Przetwory z pigwy i pigwowca

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
Awatar użytkownika
dziwaczek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 524
Rejestracja: 2011-11-10, 17:35

Post autor: dziwaczek » 2011-12-03, 20:24

Przy takiej ilości nawet się nie spostrzeżesz kiedy skończysz. Ostry nóż i do roboty :lol:
Ja miałam 1,5 wiadra. :-P
Pozdrawiam
elka

Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6880
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Post autor: tadek » 2011-12-04, 18:59

dziwaczek pisze: Ja miałam 1,5 wiadra. :-P
:wstyd: Nie powiem, dżemik z "Pigwy" przydałby się... :wstyd:

Awatar użytkownika
ATA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 257
Rejestracja: 2011-03-23, 15:21

Post autor: ATA » 2011-12-05, 11:43

Mój dżemik już w słoiczkach. Wcale dużo go nie wyszło, tylko 10 słoiczków od dżemu.

Awatar użytkownika
saba
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 436
Rejestracja: 2010-09-10, 23:12

Post autor: saba » 2011-12-05, 18:35

Mam pytanie o prawidłowy termin zbioru owoców pigwy. Przepraszam, że w tym wątku zadaję takie pytanie ale swoje zebrałam pod koniec listopada i były lekko przemrożone i je wyrzuciłam, a z tego co piszecie to mogły być dobre. Pierwszy raz miałam owocującą pigwę i pigwowca. Mam jeszcze jedno pytanie na przyszłość robiąc z nich przetwory mogę je połączyć czy lepiej osobno?

użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty » 2011-12-05, 19:30

Pigwowca zbiera się najlepiej po przymrozku jest wtedy słodszy. Pigwa po przemarznięciu szybko gnije.

Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6880
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Post autor: tadek » 2011-12-05, 20:07

Powtarzam mój wpis, ponieważ nie starczyło mi czasu. ;-) Nawet nie wiem kiedy uciekło mi 20 min. przeznaczone na edycje wpisu.
saba pisze:Mam pytanie o prawidłowy termin zbioru owoców pigwy. Przepraszam, że w tym wątku zadaję takie pytanie ale swoje zebrałam pod koniec listopada i były lekko przemrożone i je wyrzuciłam, a z tego co piszecie to mogły być dobre. Pierwszy raz miałam owocującą pigwę i pigwowca. Mam jeszcze jedno pytanie na przyszłość robiąc z nich przetwory mogę je połączyć czy lepiej osobno?
Jak napisałem wyżej, wiem że należy zbierać je po pierwszym przymrozku. Ja swoja pigwę pozbierałem bezpośrednio z pod krzaczka pod koniec listopada, po pierwszym przymorsku.

Dzisiaj przerobiłem swój zbiór pigwy !! :D I jestem mocno zdziwiony...
Trzecim zaskoczeniem był smak Pigwy, w moim dżemiku smakiem przypomina bardziej cierpkie jabłko. Dżemik dodałem również do herbatki... mmmm smakowała jak z cytrynką !!!
Trzecim zaskoczeniem był smak Pigwy, w moim dżemiku smakiem przypomina bardziej cierpkie jabłko. Dżemik dodałem również do herbatki... mmmm smakowała jak z cytrynką !!!
Po 10 min. Pigwa była już miękka. Wtedy nasypałem (na oko) cukru.
Po 10 min. Pigwa była już miękka. Wtedy nasypałem (na oko) cukru.
Drugim zaskoczeniem było to że Pigwa szybko się rozgotowuje.
Drugim zaskoczeniem było to że Pigwa szybko się rozgotowuje.
Moją pigwę najpierw obrałem ze skóry, następnie pokroiłem i usunąłem pestki z białą osłonką. Muszę przyznać że byłem zdziwiony, mimo zapowiedzi że owoc Pigwy jest twardy, nie było aż tak źle z obieraniem, no ale łatwo nie było.
Moją pigwę najpierw obrałem ze skóry, następnie pokroiłem i usunąłem pestki z białą osłonką. Muszę przyznać że byłem zdziwiony, mimo zapowiedzi że owoc Pigwy jest twardy, nie było aż tak źle z obieraniem, no ale łatwo nie było.

Awatar użytkownika
saba
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 436
Rejestracja: 2010-09-10, 23:12

Post autor: saba » 2011-12-05, 23:08

Dziękuje. Szkoda mi teraz, że je wyrzuciłam. Trudno to nie pierwsza moja tego typu nauczka. Muszę wygospodarować więcej czasu na stępowanie na forum.

Awatar użytkownika
ATA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 257
Rejestracja: 2011-03-23, 15:21

Post autor: ATA » 2011-12-06, 09:35

Tak jak napisał piotrek_ns pigwowca zbierałam po przymrozkach. Pigwowiec to krzew, a pigwa jest drzewem i o ile dobrze pamiętam dwupiennym, więc różnią się między sobą. Podobno pigwowiec jest bardziej aromatyczny.
tadku moja zeszłoroczna konfitura jakoś nie chciała zmięknąć, więc dziwię się, że tobie tak szybko poszło.

Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6880
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Post autor: tadek » 2011-12-06, 19:05

Też jestem zdziwiony tak szybkim rozgotowaniem się owocu pigwy.
A co do przymrozków i zbiorów "Pigwy", to dopiero teraz obudziła mi się myśl w moich szarych komórkach...
Oczywiste jest jak napisał Piotrek, że "Pigwa" po przymrozkach będzie słodsza.
Jako przykład podam ziemniaki, wielu z nas jadło je jak zmarzły, i co się wtedy stało?
- Zmieniły smak, stały się słodkawe ! :rotfl:

Awatar użytkownika
dziwaczek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 524
Rejestracja: 2011-11-10, 17:35

Post autor: dziwaczek » 2011-12-07, 09:51

Z mojego dwukrotnego doświadczenia z pigwą wynika, że szybko mięknie w czystej wodzie, gdy dodalam cukru na początku, była twarda. Nie wiem czy to odmiana - miałam od dwóch osób, czy właśnie dodatek curku spowodował kłopot :lol:
Pozdrawiam
elka

Awatar użytkownika
ATA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 257
Rejestracja: 2011-03-23, 15:21

Post autor: ATA » 2011-12-09, 08:56

Myślisz dziwaczku, że najpierw trzeba gotować w samej wodzie, a dopiero potem dodać cukier?

Awatar użytkownika
dziwaczek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 524
Rejestracja: 2011-11-10, 17:35

Post autor: dziwaczek » 2011-12-09, 16:27

Tak właśnie robiłam i szybko zmiękła, ale powtarzam, miałam tylko dwukrotnie do czynienia z owocami pigwy ( o kształcie gruszki). Nie wiem czy to był przypadek, czy prawidłowość.
W moich przepisach jest, że gotujemy w wodzie, potem dodajemy cukier.
Pozdrawiam
elka

Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6880
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Post autor: tadek » 2011-12-09, 19:00

Ja również, najpierw gotowałem moją "Pigwę" w wodzie, a potem dodałem cukru - na oko.

ok_br
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 1
Rejestracja: 2012-10-15, 13:50

Re: Przetwory z pigwy(pigwowca)

Post autor: ok_br » 2012-10-15, 13:58

Witam ;-)

Czy ktoś robił konfiturę z pigwy bez obierania ze skórki?
Dawno temu jadłam taką konfiturę u babci i właśnie te kawałki oblepione marmoladą smakowały mi najlepiej...

A przepisu takowego nie znalazłam :zalamany:

Pozdrawiam
Dorota i nazrywane właśnie pigwy :-D

Awatar użytkownika
halszka31
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 524
Rejestracja: 2010-09-23, 13:44

Re: Przetwory z pigwy(pigwowca)

Post autor: halszka31 » 2012-10-15, 17:45

Przepisy są po to aby je modyfikować :] Jestem za leniwa,aby obdzierać owoce ze skórki ..i właśnie takie mają u mnie największe zastosowanie. Mój sposób to gotowanie/ kandyzowanie w cukrze, odlewanie części soku i zagęszczanie reszty.Ta reszta nadaje się na przełożenie pieczywa lub do ciasta ( keks,biszkopt, dodatek do szarlotki) ponieważ lubię suszone owoce tak zrobiony pigwowiec smakuje również jako przegryzka :lol:
Dodaję także do herbaty, albo zalewam wrzątkiem i robię jakiś napój dodając miód i to co akurat mam pod ręką
Halszka i jej nowy ogród

Jeśli o czymś marzysz to na pewno tego dokonasz

ODPOWIEDZ