A może ktoś się skusi na taką roladę.
ROLADA Z KURCZAKA
- 1 kurczak duży
- 3 jajka
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka pełna vegety, ja jeszcze dodaje ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- można dodać pieczarki, paprykę
Z kurczaka zdjąć skórę , mięso obrać, skręcić maszynką na dużych oczkach.
Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. masa będzie dość luźna , ale tym się nie przejmować.
Na skórę wyłożyć nadzienie, delikatnie, luźno obwinąć sznurkiem. Polać odrobiną oleju, ja jeszcze skórę posypuje mielonym chili.
Na blachę wlać trochę gorącej wody. Piec w piekarniku 170 st. Gdy woda wyparuje dolać, podlewać nią w trakcie pieczenia , aż skóra na roladzie się ładnie zarumieni.
Smacznego!
ROLADA Z KURCZAKA
Re: ROLADA Z KURCZAKA
Fajna rolada Krysiu!
Tylko gorzej z luzowaniem kurczaka.
Ile tobie zajmuje czasu obieranie mięsa?
A kości wykorzystujesz go gotowania rosołu?
Tylko gorzej z luzowaniem kurczaka.
Ile tobie zajmuje czasu obieranie mięsa?
A kości wykorzystujesz go gotowania rosołu?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
- Agnieszka123
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1738
- Rejestracja: 2014-07-19, 07:52
Re: ROLADA Z KURCZAKA
Przepis już wydrukowany , mam nadzieję, że mój kurczak też będzie tak pięknie wygladał
Re: ROLADA Z KURCZAKA
Tadziu, poradzisz sobie
Może pomoże ci w tym moja mała podpowiedź
1.Nacinamy skórę naokoło końcowej kości nogi, przeciąć skrzydełko w stawie.
2.Odwrócić kurczaka grzbietem do góry i przeciąć go przez środek grzbietu.
3.Teraz nożem oddzielamy skórę od mięsa uważając żeby jej nie przeciąć, przy udkach i skrzydełkach, pociągnąć skórę delikatnie aż skóra odejdzie od mięsa.
Skórę odkładamy, a mięso odcinamy od kości nawet w małych kawałkach i tak będzie później mielone, a na korpusie gotujemy zupę.
Agnieszko, trzymam kciuki
Może pomoże ci w tym moja mała podpowiedź
1.Nacinamy skórę naokoło końcowej kości nogi, przeciąć skrzydełko w stawie.
2.Odwrócić kurczaka grzbietem do góry i przeciąć go przez środek grzbietu.
3.Teraz nożem oddzielamy skórę od mięsa uważając żeby jej nie przeciąć, przy udkach i skrzydełkach, pociągnąć skórę delikatnie aż skóra odejdzie od mięsa.
Skórę odkładamy, a mięso odcinamy od kości nawet w małych kawałkach i tak będzie później mielone, a na korpusie gotujemy zupę.
Agnieszko, trzymam kciuki
Re: ROLADA Z KURCZAKA
Polecam również,pasztet jajeczno-pieczarkowy, niestety zdjęcia nie mam, robiłam go jakiś czas temu
PASZTET JAJECZNO PIECZARKOWY
• • 10 ugotowanych jajek
• • 2 surowe jajka
• • 500 g pieczarek
• • 1-2 pęczki szczypiorku
• • 1 pęczek natki pietruszki
• • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ja daję grecki) lub majonez
• • 1 cebula
• • ½ łyżeczki suszonej bazylii
• • ½ łyżeczki majeranku
• • ½ łyżeczki papryki ostrej
• • ½ szklanki otrębów owsianych lub tartej bułki
• • sól
• • pieprz
Ugotowane jajka i surowe pieczarki drobniutko kroimy. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy . Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię , majeranek i paprykę. Masa powinna być dobrze słona i pieprzna. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, jogurt. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Studzimy i całkowicie zimny wyjmujemy z blaszki.
PASZTET JAJECZNO PIECZARKOWY
• • 10 ugotowanych jajek
• • 2 surowe jajka
• • 500 g pieczarek
• • 1-2 pęczki szczypiorku
• • 1 pęczek natki pietruszki
• • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ja daję grecki) lub majonez
• • 1 cebula
• • ½ łyżeczki suszonej bazylii
• • ½ łyżeczki majeranku
• • ½ łyżeczki papryki ostrej
• • ½ szklanki otrębów owsianych lub tartej bułki
• • sól
• • pieprz
Ugotowane jajka i surowe pieczarki drobniutko kroimy. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy . Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię , majeranek i paprykę. Masa powinna być dobrze słona i pieprzna. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, jogurt. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Studzimy i całkowicie zimny wyjmujemy z blaszki.