Pomidory

Wszystko co jest związane z uprawą warzyw
erazm
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Re: Pomidory

Post autor: erazm »

Pomidory w tunelu rosną bardzo ładnie i są zdrowe. Jednak nie chcą się przebarwiać na czerwono. Jaka jest tego przyczyna? Owoce są odsłonięte z liści (liście od dołu zerwanie).
erazm
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Nikt nie wie?
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator

Post autor: rafaloku »

Liście są potrzebne do wyżywienia owoców. Może zerwałeś za dużo liści. Ale nie wydaje mi się, bo masz duże doświadczenie, na pewno wiesz które liście można usunąć. Może pomóc nawóz z wysoką zawartością potasu.

U mnie jest podobnie. Niemal wszystkie owoce kompletnie zielone. Dopiero 2 dni temu zauważyłem, że najniższe owoce zaczynają zmieniać zabarwienie i dzisiaj już to wyraźnie widać. Proces zaczął zachodzić bardzo szybko. Mam nadzieję, że u Ciebie też zaczną dojrzewać lada dzień ;-)
Rafał
erazm
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Jaki nawóz z wysoką zawartością potasu?
erazm
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

A inni jaki nawóz z wysoką zawartością potasu stosują?
erazm
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Kiedy skracacie czubki krzaków pomidorów by już nie kwitły? Czy już ktoś to zrobił?
erazm
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Oczywiście chodzi mi o te uprawiane w tunelu.
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator

Post autor: rafaloku »

Ja mam w gruncie. Tnę gdy pomidor wytworzy 6 gron. To wystarczy. Jeśli 6 gron jest w lipcu i są nad najwyższym gronem przynajmniej 2 liście, to resztę powyżej przycinam. Zazwyczaj pierwsze pomidory ogławiam w ten sposób pod koniec lipca.

W tunelu możesz dać im więcej czasu ale też trzeba ciąć nad 7 lub 8 gronem. Nie ma sensu aby roślina wytwarzała ich więcej, bo owoce nie będą dorodne.

Jeśli chodzi o nawóz potasowy - można podsypać siarczanem potasu. A jeśli nie chcesz stosować mineralnego, warto poszukać dostępnych na rynku nawozów naturalnych typowo przeznaczonych do pomidorów. Zazwyczaj mają wyższą zawartość potasu. Np. taki: https://sklep.poradnikogrodniczy.pl/eko ... no-id-4242
Rafał
Awatar użytkownika
Elzbieta M
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Post autor: Elzbieta M »

Ja podlewam gnojówką z wrotycza. Ma dużo potasu
Awatar użytkownika
Petrus
Ekspert

Post autor: Petrus »

Zbyt wysoka temperatura otoczenia powoduje zahamowanie wzrostu i dojrzewania owoców- najlepiej jak jest 25 stopni dla pomidora. Tegoroczne upały to mordęga dla owoców czy warzyw. W sumie to już można obcinać pomidory z wierzchołków.
Dużo potasu mają nawozy dedykowane dla petunii, pomidorów czy innych kwitnących. Można tez zaopatrywać się typowo w nawóz potasowo-fosforowy bez azotu, są też boostery potasowe dla roślin i to też się sprawdza.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
ODPOWIEDZ