Przetwory mięsne do słoika

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Re: Przetwory mięsne do słoika

Postautor: malina » 2014-12-02, 17:11

Gocha , nie jest tak źle jak patrzę na Twoje słoiki ,galaretki sporo ,niektóre przepisy podają że można dodać żelatyny /no może wtedy trochę wody/ ,przypraw nie musisz dodawać tego nieszczęsnego listka /po chemii Tobie pewno się nie odbija?/ Jeżeli chcesz smarować to dodała bym boczku surowego zmielonego ,szklankę wody i 1 łyżeczkę żelatyny .Ja to też wypróbuję , u mnie wolą mielonkę :/
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5666
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Przetwory mięsne do słoika

Postautor: goskamaja » 2014-12-02, 17:48

Halinko pierwsze koty za płoty:) Następnym razem wypróbuję przepis na mielonkę i porównam:) Oba przepisy mam zapisane i na pewno jeszcze nie raz z nich skorzystam.
pozdrawiam Gośka
goskamaja zapraszam do mnie:
a na mojej działce...
Awatar użytkownika
goskamaja
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1003
Rejestracja: 2014-07-13, 22:34
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Przetwory mięsne do słoika

Postautor: malina » 2014-12-14, 13:12

Zrobiłam następną porcję mielonki do prostych słoików żeby można swobodnie wyjąć na talerz lub deskę do pokrojenia w plastry,bo to nie gulasz ,aby wyjmować kawałki do posmarowania .Moja uwaga za każdym razem wychodzi ciut inaczej -to zależy od mięsa .Teraz kupiłam dość chudy kawałek wieprzowego i mocno przerastany kawałek boczku i to był błąd bo była mielonka za sucha .Wg. mnie łopatka może być chuda ,bo te tłuszcze źle się mielą ,a boczek idealnie tłusty i dam go trochę więcej ,dodałam do wody ,którą się dodaje 1 łyżeczkę żelatyny ,galaretka była bardziej stabilna ,studziłam /utwardzałam/słoiki w lodówce i wyniosę do zimnej spiżarki.Jeszcze jedno -do 1 łyżki pektosoli dodałam 1 płaską łyżeczkę soli kuchennej.Wyszło 6 słoików o poj 450 g każdy .
Załączniki
010.jpg
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5666
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Przetwory mięsne do słoika

Postautor: tadek » 2014-12-14, 20:03

Halinko, mięsa w sumie na te 6 słoików miałaś około 3 kg. ?
Bo według podanego przez Ciebie przepisu, z 2,5 kg mięsa wychodzą 4 słoiki po 450 g. :|

Obrazek
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Przetwory mięsne do słoika

Postautor: malina » 2014-12-14, 20:07

Jakiś Ty Tadziu dokładny ,tak wyszło jak wyszło ,słoiki nie są pełne + woda i napęcznienie :orany:
Powinieneś wstawić świnkę , a nie krówkę .
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5666
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Przetwory mięsne do słoika

Postautor: tadek » 2014-12-14, 20:42

;)

Halinko, jest i świnka, a ze świnki wieprzowinka... ;)

Świnka podczas zabawy:
Obrazek

Świnka w kąpieli:
Obrazek

Świnka podczas odpoczynku:

Obrazek
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Poprzednia

Wróć do Kącik smakosza