Niskie krzewy do ogrodu (do 50 cm) – jakie gatunki i jaka gleba?

Projekty, architektura ogrodowa i tematy pokrewne.
ODPOWIEDZ
karolinaekiert90
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Niskie krzewy do ogrodu (do 50 cm) – jakie gatunki i jaka gleba?

Post autor: karolinaekiert90 »

Cześć 🙂
Chciałbym posadzić w ogrodzie niskie krzewy, maksymalnie do ok. 50 cm wysokości. Szukam czegoś ozdobnego, co dobrze wygląda przez sezon i nie wymaga zbyt dużo pracy.

Będę wdzięczny za podpowiedzi, jakie gatunki/odmiany się sprawdzają w tej wysokości oraz jaka gleba będzie dla nich najlepsza (czy trzeba ją jakoś specjalnie przygotować przed sadzeniem). Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i doświadczenia.
Awatar użytkownika
Elzbieta M
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Re: Niskie krzewy do ogrodu (do 50 cm) – jakie gatunki i jaka gleba?

Post autor: Elzbieta M »

Witaj. Ja bym proponowała niskie odmiany hortensji bukietowych. Wkleję Ci fotki, bo akurat takie mam od 3 lat. Są łatwe w uprawie, mogą rosnąć tak w cieniu jak i w słońcu, nie są też tak wymagające co do gleby, jak hortensje ogrodowe. Nie trzeba okrywać na zimę, jedynie to dość mocno przyciąć wiosną. Zawsze zakwitną. Moje odmiany to Little living Rose, Little Spooky, rosną do ok 50 cm i nieco wyższe ( ale u mnie też jeszcze malutkie) Gardenlights redlight, Gardenlights whitelight. Kwiaty przebarwiają się w trakcie kwitnienia od białych do różowych czy czerwonych
Załączniki
20231016_154536~2.jpg
20231016_154527~2.jpg
20231016_175755~2.jpg
patryksady95
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Re: Niskie krzewy do ogrodu (do 50 cm) – jakie gatunki i jaka gleba?

Post autor: patryksady95 »

Polecam azalie japońskie 🙂 To niskie, bardzo ozdobne krzewy, które pięknie kwitną wiosną i dobrze sprawdzają się w ogrodach przy niewielkiej pielęgnacji. Większość odmian dorasta do ok. 40–50 cm.
Najlepiej rosną w kwaśnej, lekkiej i przepuszczalnej glebie. Przed sadzeniem warto wymieszać ziemię z torfem kwaśnym lub podłożem do rododendronów. Dobrze też ściółkować korą — ziemia dłużej trzyma wilgoć i rośnie mniej chwastów. Ja kupowałem w tym sklepie i bardzo polecam https://sklep.poradnikogrodniczy.pl/sad ... ch-cat-225
ODPOWIEDZ