktailu? I czy dodatkowo to jakoś dosładzasz (myślę o mojej wybrednej 6-latce)?
Dzięki za wszystkie pomysły i czekam na więcej
Beata Anna
Piwonio! Jakie powinny być proporcje maślanki i owoców w Twoim koktailu? I czy dodatkowo to jakoś dosładzasz (myślę o mojej wybrednej 6-latce)?
Dzięki za wszystkie pomysły i czekam na więcej
Beata Anna
Ja do tego wrzucam jeszcze malinki, nawet troszkę porzeczek czarnych i czerwonych i co tam jeszcze znajdę w ogrodzie. I wychodzi super bomba witaminy C ))
=>Moje Pole<=-Wiola
Pomysł na jeżyny?
Też mam dużo jeżyn i ten sam problem, co z nimi robić?
Najczęściej piekę ciasto z jeżyn surowych lub mrożonych w stylu "zapleśniak" oraz robimy z mężem winko wytrawne lub półwytrawne.
Obie rzeczy pychotka.
P.S. To samo robię z nadwyżką aronii, chociaż w tym roku wszystkie aronie zjadły mi ptaki.
Najczęściej piekę ciasto z jeżyn surowych lub mrożonych w stylu "zapleśniak" oraz robimy z mężem winko wytrawne lub półwytrawne.
Obie rzeczy pychotka.
P.S. To samo robię z nadwyżką aronii, chociaż w tym roku wszystkie aronie zjadły mi ptaki.
Tym, którym zależy na ekologicznych przetworach we własnej spiżarni, a szczególnie tym którzy takie przetwory przygotowują z myślą o małych dzieciach, cukru żelującego nie polecam.
A tu znajdziecie trochę przepisów na przetwory z malin
A tu znajdziecie trochę przepisów na przetwory z malin