ROLADA Z KURCZAKA

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

ROLADA Z KURCZAKA

Post autor: KRYSTYNA1 »

A może ktoś się skusi na taką roladę. :)

ROLADA Z KURCZAKA
- 1 kurczak duży
- 3 jajka
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka pełna vegety, ja jeszcze dodaje ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- można dodać pieczarki, paprykę

Z kurczaka zdjąć skórę , mięso obrać, skręcić maszynką na dużych oczkach.
Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. masa będzie dość luźna , ale tym się nie przejmować.
Na skórę wyłożyć nadzienie, delikatnie, luźno obwinąć sznurkiem. Polać odrobiną oleju, ja jeszcze skórę posypuje mielonym chili.
Na blachę wlać trochę gorącej wody. Piec w piekarniku 170 st. Gdy woda wyparuje dolać, podlewać nią w trakcie pieczenia , aż skóra na roladzie się ładnie zarumieni.

Smacznego!
Załączniki
gotowy farsz wyłożony na skórze kurczaka
gotowy farsz wyłożony na skórze kurczaka
już rolada związana czeka na wstawienie do piekarnika..
już rolada związana czeka na wstawienie do piekarnika..
SAM_4553.JPG
już gotowa czeka do pałaszowania....
już gotowa czeka do pałaszowania....
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: ROLADA Z KURCZAKA

Post autor: tadek »

Fajna rolada Krysiu!
Tylko gorzej z luzowaniem kurczaka. :kwasny:
Ile tobie zajmuje czasu obieranie mięsa?
A kości wykorzystujesz go gotowania rosołu? :zawstydzony:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
Agnieszka123
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1738
Rejestracja: 2014-07-19, 07:52

Re: ROLADA Z KURCZAKA

Post autor: Agnieszka123 »

Przepis już wydrukowany :hyhy: , mam nadzieję, że mój kurczak też będzie tak pięknie wygladał :mrgreen:
Pozdrawiam Wszystkich
Agnieszka
Mój azyl
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

Re: ROLADA Z KURCZAKA

Post autor: KRYSTYNA1 »

Tadziu, poradzisz sobie :lol:
Może pomoże ci w tym moja mała podpowiedź :)
1.Nacinamy skórę naokoło końcowej kości nogi, przeciąć skrzydełko w stawie.
2.Odwrócić kurczaka grzbietem do góry i przeciąć go przez środek grzbietu.
3.Teraz nożem oddzielamy skórę od mięsa uważając żeby jej nie przeciąć, przy udkach i skrzydełkach, pociągnąć skórę delikatnie aż skóra odejdzie od mięsa.
Skórę odkładamy, a mięso odcinamy od kości nawet w małych kawałkach i tak będzie później mielone, a na korpusie gotujemy zupę.
Agnieszko, trzymam kciuki :)
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

Re: ROLADA Z KURCZAKA

Post autor: KRYSTYNA1 »

Polecam również,pasztet jajeczno-pieczarkowy, niestety zdjęcia nie mam, robiłam go jakiś :lol: czas temu

PASZTET JAJECZNO PIECZARKOWY
• • 10 ugotowanych jajek
• • 2 surowe jajka
• • 500 g pieczarek
• • 1-2 pęczki szczypiorku
• • 1 pęczek natki pietruszki
• • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ja daję grecki) lub majonez
• • 1 cebula
• • ½ łyżeczki suszonej bazylii
• • ½ łyżeczki majeranku
• • ½ łyżeczki papryki ostrej
• • ½ szklanki otrębów owsianych lub tartej bułki
• • sól
• • pieprz
Ugotowane jajka i surowe pieczarki drobniutko kroimy. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy . Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię , majeranek i paprykę. Masa powinna być dobrze słona i pieprzna. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, jogurt. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Studzimy i całkowicie zimny wyjmujemy z blaszki.
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
ODPOWIEDZ