NADZIONKO do kaczki i nie tylko

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

NADZIONKO do kaczki i nie tylko

Postautor: KRYSTYNA1 » 2014-12-13, 23:42

Nadzionkiem można nafaszerować kaczkę , ja robię to nadzionko osobno i wykorzystuję nie tylko jako dodatek do kaczki , ale również do innych mięs. Smakuje z różnymi sosami, a z sosem grzybowym jest również pyszne i nawet mięsa wtedy nie brakuje.

NADZIONKO

• 2 garści natki pietruszki
• 7 małych suchych bułek - namoczyć
• 10 łyżek tartej bułki
• 12 łyżek kaszy mannej
• 1 kostka masła- roztopiona
• 75 dkg mięsa mielonego
• 5 całych jaj
• 2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka soli
• 1 łyżka wegety
• 1 łyżeczka pieprzu
• 20 dkg wątróbki drobno pokrojonej ( ale niekoniecznie)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , włożyć w rękaw z folii z dwóch stron dobrze zawiązać i gotować 2 godziny. Zostawić do ostudzenia i zimne wyjąć przecinając folie.
Ja porcjuje i mrożę. Po rozmrożeniu kroję w grube plastry, można je na masełku podsmażać lub podgrzać w microfali.
Jest to smaczny dodatek do mięsa z sosem.
życze smacznego:)
Załączniki
1  DSC07372.JPG
uszykowane nadzionko czeka na gotowanie
3 DSC07399.JPG
ugotowane , ostudzone i wyjęte z folii..
4  DSC07409.JPG
poporcjowane czekają na zapakowanie i schowanie do zamrażarki
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33
Lokalizacja: Pomorskie

Re: NADZIONKO do kaczki i nie tylko

Postautor: malina » 2014-12-14, 00:25

Smacznie wygląda ,do nadziania kaczki chyba tyle nie potrzeba bo wyszło tego sporo :orany:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5666
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: NADZIONKO do kaczki i nie tylko

Postautor: KRYSTYNA1 » 2014-12-14, 00:30

Jeszcze dodam przepis na pasztet, który tez się już mrozi....połowę zrobiłam czysty, dla wnuków, a druga połowa z grzybami :)
Ten przepis mam z internetu.

PASZTET Z GRZYBAMI, PO PODLASKU
• ok. 1000 g wieprzowej łopatki lub kawałków od szynki
• ok. 750g podgardla wieprzowego
• ok. 500 g wątroby wieprzowej lub drobiowej
• suszone grzyby
• 2 czubate łyżki proszku grzybowego z grzybów suszonych mieszanych
• 1 marchewka
• 1 pietruszka korzeń
• 2 liście laurowe
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 2 suche bułki kajzerki
• 6 - 8 jaj
• 1 czubata łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo utartej
• 2 duże łyżki podlaskiej ziołowej mieszanki: papryka mielona słodka, papryka ostra, czosnek, pieprz czarny, kminek, rozmaryn, pietruszka, seler, lubczyk, szczypiorek)
• 2 - 3 łyżeczki soli
• do formy: smalec i bułka tarta
Grzyby suszone zalać gorącą wodą, pomoczyć, a następnie pogotować je na małym ogniu, odcedzić (wodę zachować), drobno posiekać.
Mięso i podgardle pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni - nie dodawałam tłuszczu bo z podgardla wytopi się go dużo. Mięso przełożyć do garnka, dołożyć marchewkę, pietruszkę, ziele i liście laurowe. Wlać wodę od grzybów i dusić aż mięso będzie miękkie. Następnie całość odcedzić , usunąć ziele i liście, w pozostałym płynie namoczyć bułki. Na reszcie tłuszczu ze smażenia mięsa obsmażyć pokrojoną na kawałki wątróbkę.
Mięso, warzywa, wątróbkę i namoczone bułki (razem z sosem) zmielić 1- 2 razy przez maszynkę. Do masy dodać posiekane grzyby i proszek grzybowy, wbić jajka, dosypać przyprawy i sól, dokładnie wyrobić. Po wyrobieniu masy sprawdzić, czy jest dostatecznie słona.
Foremki ( keksówki ) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Masę nakładać do 3/4 wysokości. Wierzch wygładzić łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 30 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone pasztety zostawić w foremkach do następnego dnia.
Z tej ilości składników wychodzi mi 5 - 6 pasztecików pieczonych w foremkach keksówkach, takich jednorazowych.
Załączniki
SAM_4656.JPG
SAM_4657.JPG
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33
Lokalizacja: Pomorskie

Re: NADZIONKO do kaczki i nie tylko

Postautor: KRYSTYNA1 » 2014-12-14, 00:33

HALINKO, dlatego ja robię nadzionko osobno, a kaczkę piekę w całości z jabłkami, albo uda kacze w winie i do tego właśnie to nadzionko i buraczki. :)
Pozdrawiam, Krystyna

OGRÓD KRYSTYNY
KRYSTYNA1
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 286
Rejestracja: 2014-10-06, 16:33
Lokalizacja: Pomorskie


Wróć do Kącik smakosza