Przetwory z pigwy i pigwowca

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Re: Przetwory z pigwy(pigwowca)

Postautor: tadek » 2012-10-15, 20:23

A co się dzieje z nie obraną skórkom? Nie przeszkadza podczas jedzenia? :zdziwko:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Przetwory z pigwy(pigwowca)

Postautor: halszka31 » 2012-10-16, 09:15

Tadziu
Ten problem dotyczy ludzi. którzy z zasady i przyzwyczajenia obierają WSZYSTKIE owoce i warzywa.
Zgodnie z stwierdzeniem, że jestem leniwa, z wiedzą. że skórka to żródło witamin a zęby muszą coś gryźć i wreszcie, że mój żołądek potrafi to strawić - należe do tej drugiej kategorii ludzi, którzy uwielbiają jak im coś trzeszczy między zębami :-)
Halszka i jej nowy ogród

Jeśli o czymś marzysz to na pewno tego dokonasz
Awatar użytkownika
halszka31
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 543
Rejestracja: 2010-09-23, 13:44
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Przetwory z pigwy(pigwowca)

Postautor: ATA » 2012-10-18, 12:47

Skórka rzeczywiście jest dość twarda,ale to właśnie w niej jest najwięcej aromatu. Wystarczy potrzeć ją ręką i już masz zapach,a jak obierzesz to go stracisz.
Renata
Awatar użytkownika
ATA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 266
Rejestracja: 2011-03-23, 16:21
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Poznania

Re: Przetwory z pigwy(pigwowca)

Postautor: tadek » 2012-10-20, 19:33

Ja również nie muszę obierać warzyw i owoców...
Powiem wam więcej.
Któregoś sezonu dostałem od sąsiada wiadro drobnego agrestu, którego nie sposób było obrać z ogonków.
Nie wiem jak go sąsiad zerwał, prawdopodobnie krzaczki z agrestem zostały przez niego przeczesane, ponieważ owoce wymieszane były z liśćmi.
-A jak nie szło usuwać ogonków, to trzeba było zaprawić w całości, jak natura stworzyła. :rotfl:

Zimą okazało się że tych kompotów przez ogonki nie idzie jeść, cały czas mieliśmy ochotę pluć tymi ogonkami.
Po krótkim namyśle znaleźliśmy dwa wyjścia: Albo wypić sam sok, albo przetrzeć przez sito.
Zdecydowaliśmy się spijać sok, pozostawiając agrest który i tak wkrótce znalazł swoje przeznaczenie.
Z tym nie obranym owocem zacząłem piec świetnie, niedzielne placuszki!
Wychodziły rewelacyjne, a co najważniejsze, żadna z częstowanych osób nie zgłaszała pretensji że ma w swojej porcji nie pożądane ogonki agrestów.
To dało mi do myślenia.
W tym roku nie zaprawiałem agrestu, ale w następnych sezonach na pewno część będzie zaprawiona w całości, z ogonkiem i zaschłym kwiatkiem.
Poniżej wstawiłem kilka fotek przedstawiające agrest z ogonkami, oraz placuszek z tym agrestem.

1-43 h) Agrest odsączany na sicie.JPG
Najpierw odsączyłem sok na sicie

2-44 h) Wylewanie ciasta.JPG
Potem wylałem plackowe ciasto...

3-45 h) wykładanie owocu.JPG
... by za chwile wysypać na nie owoce agrestu

4-46 h) Wulewanie ciemnego ciasta.JPG
Całość aby nie było widać ogonków przykryłem ciastem z kakao

5-48 h) Prezentacja ciasta z owocem.JPG
A tak prezentuje się placuszek z agrestem, z nie obranymi ogonkami. Placek obowiązkowo był z kruszonką zrobioną na masełku

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A co do pigwy.
Jeszcze nie zebrałem owoców pigwowca, a pomysł z pozostawieniem skórki jest ciekawy.

:zawstydzony:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Przetwory z pigwy(pigwowca)

Postautor: ATA » 2012-10-22, 09:11

Ale narobiłeś mi apetytu na to ciacho :-)
Renata
Awatar użytkownika
ATA
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 266
Rejestracja: 2011-03-23, 16:21
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Poznania

Re: Przetwory z pigwy(pigwowca)

Postautor: Merghen » 2012-10-22, 20:42

To może jeszcze przepis na ciasto w odpowiednim dziale :hyhy: Dalczego tylko Tobie ma być smacznie? ;)
Awatar użytkownika
Merghen
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 2346
Rejestracja: 2010-09-01, 07:22
Lokalizacja: Małopolska

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: malina » 2014-10-02, 08:17

Dostałam od działkowiczki z Poznania owoce pigwy jest tego z 20 kg owoce dorodne -jeden potrafi ważyć 310g .Weszłam jak widać na "Przetwory z pigwy " ale -no właśnie - dżemów u mnie nie jedzą ,soków nie piją /3 chłopców nie są koneserami pigwy/ dla starszyzny mogę zrobić nalewkę ,no ale nie ze wszystkiego.Drugie 15kg podarowałam sąsiadom .Moje pytanie -czy ktoś robił coś innego czego jeszcze nie znamy. Trochę potnę na plastry i wysuszę ,będzie jako zamiennik cytryny .
Są zielone ,czy poczekać aż dojrzeją i zmienią kolor na żółty.
Załączniki
003.jpg
Ważą po 310 gr
001.jpg
Te zbierane z drzewa
002.jpg
To spady
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5666
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: mmmm5 » 2014-10-02, 21:50

Przepisów nie znam ale ciekawość mnie zżera żeby się dowiedzieć za co dziewczyno takie szczęście w postaci 30kg pigwy Cię spotkało :orany:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4060
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: malina » 2014-10-03, 08:08

Mario , szczęście to rzecz względna przeliczając na pigwę .Siostra zięcia ma okazałą działkę ,rosną jej tam cuda ,działka już starsza to i drzewa owocowe bogate w owoce -to się dzieli /mieszka sama /dostąpiłam zaszczytu aby to przerobić :orany:
Gdybyśmy mieszkały bliżej to bym podesłała . :hyhy:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5666
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: shikusia » 2014-10-14, 16:15

Ja robię dżem łącząc pigwowca z jabłkami , można trochę zrobić na próbę lub jako konfiturę do mięs.
shikusia
Awatar użytkownika
shikusia
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 20
Rejestracja: 2010-04-15, 17:37
Lokalizacja: Włocławek

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: shikusia » 2014-10-14, 16:17

Ja robię dżem łącząc pigwowca z jabłkami , można trochę zrobić na próbę lub jako konfiturę do mięs. Robię też sok bez cukru ,którego używam do herbaty i jako przyprawy do surówek.
shikusia
Awatar użytkownika
shikusia
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 20
Rejestracja: 2010-04-15, 17:37
Lokalizacja: Włocławek

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: malina » 2014-10-15, 08:27

shikusia pisze:Ja robię dżem łącząc pigwowca z jabłkami , można trochę zrobić na próbę lub jako konfiturę do mięs. Robię też sok bez cukru ,którego używam do herbaty i jako przyprawy do surówek.


Jak ten sok robisz ,może w sokowniku ,czy bez cukru nie zepsuje się ? :orany:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5666
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: shikusia » 2014-10-15, 16:35

Ja pigwę na sok przekręcam maszynką do soków, ręczną ,mam taką starą ale najlepiej się sprawdza. Po przekręceniu sok jest bardzo mętny,więc przepuszczam go kilka razy przez gazę złożoną kilkakrotnie, i zostawiam gdzieś w chłodzie na odstanie przez noc, na drugi dzień zlewam i wlewam w małe słoiczki i zagotowuję ,aby się zamknęły.
Po pewnym czasie w słoiczkach jeszcze się zrobi osad ale to nie przeszkadza, póżniej po otwarciu można go trzymać w lodówce i sie nie psuje dość długo, tak że zdąży się zużyć,dlatego najlepsze są małe słoiczki takie dżemówki. :-P
shikusia
Awatar użytkownika
shikusia
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 20
Rejestracja: 2010-04-15, 17:37
Lokalizacja: Włocławek

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: shikusia » 2014-10-15, 16:40

A jeszcze mi się przypomniało , kolega mojego syna robi pyszne wino z pigwowca,wiem bo dostałam na spróbowanie, za owoc. :D
shikusia
Awatar użytkownika
shikusia
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 20
Rejestracja: 2010-04-15, 17:37
Lokalizacja: Włocławek

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: malina » 2014-10-15, 21:43

Dzięki :)
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5666
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kącik smakosza