motopompa

Narzędzia i sprzęt ogrodniczy, instalacje nawadniające, porady serwisowe.

motopompa

Postautor: djanj » 2013-07-30, 09:30

Witam
Poszukując pompy do nawadniania ogrodu kupiłem motopompę: QGZ40 GARLAND do podlewania na działce, tylko mam pytanie bo w instrukcji nic nie pisze a pompa nie chce ciągnąć wody z rzeki. Czy przy koszu (filtrze) zanurzonym w wodzie musi być zawór zwrotny? i przed włączeniem cały wąż ssący musi być zalany wodą?
djanj
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 4
Rejestracja: 2011-08-10, 14:18

Re: motopompa

Postautor: tadek » 2013-07-30, 21:16

Mnie się wydaje że tylko kosz musi być dobrze zanurzony, aby z wodą nie ciągnął powietrza.
A nie zamula się tobie wspomniany filtr - kosz? :zdziwko:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7090
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: motopompa

Postautor: djanj » 2013-08-02, 13:47

Uszczelniłem jeszcze polączenie węża ssącego z pompą dałem wąż na głębszą wodę i działa,
tylko wyjście z pompy jest na 1,5 cala i mam problem bo mam kilkadziesiąt metrów węża 3/4'' a do 6/4'' nigdzie nic nie ma żadnych złączy, przejściówek nic
djanj
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 4
Rejestracja: 2011-08-10, 14:18

Re: motopompa

Postautor: tadek » 2013-08-02, 18:29

To przyczyna słabego ciągu mógł być nie odpowiedni wąż.
A nie możesz kupić oryginalnego węża do wyjścia 1.5 cala?
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7090
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23


Wróć do Narzędzia i sprzęt