Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: mmmm5 »

Małgosiu,czy nie mozna by jeszcze uprościć tego przepisu i zlany spirytus z sokiem wisniowym przechować w słoju i tam potem wymieszac z cukrowym syropem a potem rozlac do butelek ? Nie trzeba wtedy dwukrotnie wyparzac butelek !
No ale może w ciemnych butelkach lepiej się przechowywuje ?
Pozdrawiam M
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 257
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: goja.k »

Słoik też wypadałoby wyparzyć, więc chyba to bez różnicy. W tamtym roku robiłam tak, że zalewałam wiśnie spirytusem na 2 tygonie a potem dolewałam do tego syrop, i tak się moczyły cały miesiąc a potem zlewałam do butelek.
Też była bardzo dobra więc można sobie jeszcze bardziej ułatwić. W tym roku zrobiłam według innego przepisu ponieważ stwierdziłam, że zalewając wiśnie nasączone spirytusem to właśnie ten syrop "wyciągnie" go i powinna być jeszcze lepsza. Czy lepiej się przechowuje w ciemnych, nie wiem czytałam takie właśnie zalecenia więc może tutaj chodzi o kolor.
Zapraszam do domu Małgorzata
bobik
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
Posty: 35
Rejestracja: 2014-02-24, 10:06

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: bobik »

Gdzieś czytałem, że pestki dają cierpki,gorzki smak jak wiśnie nie są drylowane. Jak to jest ? Ja na kilo wiśni dodaję 10 pestek.
Mariusz
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: malina »

Mariuszu to prawda pestki z owoców dają gorzki posmak i w zależności co kto lubi ,dobrze poczytałeś daje się parę pestek dla lekkiej goryczki. :/
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 257
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: goja.k »

bobik pisze:Gdzieś czytałem, że pestki dają cierpki,gorzki smak jak wiśnie nie są drylowane. Jak to jest ? Ja na kilo wiśni dodaję 10 pestek.
:) jeżeli robicie wino to trzeba wiśnie drylować. Ja drylowałam na wiśniówkę i niestety była dość mętna nawet po przefiltrowaniu. Tutaj moczycie wiśnie 4 tygodnie to nie długo. Z resztą ja goryczki nie czułam tylko piłam pyszną wiśniówkę. Przepis pochodzi z KSIĄŻKI wiele jest tam podobnych przepisów. Myślę, że autorka wie co robi pisząc o tym książki. Pozdrawiam :)
Zawsze możecie skrócić moczenie wiśni tydzień w spirytusie i tydzień w syropie. Nie powinno być goryczki :)
Zapraszam do domu Małgorzata
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: mmmm5 »

Witam , i proszę o przepis na cydr ! Chodzi mi o taki przepis juz wypróbowany przez kogoś forumowiczów.Mam b.duzo jabłek i część chciałbym właśnie przerobić na cydr tak zachwalany w tv.Kupilismy butelkę tego zachwalanego w reklamach lubuskiego ale to w smaku jest jak rosyjski szampan a nie sok jabłkowy lekko procentowy ? Jak to zrobić aby sok jabłkowy nie robił się czarny i żeby nie trzeba dodawać zbyt wiele cytryn ,bo wtedy jest kwaśny,cukru też za dużo nie lubię ....
Mam spore wymagania ale może ktoś już zrobił "doktorat" z cydru i podzieli sie przerpisem :padam: :padam:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: malina »

Mario mam dobry przepis ale nie znam na pamięć ,a jak wiesz nie ma mnie w domu ,robiłam w tamtym roku był jak się "patrzy",jeżeli będzie Ci jeszcze potrzebny podam jak przyjadę.
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: mmmm5 »

Czekam cierpliwie Halino,jabłka mam do października,chyba nie będziesz tak długo wojażować :hyhy:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: malina »

Mario 24.07. będę już na miejscu.
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: mmmm5 »

malina pisze:Mario 24.07. będę już na miejscu.
Szcześliwej drogi :serce:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: malina »

Jabłek w tym roku sporo ,nastawiłam na wino chociaż go nie lubię /z jabłek/ ale inni za nim przepadają :
Załączniki
Sokowirówka poszła w ruch ,aż psiaki uciekły pod stołki
Sokowirówka poszła w ruch ,aż psiaki uciekły pod stołki
I w dymionku buzuje
I w dymionku buzuje
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: mmmm5 »

Halino,fajną masz sokoworówkę jeśli dobrze widzę całe jabłka bierze ! Ja najpierw rozdrabniam w maszynce do mięsa a potem przez prasę no i sok wtedy prawie czysty.... Z sokowirówki wychodził gęsty z miąszem i bez przerwy sie zatykała od skórek .
Czym sie rózni produkcja cydru od wina jabłkowego ;dosypujesz cukru ,dodajeszcz drozdży czy poprostu pozwolisz mu dlugo fermentować i klarujesz ?
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: malina »

Mamy dobrą sokowirówkę Ph.....,przy przetworzeniu tak dużej ilości jabłek często czyścimy sitko i zaraz usuwam nadmiar piany ,nie jest potrzebna w balonie ,a tylko zajmuje miejsce .Wyścielam sitko kawałkiem tetry i przez lejek wlewam do balonu,mam mniej później zlewania z nad osadu.Różnica m.cydrem ,a winem ? Cydr fermentuje bez cukru i drożdży pije się go jeszcze świeży ,musujący - wino ma cukier ,wodę i drożdże winne i dłużej fermentuje i często go się zlewa/klaruje/, gotowe do picia nie fermentuje.
Czytałam kilka przepisów na cydr gdzie polecają cukier i drożdże ,ja robię wg.przepisu który podałam.
W butli , po tych zabiegach jak widzisz jest czysty sok . :zdrowko:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: malina »

Zapraszam -na pyszne wino z czarnej porzeczki +czerwonej , mały baniaczek bo dochodzi nalewka z czeremchy -żeby się nie rozpić .
Załączniki
010.jpg
kolor burgund
kolor burgund
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Nalewki, winka, likiery własnej produkcji

Post autor: tadek »

Halinko, nie taka mała ta Twoja butla z nastawionymi procentami.
Ile ma ona litrów? :lol:


...............Obrazek

Nalewka z aronii - z miodem, liśćmi wiśni i inne przepisy
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
ODPOWIEDZ