Pigwa-pękająca kora
Pigwa-pękająca kora
Witam. Mam na działce wiekową pigwę na której drugi rok z kolei pęka kora. W poprzednim roku była smarowana pasta ogrodniczą grzybobójczą. W tym roku kora pęka nadal. Czy jest na to jakiś sposób, czy jest to związane z wiekiem drzewa? Z góry dziękuję za pomoc.
-
Ezbieta Niego
- Witamy na forum!

Re: Pigwa-pękająca kora
ja mam to także na 10 letniej pigwie, czy ktoś wie co z tym zrobić?
-
Jan Twardowski
- Zagorzały dyskutant

Ja nie za bardzo na tym się znam tym bardziej ,że moja pigwa ma dopiero 4 lata. Ale wygląda na to ,że pień rośnie a kora nie jest na tyle rozciągliwa więc pęka. Może ona ostatnio dostała za dużo nawozu zwłaszcza azotu. Kora głównie pęka jak zimą w dzień jest pień nagrzany przez słońce a w nocy przychodzą mrozy ale przecież w ostatnich latach są bardzo słabe mrozy więc to wykluczam. Możliwe też jak pigwa dostaje dość późno nawóz pod koniec lata to też może to robić.
To pierwsze zdjęcie jeszcze wyglądałoby na pękanie kory związane ze wzrostem pnia i mogłoby tak być. Te kolejne zdjęcia już temu zaprzeczają. Albo jest to spowodowane różnicą temperatur pnia i otoczenia i kora pęka albo może dostała się jakaś zgorzel lub choroba grzybowa pod korę i teraz będzie odpadać i pigwa obumrze.
Może wykonaj oprysk pnia na choroby grzybowe i potem wysmaruj pień wapnem, tak jak bieli się drzewa owocowe.
Może wykonaj oprysk pnia na choroby grzybowe i potem wysmaruj pień wapnem, tak jak bieli się drzewa owocowe.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne