Pomidory
Re: Pomidory
Pomidory w tunelu rosną bardzo ładnie i są zdrowe. Jednak nie chcą się przebarwiać na czerwono. Jaka jest tego przyczyna? Owoce są odsłonięte z liści (liście od dołu zerwanie).
Liście są potrzebne do wyżywienia owoców. Może zerwałeś za dużo liści. Ale nie wydaje mi się, bo masz duże doświadczenie, na pewno wiesz które liście można usunąć. Może pomóc nawóz z wysoką zawartością potasu.
U mnie jest podobnie. Niemal wszystkie owoce kompletnie zielone. Dopiero 2 dni temu zauważyłem, że najniższe owoce zaczynają zmieniać zabarwienie i dzisiaj już to wyraźnie widać. Proces zaczął zachodzić bardzo szybko. Mam nadzieję, że u Ciebie też zaczną dojrzewać lada dzień
U mnie jest podobnie. Niemal wszystkie owoce kompletnie zielone. Dopiero 2 dni temu zauważyłem, że najniższe owoce zaczynają zmieniać zabarwienie i dzisiaj już to wyraźnie widać. Proces zaczął zachodzić bardzo szybko. Mam nadzieję, że u Ciebie też zaczną dojrzewać lada dzień
Rafał
Jaki nawóz z wysoką zawartością potasu?
A inni jaki nawóz z wysoką zawartością potasu stosują?
Kiedy skracacie czubki krzaków pomidorów by już nie kwitły? Czy już ktoś to zrobił?
Oczywiście chodzi mi o te uprawiane w tunelu.
Ja mam w gruncie. Tnę gdy pomidor wytworzy 6 gron. To wystarczy. Jeśli 6 gron jest w lipcu i są nad najwyższym gronem przynajmniej 2 liście, to resztę powyżej przycinam. Zazwyczaj pierwsze pomidory ogławiam w ten sposób pod koniec lipca.
W tunelu możesz dać im więcej czasu ale też trzeba ciąć nad 7 lub 8 gronem. Nie ma sensu aby roślina wytwarzała ich więcej, bo owoce nie będą dorodne.
Jeśli chodzi o nawóz potasowy - można podsypać siarczanem potasu. A jeśli nie chcesz stosować mineralnego, warto poszukać dostępnych na rynku nawozów naturalnych typowo przeznaczonych do pomidorów. Zazwyczaj mają wyższą zawartość potasu. Np. taki: https://sklep.poradnikogrodniczy.pl/eko ... no-id-4242
W tunelu możesz dać im więcej czasu ale też trzeba ciąć nad 7 lub 8 gronem. Nie ma sensu aby roślina wytwarzała ich więcej, bo owoce nie będą dorodne.
Jeśli chodzi o nawóz potasowy - można podsypać siarczanem potasu. A jeśli nie chcesz stosować mineralnego, warto poszukać dostępnych na rynku nawozów naturalnych typowo przeznaczonych do pomidorów. Zazwyczaj mają wyższą zawartość potasu. Np. taki: https://sklep.poradnikogrodniczy.pl/eko ... no-id-4242
Rafał
- Elzbieta M
- Mistrz dyskusji!

Ja podlewam gnojówką z wrotycza. Ma dużo potasu
Zapraszam do siebie - Elżbieta M
Jest takie miejsce, a w nim me oczko i skalniak
Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
Jest takie miejsce, a w nim me oczko i skalniak
Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety