Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Małgosiu,czy nie mozna by jeszcze uprościć tego przepisu i zlany spirytus z sokiem wisniowym przechować w słoju i tam potem wymieszac z cukrowym syropem a potem rozlac do butelek ? Nie trzeba wtedy dwukrotnie wyparzac butelek !
No ale może w ciemnych butelkach lepiej się przechowywuje ?
Pozdrawiam M
No ale może w ciemnych butelkach lepiej się przechowywuje ?
Pozdrawiam M
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Słoik też wypadałoby wyparzyć, więc chyba to bez różnicy. W tamtym roku robiłam tak, że zalewałam wiśnie spirytusem na 2 tygonie a potem dolewałam do tego syrop, i tak się moczyły cały miesiąc a potem zlewałam do butelek.
Też była bardzo dobra więc można sobie jeszcze bardziej ułatwić. W tym roku zrobiłam według innego przepisu ponieważ stwierdziłam, że zalewając wiśnie nasączone spirytusem to właśnie ten syrop "wyciągnie" go i powinna być jeszcze lepsza. Czy lepiej się przechowuje w ciemnych, nie wiem czytałam takie właśnie zalecenia więc może tutaj chodzi o kolor.
Też była bardzo dobra więc można sobie jeszcze bardziej ułatwić. W tym roku zrobiłam według innego przepisu ponieważ stwierdziłam, że zalewając wiśnie nasączone spirytusem to właśnie ten syrop "wyciągnie" go i powinna być jeszcze lepsza. Czy lepiej się przechowuje w ciemnych, nie wiem czytałam takie właśnie zalecenia więc może tutaj chodzi o kolor.
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Gdzieś czytałem, że pestki dają cierpki,gorzki smak jak wiśnie nie są drylowane. Jak to jest ? Ja na kilo wiśni dodaję 10 pestek.
Mariusz
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Mariuszu to prawda pestki z owoców dają gorzki posmak i w zależności co kto lubi ,dobrze poczytałeś daje się parę pestek dla lekkiej goryczki.
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
jeżeli robicie wino to trzeba wiśnie drylować. Ja drylowałam na wiśniówkę i niestety była dość mętna nawet po przefiltrowaniu. Tutaj moczycie wiśnie 4 tygodnie to nie długo. Z resztą ja goryczki nie czułam tylko piłam pyszną wiśniówkę. Przepis pochodzi z KSIĄŻKI wiele jest tam podobnych przepisów. Myślę, że autorka wie co robi pisząc o tym książki. Pozdrawiambobik pisze:Gdzieś czytałem, że pestki dają cierpki,gorzki smak jak wiśnie nie są drylowane. Jak to jest ? Ja na kilo wiśni dodaję 10 pestek.
Zawsze możecie skrócić moczenie wiśni tydzień w spirytusie i tydzień w syropie. Nie powinno być goryczki
Zapraszam do domu Małgorzata
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Witam , i proszę o przepis na cydr ! Chodzi mi o taki przepis juz wypróbowany przez kogoś forumowiczów.Mam b.duzo jabłek i część chciałbym właśnie przerobić na cydr tak zachwalany w tv.Kupilismy butelkę tego zachwalanego w reklamach lubuskiego ale to w smaku jest jak rosyjski szampan a nie sok jabłkowy lekko procentowy ? Jak to zrobić aby sok jabłkowy nie robił się czarny i żeby nie trzeba dodawać zbyt wiele cytryn ,bo wtedy jest kwaśny,cukru też za dużo nie lubię ....
Mam spore wymagania ale może ktoś już zrobił "doktorat" z cydru i podzieli sie przerpisem
Mam spore wymagania ale może ktoś już zrobił "doktorat" z cydru i podzieli sie przerpisem
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Mario mam dobry przepis ale nie znam na pamięć ,a jak wiesz nie ma mnie w domu ,robiłam w tamtym roku był jak się "patrzy",jeżeli będzie Ci jeszcze potrzebny podam jak przyjadę.
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Czekam cierpliwie Halino,jabłka mam do października,chyba nie będziesz tak długo wojażować
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Mario 24.07. będę już na miejscu.
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Szcześliwej drogimalina pisze:Mario 24.07. będę już na miejscu.
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Jabłek w tym roku sporo ,nastawiłam na wino chociaż go nie lubię /z jabłek/ ale inni za nim przepadają :
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Halino,fajną masz sokoworówkę jeśli dobrze widzę całe jabłka bierze ! Ja najpierw rozdrabniam w maszynce do mięsa a potem przez prasę no i sok wtedy prawie czysty.... Z sokowirówki wychodził gęsty z miąszem i bez przerwy sie zatykała od skórek .
Czym sie rózni produkcja cydru od wina jabłkowego ;dosypujesz cukru ,dodajeszcz drozdży czy poprostu pozwolisz mu dlugo fermentować i klarujesz ?
Czym sie rózni produkcja cydru od wina jabłkowego ;dosypujesz cukru ,dodajeszcz drozdży czy poprostu pozwolisz mu dlugo fermentować i klarujesz ?
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Mamy dobrą sokowirówkę Ph.....,przy przetworzeniu tak dużej ilości jabłek często czyścimy sitko i zaraz usuwam nadmiar piany ,nie jest potrzebna w balonie ,a tylko zajmuje miejsce .Wyścielam sitko kawałkiem tetry i przez lejek wlewam do balonu,mam mniej później zlewania z nad osadu.Różnica m.cydrem ,a winem ? Cydr fermentuje bez cukru i drożdży pije się go jeszcze świeży ,musujący - wino ma cukier ,wodę i drożdże winne i dłużej fermentuje i często go się zlewa/klaruje/, gotowe do picia nie fermentuje.
Czytałam kilka przepisów na cydr gdzie polecają cukier i drożdże ,ja robię wg.przepisu który podałam.
W butli , po tych zabiegach jak widzisz jest czysty sok .
Czytałam kilka przepisów na cydr gdzie polecają cukier i drożdże ,ja robię wg.przepisu który podałam.
W butli , po tych zabiegach jak widzisz jest czysty sok .
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Zapraszam -na pyszne wino z czarnej porzeczki +czerwonej , mały baniaczek bo dochodzi nalewka z czeremchy -żeby się nie rozpić .
Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji
Halinko, nie taka mała ta Twoja butla z nastawionymi procentami.
Ile ma ona litrów?
...............
Nalewka z aronii - z miodem, liśćmi wiśni i inne przepisy
Ile ma ona litrów?
...............
Nalewka z aronii - z miodem, liśćmi wiśni i inne przepisy
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>