Pytanie do eksperta - mikoryza?
Re: Pytanie do eksperta - mikoryza?
ale strona sklepu działa, masz na poczcie wiadomość.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Sama strona działa ale większość jest w aktualizacji. A zwłaszcza warzywna część, która najbardziej mnie interesuje.
Co do poczty to o jaką chodzi?
Chyba o prywatne wiadomości na forumBobej pisze:Sama strona działa ale większość jest w aktualizacji. A zwłaszcza warzywna część, która najbardziej mnie interesuje.
Nawet nie wiedziałem że takowe są. Gdzie je znajde?
Znalazłem. Serdecznie dziękuje.
Pytanie do eksperta - mikoryza?
Mam pytanie do Eksperta:
Chciałbym się dowiedzieć czy można stosować mikoryzę oraz Efektywne Mikroorganizmy (EM).
Chodzi mi o to czy jak zastosuję szczepienie mikoryzy pod tuje, to czy będzie można je potem opryskiwać/podlewać EM-ami?
Czy trzeba jakiś czas odczekać?
Do tej pory jeden raz na wiosnę podlewałem cały ogródek EM-ami i kilka razy opryskiwałem EM-ami
Teraz chciałbym zastosować szczepienie mikoryzy dla tuj.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Chciałbym się dowiedzieć czy można stosować mikoryzę oraz Efektywne Mikroorganizmy (EM).
Chodzi mi o to czy jak zastosuję szczepienie mikoryzy pod tuje, to czy będzie można je potem opryskiwać/podlewać EM-ami?
Czy trzeba jakiś czas odczekać?
Do tej pory jeden raz na wiosnę podlewałem cały ogródek EM-ami i kilka razy opryskiwałem EM-ami
Teraz chciałbym zastosować szczepienie mikoryzy dla tuj.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Szybkie pytanie? Ziemia Hollas wysiew i pikowanie 20l PREMIUM
Podłoże przeznaczone do wysiewu nasion warzyw, ziół i roślin ozdobnych. Polecane jest również do przepikowania i uprawy rozsady przed wysadzeniem na miejsce stałe.
Dobrze się sprawdza przy uprawie roślin wrażliwych na zasolenie.
- pH 5,4-6
- Nawóz NPK- 0,6 kg & nawóz TE - 0,2 kg na 1 metr sześcienny
- piasek
do tego MIKORYZA uniwersalna + Trichoderma 150g Symbivit
pod pomidory a nawożenie będzie pokrzywa i banany w formie płynnej tzw.gnojowica
czy początkowy nawóz w ziemi nie zabije mikoryzy?
Podłoże przeznaczone do wysiewu nasion warzyw, ziół i roślin ozdobnych. Polecane jest również do przepikowania i uprawy rozsady przed wysadzeniem na miejsce stałe.
Dobrze się sprawdza przy uprawie roślin wrażliwych na zasolenie.
- pH 5,4-6
- Nawóz NPK- 0,6 kg & nawóz TE - 0,2 kg na 1 metr sześcienny
- piasek
do tego MIKORYZA uniwersalna + Trichoderma 150g Symbivit
pod pomidory a nawożenie będzie pokrzywa i banany w formie płynnej tzw.gnojowica
czy początkowy nawóz w ziemi nie zabije mikoryzy?
Z zasady po podaniu mikoryzy zaleca się stosować mniejsze dawki nawozów niż zalecane, gdyż mikoryza ułatwia roślinom pobieranie z ziemi substancji odżywczych i zapotrzebowanie na nawozy się zmniejsza. Ogólnie też zbyt wysoka zawartość soli mineralnych w ziemi może negatywnie wpłynąć na rozwój mikoryzy.
Niestety informacje, do których dotarłem są dość ogólnikowe, nie podawane są dokładne limity dawek składników mineralnych itd.
Z tego względu nie mogę udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi. Ja wraz z mikoryzą użył bym raczej ziemi bez dodanych nawozów i nawoził sam w miarę potrzeb. Ale to tylko moja opinia. Myślę, że możesz spróbować z tą ziemią, którą masz. Z reguły dawki nawozów obecne w gotowej ziemi nie są jakieś nadmiernie wysokie.
Niestety informacje, do których dotarłem są dość ogólnikowe, nie podawane są dokładne limity dawek składników mineralnych itd.
Z tego względu nie mogę udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi. Ja wraz z mikoryzą użył bym raczej ziemi bez dodanych nawozów i nawoził sam w miarę potrzeb. Ale to tylko moja opinia. Myślę, że możesz spróbować z tą ziemią, którą masz. Z reguły dawki nawozów obecne w gotowej ziemi nie są jakieś nadmiernie wysokie.
Rafał
To ja jeszcze o coś zapytam ?
Pocięte suche skórki z bananów kompostować z nie wielką ilością mikoryzy w ziemi wymieszana ma sens czy szkoda miko?A potem wszystko podzielić i na spód wiadra .
Jeszcze jedno pytanie ?
Mam dostęp do ponad 20 letnich odchodów kurzych suchych dużo czy jak wymieszam z ziemią nie popali czy takie odchody mają jeszcze w sobie azot?
Z tego co kiedyś czytałem azot się ulatnia .Odchody nie miały dostępu do słonka .
Z góry dziękuję .
Pocięte suche skórki z bananów kompostować z nie wielką ilością mikoryzy w ziemi wymieszana ma sens czy szkoda miko?A potem wszystko podzielić i na spód wiadra .
Jeszcze jedno pytanie ?
Mam dostęp do ponad 20 letnich odchodów kurzych suchych dużo czy jak wymieszam z ziemią nie popali czy takie odchody mają jeszcze w sobie azot?
Z tego co kiedyś czytałem azot się ulatnia .Odchody nie miały dostępu do słonka .
Z góry dziękuję .
Cześć. Według mnie wykorzystanie mikoryzy do wymieszania jej ze skórkami bananów nie ma sensu. Mikoryzę wykorzystujemy do stosowania na korzenie roślin bo tam mają swoją rację bytu a nie na zgniłych bananach
Ja osobiście tak starych odchodów bym nie używał pod rośliny, aż dziwne że tyle czasu one były składowane lub zalegały
Ja osobiście tak starych odchodów bym nie używał pod rośliny, aż dziwne że tyle czasu one były składowane lub zalegały
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne