Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: malina »

Tadziu , to jest 5 l -miniaturka . :lol: :orany:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: tadek »

TYLKO PIĘĆ LITRÓW Halinko ... :rotfl:
Po spuszczeniu coś jeszcze z tego trochę odejdzie, czy to już jest gotowy wyrób ? :zawstydzony:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: malina »

Gotowe Tadziu ,tylko pić ,nie tak -s m a k o w a ć .
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: KRYSTYNA1 »

Witam, a oto moje naleweczki

NALEWKA Z PIGWY Z MIODEM
• 1 kg dojrzałych owoców pigwy
• pełna szklanka cukru
• 1/2 l wódki
• 4 łyżki płynnego miodu lipowego bądź akacjowego
• skórka pomarańczy
• sok z 1/2 pomarańczy
• 50 ml rumu
Owoce przemyć, usunąć z gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do słoja i wlać wódkę.
Po 2–3 tygodniach nalew zlać i odstawić w ciemne miejsce.
Pigwę przesypać cukrem, zamknąć słój, następnie postawić w ciepłym miejscu na 7 dni, aż cukier się rozpuści (każdego dnia wstrząsać naczyniem).
Syrop odlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 14 dni.
Nalewkę przelać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Musi dojrzewać 2–3 miesiące.

Pestek nie wyrzucam tylko robię z nich PESTKÓWKĘ pachnie jak AMARETTO jest tylko bardziej słodka :D

PESTKÓWKA NALEWKA Z PESTEK PIGWY
• 1 szklanka pestek z pigwy
• 250 m spirytusu
• 250 ml wody
• 250 g cukru
Z wody oraz cukru przygotować syrop. Po zagotowaniu, ostudzić go do temperatury pokojowej.
Wyjąć pestki z pigwy .
W dużym słoiku zmieszać przestudzony syrop cukrowy ze spirytusem i pestkami.
Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na 4 tygodnie.
Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na kilka tygodni, aby nabrała smaku. :-D

Pozdrawiam
Załączniki
Pigwówka z zeszłego roku, przepiękny bursztynowy kolor......o smaku nie wspomnę
Pigwówka z zeszłego roku, przepiękny bursztynowy kolor......o smaku nie wspomnę
Pestkówka też z zeszłego roku, delikatna, słodka, migdałami pachnąca
Pestkówka też z zeszłego roku, delikatna, słodka, migdałami pachnąca
Tegoroczna , pigwówka nastawiana.....
Tegoroczna , pigwówka nastawiana.....
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: malina »

Krystyno ,szkoda że nie wiedziałam wcześniej o tej Pestkówce ,tyle pestek poszło do kubła :orany:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: Danka »

Narobiłam sobie apetytu ale z moich dwóch owoców nie da rady zrobić takiego napoju :hyhy:
Awatar użytkownika
Agnieszka123
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1738
Rejestracja: 2014-07-19, 07:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: Agnieszka123 »

Ja też co roku robię nalewkę z pigwy i naprawdę polecam, w każdym razie u mnie schodzi na pniu :zdrowko:
Pozdrawiam Wszystkich
Agnieszka
Mój azyl
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: tadek »

:zawstydzony:

Danusiu, dwa owoce to już coś.
Wystarczy dołożyć do nich innych owoców, i możesz robić nalewkę. ;)

Krysiu, fajne masz naczynie do nastawiania nalewki.
Co to właściwie jest ?
Butla z dużym otworem, czy typowy gąsior do nastawiania nalewek ?

Obrazek

Przetwory z pigwy
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: Danka »

Jeden już używam zamiast cytryny do herbaty :hyhy: Smaczny :-D
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: tadek »

:lol: To na nalewkę zostało Tobie Danusiu już tylko półtora owocu albo nawet jeden ... :super:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

`

Post autor: KRYSTYNA1 »

[quote="tadek"]
Krysiu, fajne masz naczynie do nastawiania nalewki.
Co to właściwie jest ?
Butla z dużym otworem, czy typowy gąsior do nastawiania nalewek ?

Tadziu, jest to "Balon do wina Gąsior Szeroki -Szerokootworowy" do niego osobno kupuje się odpowiedni korek.Można je kupić na Allegro.
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: malina »

Można kupić korki różnych rozmiarów w sklepach Gospodarstwa domowego
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: KRYSTYNA1 »

KRYSTYNA1 pisze:
tadek pisze: Krysiu, fajne masz naczynie do nastawiania nalewki.
Co to właściwie jest ?
Butla z dużym otworem, czy typowy gąsior do nastawiania nalewek ?

Tadziu, jest to "Balon do wina Gąsior Szeroki -Szerokootworowy" do niego osobno kupuje się odpowiedni korek.Można je kupić na Allegro.
]

Do tego gąsiora jest taki korek.
Załączniki
SAM_4239.JPG
Korek do Gąsiora szerokootworowego
Korek do Gąsiora szerokootworowego
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: tadek »

malina pisze:Można kupić korki różnych rozmiarów w sklepach Gospodarstwa domowego

Obrazek
O kurcze. :lol:
Halinko, ;) spojrzałem kątem oka na Twoje korki i najpierw ujrzałem luksusowe (kolorowe) papiery toaletowe. :lol:

BRAWO Krysiu ! Korek o średnicy 12 cm, to już jest coś ! :padam:
Można go też użyć jako podkładkę pod garnek. ;)

Dziękuję Wam za wytłumaczenie. :super:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 257
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: goja.k »

U mnie już się moczą suszone owoce. Natknęłam się na przepis w internecie i bardzo mnie zaciekawił. Oczywiście pozmieniałam co nieco według własnego gustu i "widzi mi się" :lol:

Składniki:
200 g cukru
220 ml wody
Wodę zagotować, dodać cukier rozmieszać, doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestudzenia.
50 g orzechów włoskich
100 g suszonych fig
100 g suszonych moreli
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych daktyli
100 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
Bakalie ułożyć naprzemiennie w dużym słoiku. Następnie poniższe przyprawy:
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 goździki

1 pomarańcza
1 cytryna
Pomarańczę i cytrynę wyszorować szczoteczką, sparzyć i pokroić w grube plastry. Ułożyć je na wierzchu.

200 ml czystej wódki
200 ml rumu 40%
500 ml spirytusu
Alkohole wymieszać z syropem cukrowym i zalać tym bakalie. Słoik zakręcić i odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Następnie przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.

Jeśli bakalie pochłoną trochę alkoholu, myślę uzupełnić go rumem. Ale jeszcze się zastanowię po wstępnej degustacji :)
a tak wygląda teraz...
Załączniki
PB080023.JPG
Zapraszam do domu Małgorzata
ODPOWIEDZ