Opuchlak w mieszkaniu

Preparaty ochronne, ich zastosowanie, przygotowywanie rozcieńczeń, opryski.
Awatar użytkownika
Elzbieta M
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Opuchlak w mieszkaniu

Post autor: Elzbieta M »

W pokoiku na poddaszu zauważyłam opuchlaki. Jak je unieszkodliwić, oprócz tego , że likwiduję je ręcznie jak któregoś zobaczę.
Załączniki
20260214_093702.jpg
Awatar użytkownika
Petrus
Ekspert

Re: Opuchlak w mieszkaniu

Post autor: Petrus »

Elu albo zbieranie ręczne albo oprysk całego pokoju- dezynsekcja.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Awatar użytkownika
Elzbieta M
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Post autor: Elzbieta M »

Piotrku , jak któregoś zobaczyłam, to tracił życie. Taka jestem jędza. Niewiele ich było i od jakiegoś czasu się nie pokazują. Ale obawiam się że skoro były w domu to są też w ogrodzie.
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator

Post autor: rafaloku »

Jesienią szukają ciepłego schronienia na przezimowanie. Teraz wychodzą z kryjówek, żeby wrócić do ogrodu. Mieszkanie więc opuszczą dobrowolnie :-) W mieszkaniach nie stanowią jako takiego zagrożenia.

W liściach roślin ogrodowych wygryzają dziury, a ich larwy żerują w ziemi podgryzając korzenie roślin. Zwalczać trzeba jedno i drugie, o ile występuję licznie i wyrządzają duże szkody.

Rośliny można opryskiwać naturalnych preparatem NeemAzal T/S (nazwa brzmi groźnie, ale substancja czynna tego preparatu jest uzyskiwana z owoców cytrusowych). Natomiast ziemię pod zaatakowanymi roślinami można podlewać wyciągiem z wrotyczu, np. Wrotycz ProBioOgród lub preparatem biologicznym Larva Stoper.

U siebie na rabacie przed domem problem rozwiązałem poprzez rozłożenie pod roślinami agrowłókniny ściółkującej i na to wysypałem ściółkę z kamyczków. Agrowłóknina sprawia, że opuchlak nie może zejść do gleby i się w niej zakopać aby się ukryć lub złożyć jaja. To przerwało ich cykl życiowy i wyginęły. Już po roku od położenia agrowłókniny nie było widać żadnych uszkodzeń ani dziur w liściach roślin.

W ogrodzie z tyłu domu nie mam takiej możliwości bo jest trawnik, więc tam sobie grasują i też je znajduję w domu. Zazwyczaj je rozgniatam ale najpierw robię im zdjęcia i nagrywam filmy. Dla mnie to okazja aby pozyskać jakieś materiały o do artykułów czy filmów o tych szkodnikach. Może niebawem coś o nich nagram na YouTube. Potrzebuję tylko jeszcze przyłapać kilka osobników aby ich wykorzystać w roli statystów :D

Więcej o zwalczaniu opuchlaków: Opuchlaki - objawy, zwalczanie, opryski

To akurat zdjęcie z mojego ogrodu :zawstydzony:

Obrazek
Rafał
ODPOWIEDZ