SAŁATKI: makaronowa i śledziowa

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Re: SAŁATKI: makaronowa i śledziowa

Postautor: goja.k » 2015-01-04, 10:48

Bardzo fajna Joasiu. Sałatki mają to do siebie, że robią się praktycznie same. Można otworzyć lodówkę i zrobić coś z niewielkiej liczby składników dodając ryż czy makaron :)
Zapraszam do domu Małgorzata
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 258
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17
Lokalizacja: Małopolskie

Re: SAŁATKI: makaronowa i śledziowa

Postautor: Użytkownik Usunięty » 2015-01-04, 22:02

To fakt Gosiu.
Użytkownik Usunięty
 

Re: SAŁATKI: makaronowa i śledziowa

Postautor: Sylwia,Gosia » 2015-11-09, 22:42

WP_20151107_003.jpg
WP_20151107_011.jpg
WP_20151107_013.jpg


PROSTA SURÓWKA Z KOPRU WŁOSKIEGO I MARCHWI.
- 1 koper włoski (fenkuł)
- 2 średnie marchewki
- mały pęczek koperku
- mała cebula lub szczypiorek wieloletni
- sól ,pieprz świeżo zmielony pieprz,cytryna lub ocet balsamiczny.
- oliwa z oliwek extra vergine, lub inny o smaku ostrzejszym
Koper pokroić w cieniutkie plastry( można poszatkować jak kapustę) i od razu obficie skropić cytryną-ciemnieje
Marchew starkować na grubej tarce.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. :)
Wszystko wymieszać ,dodająć przypraw.
Poza sezonem zamiast świeżego koperku dodaję zioła prowansalskie+oregano+bazylię .
Wersja bogatsza :lol: : dodać pokrojony w kostkę pomidor albo ogórek kiszony.
Smacznego!
Koperek posiekać.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6222
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: SAŁATKI: makaronowa i śledziowa

Postautor: Sylwia,Gosia » 2015-11-10, 02:51

WP_20151109_014.jpg
Moim ulubionym jesiennym warzywem jest rzepa,najlepiej ta biała ,okrągła jak jabłko.Jest soczysta i nie tak ostra jak czarna,po prostu pycha.Mam nadzieją,że w Polsce jest bardziej popularnym i zarazem tańszym warzywem(tu kosztuje więcej niż awokado).
PROSTA SURÓWKA Z RZODKWI,SZCZYPIORKU I POMIDORKÓW.
-biała lub inna rzodkiew
-pęczek koperku
-pęczek drobnego szczypiorku
-pomidorki koktajlowe
-sól,pieprz świeżo zmielony
-oliwa z oliwek w przypadku ostrej rzepy można zmieszać z jogurtem greckim
-trochę soku z wyciśniętej cytryny
Rzepę pokroić w zapałki,pomidorki w połówki,koperek posiekać.Dodać oliwę i przyprawy.

greckim
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6222
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: SAŁATKI: makaronowa i śledziowa

Postautor: malina » 2016-03-29, 11:32

Kopru nie lubię , natomiast rzodkiew białą uwielbiam , skłaniała bym się do zrobienia tej drugiej sałatki , super :oczami:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5665
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: SAŁATKI: makaronowa i śledziowa

Postautor: tadek » 2016-03-29, 13:19

.
U mnie rzepa jak i rzodkwiew nie gości na stole. Nie jestem nauczony jedzenia ich.

Do warzyw kapustnych możemy zaliczyć m. in. kalafiory, brokuły, rzepę, brukiew oraz różne rodzaje kapust. W naturze są to rośliny dwuletnie, ale dla liści i korzeni uprawiamy je jako jednoroczne. Zobacz jak wygląda uprawa warzyw kapustnych oraz jakie odmiany brokułów, kalafiorów i kapust warto wybrać na działkę. Czytaj dalej KLIK :arrow:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Poprzednia

Wróć do Kącik smakosza